Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Gröfre Slissing skrivet 22 sep-22 kl 11:15
-
Jag har tittat på recept när det gäller att göra egna "pommes frites" i ugn. Där rekommenderas att man sköljer av potatisen innan den läggs i ugnen. Det påpekas att det har med stärkelsen i potatis att göra. Vad skall nackdelen med att INTE skölja potatisen vara? Om man efteråt provsmakar; hur känns skillnaden?
G S
-
De kan klistra ihop sig tror jag, ev. sämre yta också.
-
är inte vitsen med Pommes frites att de friteras? Ugn ger väl bara ugnstekt potatis oavsett formen . Och ugnstekt potatis o pommes frites smakar helt annorlunda.
-
Ja, klyftor av potatis blir bättre i ugn än pommefritt-storleken tycker jag. Och slänger man med morötter, palsternacka och rödbeta så blir det så pass gott att jag kan glömma köttbiten.
-
Tips, koka potatisklyftorna innan de går in i ugnen. Använd bra med olja. Så gör britterna.
Tips 2, lägg lite vinäger i vattnet då du kokar potatisen så faller den inte sönder lika lätt efter den är kokt.
-
är inte vitsen med Pommes frites att de friteras? Ugn ger väl bara ugnstekt potatis oavsett formen . Och ugnstekt potatis o pommes frites smakar helt annorlunda.
varmluftsfritös är en underbar uppfinning om man inte vill ha all olja. Det blir jättebra. Potatis, kyckling, alla djupfrysta rätter som redan är panerade blir perfekta utan att använda olja.
Kan varmt rekommenderas om man inte gillar all olja men gillar fritering ändå! Win win
-
Tycker också varmluftsfritösen är bra på sitt sätt (fick en av en som inte gillade den), för den fungerar ju som en liten varmluftsugn. Men den ger ju inte friteringens effekt om inte maten man stoppar i den är dränkt i fett.
-
På krogen gör vi alltid som så, att man bara låter stärkelsen dra ur lite grann mellan ett par kökshanddukar.
Sedan friterar man dem halvklara, för att därefter låta dem få kallna av lite grann, för att sedan fritera dem en gång till, och då tills de blir ätklara.
Alltså, fritera alltid i 2 omgångar så blir det perfekt.
-
Precis. Dubbelfriteringen är nyckeln till ett perfekt resultat. Finare krogar gör så och där är smakupplevelsen annorlunda än på slabbehaken där man bara pytsar i frittisarna i oljan och hårdfriterar dem. Goda pommes frites är en vara som är svår att få. Dock har en del snabbmatställen fattat poängen och gör såväl frittisar o hamburgare från grunden. godaste hamburgaren denna sommar intogs nere i Torne,alvesta kommun. En matvagn på vischan som gjorde allt från grunden. Blev ett utflyktsmål som drog massor av folk. Pommes fritsen var värd att stå i kö för och hamburgaren hade jag betalt dubbelt för om de begärt. Därtill med hemlagade tillbehör också.
-
Det bästa och nyttigaste receptet är att skiva potatisen, låta de dra lite mellan hushållspapper så att lite av stärkelsen försvinner. Sedan är det bäst och nyttigast att göra friteringen i en sk Airfryer. Då behöver du inte använda olja och pommes fritesen blir grymt goda. Yess
Länk som kunde uppfattas som reklam borttagen. (:)
-
Jag lärde mig göra pommes av fast potatis och sötpotatis i en vanlig fritös med rapsolja för25 år sen, fungerar hur bra som helst.
Bara skala och sen köra i en "potatisgiljotin".
Ligga på ett hushållspapper och torka till.
Kört dom i oljefritösen, sen tagit upp, låtit dom rinna av och sen i ett par minuter till.
Fick en air frier.
Har provat några gånger på olika sätt.
Strimlat och sköljt i kallvatten och fått torka.
Strimlat och bara torkat.
Droppat olja och salt/svartpeppar och sen kört i air friern full värme i några minuter, ta ut och skaka och sen full värme igen.
Får inte till det i air friern vad jag än provar.
Bara några blir "bruna" och resten inte färdiga alls.
Hade nu sist i minimalt med potatisstrimlor men det blir inte OK ändå.
Vad gör jag för fel?
-
Jag lärde mig göra pommes av fast potatis och sötpotatis i en vanlig fritös med rapsolja för25 år sen, fungerar hur bra som helst.
Bara skala och sen köra i en "potatisgiljotin".
Ligga på ett hushållspapper och torka till.
Kört dom i oljefritösen, sen tagit upp, låtit dom rinna av och sen i ett par minuter till.
Fick en air frier.
Har provat några gånger på olika sätt.
Strimlat och sköljt i kallvatten och fått torka.
Strimlat och bara torkat.
Droppat olja och salt/svartpeppar och sen kört i air friern full värme i några minuter, ta ut och skaka och sen full värme igen.
Får inte till det i air friern vad jag än provar.
Bara några blir "bruna" och resten inte färdiga alls.
Hade nu sist i minimalt med potatisstrimlor men det blir inte OK ändå.
Vad gör jag för fel?
Man måste avbryta och vända på dom.
-
Stoppade och skakade om, men det blev aldrig bra, trodde jag hade för mycket potatis i och tog mycket mindre nästa gång.
-
Stoppade och skakade om, men det blev aldrig bra, trodde jag hade för mycket potatis i och tog mycket mindre nästa gång.
Jag har även haft problem med airfryern.
Nu brukar det bli bra, det hag hela tiden gör är att tänka till och fundera på vad jag kan göra för att förändra och förbättra.
Det är en tålamodsprövande process men det betalar sig.
-
Det lär kunna vara en fördel att låta airfryern bli varm innan man laddar den. Inte så olikt ugn, men en sak som jag inte hade tänkt på.
-
Det lär kunna vara en fördel att låta airfryern bli varm innan man laddar den. Inte så olikt ugn, men en sak som jag inte hade tänkt på.
Jag förvärmer micron med samma lyckade resultat..
Helt onödigt.
-
Mikron skall inte köras tom, den kan skadas av det. Den värmer ju inte med värmestrålning som värmer allt och kan styras med termostat, utan med mikrovågor som i matlagning bara värmer vatten. Så mikron kan inte förvärmas.
-
Mikron skall inte köras tom, den kan skadas av det. Den värmer ju inte med värmestrålning som värmer allt och kan styras med termostat, utan med mikrovågor som i matlagning bara värmer vatten. Så mikron kan inte förvärmas.
Lika knäppt som att förvärma airfryern.
Den lilla volymen varm luft som smiter rakt upp när man drar ut korgen... 😂
-
Visst är det liten vinst på att förvärma airfryern, men med mikron är det skadligt. Så att förvärma mikron är dumt.
Varmluftsfritösen har trots allt lite större massa som blir uppvärmt, men annars är nog en termos lite åt det hållet. Frun envisas med att fylla den med hett vatten för att den inte skall kyla kaffet hon häller i. Med en dåres envishet påminner jag om att hon max förlorar en grad på att hälla kaffet direkt i en torr termos.
-
Visst är det liten vinst på att förvärma airfryern, men med mikron är det skadligt. Så att förvärma mikron är dumt.
Varmluftsfritösen har trots allt lite större massa som blir uppvärmt, men annars är nog en termos lite åt det hållet. Frun envisas med att fylla den med hett vatten för att den inte skall kyla kaffet hon häller i. Med en dåres envishet påminner jag om att hon max förlorar en grad på att hälla kaffet direkt i en torr termos.
Liten med betydelsen väldigt liten.