Alternativ.nu
Hantverk => Trä => Ämnet startat av: Lennart Forsberg skrivet 04 jun-22 kl 14:05
-
Hur tätar man en läckande trähink lämpligast?
(Hinken ska användas vid bak av rågbröd)
-
Enklast faktiskt med vatten och rågmjöl eller havregryn du kör till en pasta med vatten och gnider in ordentligt efter att den dragit i sig vatten ordentligt så att träet sväller samman som det skall först.
Kanske inte för en gammal träbåt, men bör vara tillräckligt för att gå att baka i tror jag.
Ämbar av trä är alltid otäta innan de sugit i sig vätska, detta för att inte träet skall spricka när det är fuktigt.
-
Jag glömde att skriva det, men vill du ha bäst effekt kan du helt enkelt spara litet av frukostgröten, eller koka upp en näve rågmjöl till rågmjölsklister.
-
Tack för tipset!
-
Finns för visso en uppsjö av olika smörjor för gamla båtar, men tänkte mig att man kanske inte vill ha smak av tjära, gammalt snus eller härsken fårtalg i brödbingen...
-
När man hade trähink att veva upp vatten med, så vevade man ned den i vattnet igen så den alltid låg i blöt.
-
Finns för visso en uppsjö av olika smörjor för gamla båtar, men tänkte mig att man kanske inte vill ha smak av tjära, gammalt snus eller härsken fårtalg i brödbingen...
Sant i princip, men det fiffiga med just fårtalg, till skillnad från andra liknande material, är att det inte härsknar.
/Mats
-
Det har du rätt i, det är bara om man gör fel vid urtagningen så att den blir nerslabbad den blir otjänlig.
(Litet kuriosa är att mufflon inte har njurtalg i sådan mening (eller ja de har men inte den stora klumpen som tamfår har))
Deg brukar man ju annars förbereda i et tråg och hälla över när man blandat den till relativt fast konsistens så att den får jästa i lugn och ro i byttan sedan.
Men jag förstår att det kan vara knepigt att hitta idag då det mest är mjölktråg som är bevarade idag.
Till båtar brukar man ju använda olika blandningar med trätjära och näverbeck, mm.
(Man kan göra egen näverolja av näver från ruttna björkstubbar och en konservburk man tätar med lera, fast det ger nog rätt kraftig smak till deg men det är mig veterligen inte farligt att få i sig, man kan göra lim av det om man tillsätter litet träaska.)
-
Till båtar brukar man ju använda olika blandningar med trätjära och näverbeck, mm.
(Man kan göra egen näverolja av näver från ruttna björkstubbar och en konservburk man tätar med lera, fast det ger nog rätt kraftig smak till deg men det är mig veterligen inte farligt att få i sig, man kan göra lim av det om man tillsätter litet träaska.)
Lite väl OT för min smak, men jag känner bara till Fårtalg, Ettan (bivax+trätjära) och myrning som tätningsmaterial/metoder för båtar.
Jo, margarin har jag också hört ska fungera bra.
Tjära i sig har ingen tätningseffekt, men är bra på andra sätt.
Beck används mest för att "täta" däck.
(Vi kan starta en ny tråd om båtbygge och renovering av båtar om du vill.)
/Mats
-
Ja, kanske det, men där hade vi ju dock bivax som ett alternativ som skulle fungera vid bakning!
-
Fast, skulle inte det ge en bismak?
/Mats