Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hemberedskap => Ämnet startat av: ursus_arctos skrivet 10 jun-22 kl 12:09
-
Hej! Jag är ny här och hoppas jag postade i rätt sub-forum.
Jag och mina folk tänkte ordna med ett större matlager i förberedelse inför den kommande krisen. Har ni några förslag på vart det är bäst att beställa stora paket med basvaror, med tanke på pris och kvalitet? Till exempel korn som vi kan mala själva i en handkvarn, bönor och annat nyttigt som håller länge.
Tackar för tips.
-
Helsäd skulle jag köpa direkt av bonden.
-
Trevligt att se dig här Ursus!
Ja, jag instämmer med föregående talare, de vanligaste sädesslagen kan du köpa i bulk av någon bonde, det blir absolut billigast och har längst hållbarhet, kan du förvara dem fryst håller de i princip för evigt men de håller i många år annars också, det är mjöl och ångbehandlat som blir dåligt relativt fort, levande frö håller väldigt mycket längre, ett jädra otyg att ångbehandla frön tycker jag! Men jag vet inte om man är tvingad att göra det i länder som Tyskland har jag för mig om det skall få säljas som livsmedel. Men köper du det som spannmål direkt så finns inga sådana krav.
Förvara det torrt, tex i en jutesäck eller gammaldags linnesäck så att det håller sig torrt och frecht, inte i täta plastkärl (i allafall inte läge), det kan mögla i botten då.
Som du kanske redan vet så behöver du också någon typ av sikt för att få bort skalet efter att du grovmalt, man behöver nog blåsa bort det med en flöäkt, eller göra som man gör tex i indien där man helt enkelt kastar upp det i luften på sikten så att agnarna kan blåsa bort mad vinden, kräver nog litet mer övning, men är fullt möjligt alla årstider, en gammal bredsikt kan du säkerligen hitta på auktion i någon fyndlåda.
Bönor kan du också beställa hem säckvis från någon bonde, eller direkt från grosist om du inte har tillgång till någon som odlar bönor där.
Bönor har något sämre hållbarhet, men de håller också flera år med rätt lagring.
-
Inne i stan finns det en butik som har möjlighet att ta hem olika torrvaror på storsäck, t.ex. havregryn, röda linser, lika bönor, m.m. Kanske finns det någon sådan möjlighet där du bor också?
-
Om du odlar frukt och grönsaker så klarar sig sylt och inläggningar, konserveringar etc hur många år som helst. Vi äter sylt och marmelad som jag kokade in för många år sedan. Klickar locket när du öppnar burken, och det ser och smakar ok så har vi överlevt i alla fall. För att gardera sig så kan man alltid ställa burkarna upp och ner.
Sterila burkar och när de är fyllda så steriliseras de igen i ugnen och sterilt lock på när de är heta. Perfekt prepping-mat!
Koka in ex. tomater och frys in - perfekt som bas till allt.
Torka i svamptork ex. mixad persilja och vitlök som torkas och mixas igen när det är snustorrt. Du har världens godaste persillades som också kan användas till mycket och får en knallgrön härlig färg dessutom. Förvaras i glasburk (gamla kryddburkar) gärna mörkt.
-
När det gäller torrvaror, så tänk på att organisera förvaringen så att de inte bara ligger torrt till så de inte möglar, utan också så att de är säkrade mot insekter, råttor och andra skadedjur. Skaffa inte hem mat för flera års behov och låt det ligga orört, utan se till att förråden omsätts.
Om man använder täta plastlådor eller liknande för att få lagringen insektssäker, så bör man hålla koll på fuktigheten i dem, t ex med fuktindikatorkort med fält som slår om i färg beroende på luftfuktigheten (blått = fuktighet under gränsvärdet, rosa = luftfuktighet över gränsvärdet). Här ett exempel på hur de kan se ut.
-
Jag brukar lägga fint men kraftigt stålnät över rotsaker för att hindra att mössen kommer åt, jo, det är viktigt att rotera säckarna om man lägger dem på hög, även om man inte förbrukar dem så bör man stapla om dem med jämna mellanrum så att som Torbjörn sade fukt och skadedjur inte får en fristad.
Möss verkar ogilla att bli exponerade.
-
Inne i stan finns det en butik som har möjlighet att ta hem olika torrvaror på storsäck, t.ex. havregryn, röda linser, lika bönor, m.m. Kanske finns det någon sådan möjlighet där du bor också?
Havre gryn är ju ingen höjdare att lagra då havregryn härsknar efter ett tag . Då är det bättre att satsa på olika sorters bönor ris mm som har lång lagrings tid . Men även torkade grönsaker håller ju i en evighet förutsatt att allt lagras fukt fritt .
-
Nä, som jag skrev förut, bara levande frön, processat spannmål har rätt dålig hållbarhet, bara något år. (Jag vet då jag provat... Det håller inte ens i fredstid så länge som jag vill att det skall hålla...)
Grisfett är också hopplöst då det blir dåligt fort.
-
kollonialvaror har stort utbud
-
Jag skulle beställa i min hemmaaffär där jag brukar handla. För preppingförådet behöver ju ersättas efter hand som det annvänds. När vi torkar mat srör vi i grovsalt i burken för att förhindra mögel. I torkad frukt strör vi i pärlsocker. Hitintills har det varken möglat, unknat eller blivit dåligt. Rätt att det har sparats som längst fem år.
-
Jag har tidigare beställt ifrån Biodynamiska Produkter, men har nu möjlighet att beställa liknande livsmedel på säck via en butik som finns i mitt närområde. För mig är det viktigt att dem är ekologiskt producerade vilket såklart påverkar priset en del, så detta alternativ kanske inte passar alla. Jag förpackar sedan alla torrvaror i mylarpåsar tillsammans med syreabsorbenter, för att sedan ställa ner påsen i en hink med lock för att mussäkra. Med denna metod behöver jag inte rotera mitt lager utan torrvarorna kommer hålla i decennier.
-
Jag förpackar sedan alla torrvaror i mylarpåsar tillsammans med syreabsorbenter,
Vad är syreabsorbenter ?
-
Alla slags ämnen som lätt reagerar kemiskt med syre och binder det redan vid rumstemperatur. T ex kaliumpermanganat och många olika klorater. Även härdande vegetabiliska oljor som t ex linolja. Sammanfattningsvis kan man säga att ämnen som kan självantända pga syreupptagning, är effektiva som syreabsorbenter.
-
Man märker tydligt skillnaden om man inte låter så mycket syre vara närvarande när man lagrar känslig mat. Jag vakuumförpackar kött som jag fryser, och tog fram en bit som legat 2 år för några dagar sedan (har inte alltid stenkoll på först in, först ut) och det var inte minsta tecken på oxidation av fettet. Har av teoretiskt intresse varit sugen på att testa med skyddande atmosfär, men ser inte behovet eftersom jag säkert klarar 3-4 år med den metod jag redan använder.
-
När vi hade stormen Gudrun här (sydvästra Småland) blev i ordentigt testade. Vi kunde inte ta oss någon stans. Det första var att elen försvann. Inget vatten, flerastora granar över brunnen. Hur lång tid tar det innan den kommer tillbaks. när ska vi öppna frysskåpet, hur mycket måste vi ta vara på nu innan det blir dåligt. Ingen telefon. Ingen möjlighet att ladda den. Så nu har jag ett Biolite campingkök som jag kan ladda från. Inget blev dåligt eller oätligt. Dom torrvaror som vi hade blev inte använda eftersom vi prioriterade det som varit fryst. Vattnet var från regntunnan vid knuten, matvattnet kokades.
-
Tänk på denna tråds ämne så den inte spårar ur. Andra hemberedskapsärenden kan diskuteras i andra trådar på denna tavla där de passar bättre.
(:)
-
Väldigt mycket prepping kan man faktiskt göra själv.
Grönsaker går att torka, konservera och mjölksyra.
Och även kött kan mjölksyras och torkas.
Man kan odla olika slags ärtor, gul ärta tex eller halländsk gråärt som är rätt stor och håller länge.
Jag har massvis av torkad lök.