Alternativ.nu
Övriga ämnen => Skogsbruk => Ämnet startat av: Lars-Göran skrivet 05 jul-22 kl 20:14
-
Jag förstår inte varför man inte får behandla hela plantan med gift som tar död på ex granbarstborren som lätt har ihjäl 40-50 procent av planterna man gör en behandling på 80 år i skogen men icke .
Men spannmål och potatis bönder kan giftspruta var 3-4 vecka under växtperioden på vår mat .
Och jag kan bara spruta mina plantor med ett giftfritt mekaniskt skydd som funkar sådär .
Men jag antager att inget kommer ändras innan skogsbolag slår larm.
För ett problem har det blivit .
-
Det kanske inte finns något bekämpningsmedel som biter på granbarkborre utan att ha en mängd andra negativa bieffekter, t ex slår ut stora populationer av önskvärda insekter?
Finns det metoder för bekämpning av granbarkborre som är tillåtna och praktiskt tillämpade i andra länder men inte inom Sverige eller EU? Fungerar de bra där?
-
Granbarstborre vet jag tyvärr inte vad det är.
Om det är 6 eller 8 tandad granbarkborre du är orolig för hjälper det inte att behandla plantorna oavsett vilket gift du tänker dig.
Onödig giftanvändning tycker jag du ska undvika, kanske du ska prova ordentlig markberedning med mycket bar mineraljord om du har problem med snytbagge?
-
En svart jäkel som går på roten .
Rejäl markberedning och mekanisk skydd hjälper ju hyfsat på de ovan jord men den svarte borstjäkeln är svår ,borde va som förr gift behandling hela plantan vid plantering .
-
Visst man kan ju vänta ut dem i ca 4år .Men då måste man ju absolut bereda hårt .
Kommer att bli ett problem vilket de flest a inom de stora skogsbolagen tycker redan nu.
-
Men, återigen: Finns det något bekämpningsmedel (gift är troligen fel ord att använda) som är verksamt på det där krypet? En enklare lösning kanske är att plantera något annat än just gran på de marker, där krypet trivs, och plantera gran någon annanstans istället.
-
borde va som förr gift behandling hela plantan vid plantering .
Vi tycker uppenbarligen helt olika, jag tycker att man bör använda marken, föryngra med en metod som passar platsen och inte tillgripa gifter annat än i yttersta nödfall.
Om du besväras av 40%avgångar är det sannolikt mer än ett problem, du kanske ska kontakta någon av de etablerade plant leverantörerna som erbjuder tjänsten plantering, de brukar sälja plantor och plantering med 80 eller 85% garanti och kommer se till att ytan får den markberedning och de plantor som behövs för godkänd föryngring
Det måste vara bättre att du sår eller låter det växa igen av sig själv om du inte klarar av plantering med dagens plantor, det kan ge en blandskog som kanske är motståndskraftigare än ett trädslagsrent bestånd och du kan styra den framtida skogen och trädslag valet med sekatör eller röjsåg om du så vill och önskar.
-
Har 80 hektar skog själv och här varken planteras det eller markbereds. Det sparas istället fröträd.
Har en mycket hög återväxt på hela marken, det är svårt att plocka bort fröträden utan att skada de nya plantorna.
-
Småplantor av gran blir ju inte angripna av granbarkborre?
Det finns mig veterligen inget bekämpningsmedel som fungerar alls på granbarkborre, och som är tillåtet, och därmed lämpligt att använda.
Det är något äldre träd som angrips, i synnerhet om de är stressade av torka eller annat.
Snytbagge kan man behandla mot vid plantering.
Likt @esten så har slutat att plantera, och använder fröträd för tall istället. På bra tallmarker behövs ingen markberedning, utan det räcker med att "rispa" lite i ytlagret för att få återväxt. Man kan t.ex. köra runt med en grov tallgren med inkortade kvistar, eller en omvänd granruska för att rispa.
För gran och björk, samt andra lövträd som kommer spontant, så gör vi just ingenting. Det kommer naturligt. Björkmassaved betalas i Götaland lika bra som granmassaved, och danar man björken till timmerkvalitet, så finns där stora möjligheter.
-
På bra tallmarker behövs ingen markberedning, utan det räcker med att "rispa" lite i ytlagret för att få återväxt. Man kan t.ex. köra runt med en grov tallgren med inkortade kvistar, eller en omvänd granruska för att rispa.
Det är vad jag kallar lämplig markberedning, resurssnål och giftfri, kanske något för TS?
-
Gift i skogsbruket har man ju provat förr, hormoslyr, och det gick inte så bra.
-
Trådskaparen menar antagligen snytbagge. Nu finns det ogiftig snytbaggebehandling.
-
Klarar sig snytbaggen då ???
-
och danar man björken till timmerkvalitet, så finns där stora möjligheter.
Att producera gramtimmer i klass 1 har varit oerhört enkelt oavsett om man använt gift eller inte, men att producera rotstock av björk i sågbar kvalité här i östragötaland och lyckas sälja den som björktimmer är betydligt svårare. Har du @skogaliten lyckats?
-
Att producera gramtimmer i klass 1 har varit oerhört enkelt oavsett om man använt gift eller inte, men att producera rotstock av björk i sågbar kvalité här i östragötaland och lyckas sälja den som björktimmer är betydligt svårare. Har du @skogaliten lyckats?
Har sålt björk för tumstockstillverkning häromåret.
Å asp till tändstickor...