Alternativ.nu

Bygga & Bo => Uppvärmning => Ämnet startat av: Edwin Fjellner skrivet 28 jan-23 kl 22:46

Titel: Termorossi eller Delmac vedspis?
Skrivet av: Edwin Fjellner skrivet 28 jan-23 kl 22:46
Försöker hitta recensioner/omdömen på nån av dessa två vedspisar. Målet är att ha stöttande värmekälla men även vid kortare strömavbrott kunna tillaga mat. Så har tittat på de varianter som har en effekt på + 10kw. Enligt återförsäljare finns flera kunder men ingen har lämnat omdömen.

Nån som har Termorossi Margherita? Eller nån liknande modell inom Delmac? Nån som känner nån som har?

Tacksam för svar
Titel: SV: Termorossi eller Delmac vedspis?
Skrivet av: kretslopp skrivet 29 jan-23 kl 10:25
Vår vedspis heter Vamsler,  vi har haft den i tio år, den fungerar bra.
Titel: SV: Termorossi eller Delmac vedspis?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 29 jan-23 kl 12:28
Kan vara en fördel att hålla sig till Wamsler eller Lohberger som är kända märken här. Men vi får se om någon som är bra på spisar ser tråden.

Vad är det för modell du har, Kretslopp?
Titel: SV: Termorossi eller Delmac vedspis?
Skrivet av: lena melin skrivet 30 jan-23 kl 17:08
Hej! Vi har köpt Olympia Plus från MSB, tillverkas i Serbien. Den ger 3 - 12 kw med ved, eller max 14 med annat bränsle. Spisen rekommenderas varmt. Värmer hela huset, 1 och 1/2 plan. Har bortemot 30 grader när vi slutar elda för kvällen i rummet vi eldar, och 20 på ovanvåningen. En superfläkt i taket som vi sätter igång när det är för varmt i rummet vi eldar. Spisen har 87% verkningsgrad, ugn och spisplatta och asklåda. Vi har ugnen öppen när vi inte värmer mat i den. Värmer färdiglagad mat då den kräver mycket passning om man har 120mm skorstensrör som tillverkaren rekommenderat, då kan ugnen gå upp över 300 grader. Man lär sig dock sparelda rätt snart, så den funkar jättebra, 3 - 12 kw står det i bruksanvisningen. Eldar mer än halva dygnet när det är minusgrader ute, har inte satt igen i taket mellan våningarna och dessutom satt ett fint vitt galler på andra våningen i väggen. Synat och klart av skorstensfejarmästaren.
Bytte från en gammal 40 årig Contura med ca 17% verkningsgrad.
Titel: SV: Termorossi eller Delmac vedspis?
Skrivet av: torbjorn skrivet 30 jan-23 kl 21:10
Det finns all anledning att vara skeptisk mot verkningsgradssiffror på vedspisar och andra vedeldade apparater, i synnerhet om någon som har ekonomiskt intresse i att framhålla en viss spis framför en annan är den som kommer dragande med siffrorna.  En bra om än något ålderstigen artikel om saken kan rekommenderas, http://runeberg.org/tektid/1937a/0448.html (http://runeberg.org/tektid/1937a/0448.html) och flera följande sidor.
Titel: SV: Termorossi eller Delmac vedspis?
Skrivet av: kretslopp skrivet 31 jan-23 kl 14:06
Vi lagar en heldel mat på våran spis. (Vamsler) Det är en plåtspis med keramisk eldstad, som ger en bra förbränning. Nackdelen är att det tar en stund innan keramiken blir varm. För att kompensera det har jag bytt ut plattan som var en slät stålskiva mot en kammplatta. Den här spisen är också bra för den ger gämn värme i ugnen. När vi hade  den gamla gjutjärnsspisen, fick vi alltid ta ut och vända det som gräddades. För den var mycket varmare mot eldstaden.
Titel: SV: Termorossi eller Delmac vedspis?
Skrivet av: lena melin skrivet 05 feb-23 kl 14:36
Bor på gård med egen ved. Har luftvärmepump inställd på 16 grader, är pensionärer och har tid att elda.
Fick köpa skorstenen tillverkaren rekommenderar 120 mm, av en kaminbutik i Laholm, är inte den vanliga, 150 mm som säljs på nätet. Tillverkaren rekommenderar 120 mm.
Mycket nöjda med vår Olympia Plus med Täljsten MBS, som säljs av många på nätet, bla Kaminbutiken och Bygghemma. Läs på deras hemsidor om spisen, döm själva.