Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: christinag skrivet 30 maj-22 kl 17:01

Titel: Funderingar kring ärtsoppa / koktider
Skrivet av: christinag skrivet 30 maj-22 kl 17:01
Det var ett tag sedan jag kokade ärtsoppa men jag kan inte minnas att det tog sån jäkla tid? Ärtorna har kokat i fem timmar nu och visar inga tendenser att vilja mjukna. *Hungrig* ;D Jag lade i blöt över natten innan, utan salt. Vanlig kastrull, har ingen tryckkokare eller nåt sånt. Alla recept jag hittar ger koktider på sisådär en timme. Nu har jag tröttnat och stampat litet med en potmos-stampare men dom är väldigt hårda fortfarande. Hur länge kokar ni erat, eller är det bara "slow-kokare" som gäller för sånt numera?

/ CG
Titel: SV: Funderingar kring ärtsoppa / koktider
Skrivet av: Klasb skrivet 30 maj-22 kl 17:28
Nä det är fel på ärtorna. jaf gjorde samma sak, blötlade i över ett dygn. kokade i en timme, kokade två timmar, kokade hela dagen. Fortfarande hela, hårda ärtor som låg och hoppade i vattnet.
jag köpte en tryckkokare. Samma ärtor från samma köp. Kokade i tryckkokaren i flera timmar men bara hårda oätliga ärtor.
Nä så lätt ger jag mig inte. Några månader senare köpte jag nya ärtor av annat märke. Blötlade, kokade en timme i tryckkokare. Ställde tryckkokaren i vattenbad för att svalna. Blev utmärkt.
Titel: SV: Funderingar kring ärtsoppa / koktider
Skrivet av: christinag skrivet 30 maj-22 kl 17:40
Haha. Ja då var de kanske lagrade under arkeologiska tidsrymder, inte alls otroligt. Jag hade strömavbrott i helgen och ägnade tiden åt att rensa i förråden litet  >:D Men fem timmar är ju ändå litet i hästväg.

Sensmoral - Tillaga ärtor innan dom är ädre än tre år  ;D

/ CG