Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: akeragnar skrivet 27 mar-22 kl 14:00

Titel: Potatisskal
Skrivet av: akeragnar skrivet 27 mar-22 kl 14:00
Ni som skriver att man ska koka skalen
Kokar ni dem separat en viss tid eller hur mycket behövs för att bli av med det giftiga

Jag brukar bara hälla över kokvattnet över skalen i utfodringsbyttan och låter det stå
Men det kanske inte räcker?
Titel: SV: Potatisskal
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 27 mar-22 kl 14:27
Jag har aldrig uppfattat det som att skalen är giftiga, utan mer som att höns inte äter rå potatis. Så oavsett om du kokar hel potatis eller bara skalen så skall det vara färdigkokt, alltså så vi människor skulle vilja äta det.

Höns är inte så bra på att äta rått, vad det nu än är. Förutom spannmål då.
Titel: SV: Potatisskal
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 27 mar-22 kl 14:42
Potatis eller dess skal är inte giftiga för folk eller fä.

Men dom är tråkiga att äta och ger inte så mycket rent näringsmässigt innan dom hettats upp.
Kan inte vad processen heter men näringen och energin blir helt plötsligt tillgänglig för oss och djuren.
Titel: SV: Potatisskal
Skrivet av: Carolus skrivet 28 mar-22 kl 00:22

Men dom är tråkiga att äta och ger inte så mycket rent näringsmässigt innan dom hettats upp.
Kan inte vad processen heter men näringen och energin blir helt plötsligt tillgänglig för oss och djuren.


Har också läst om det. Minns inte heller namnet på processen. Kan det ha att göra med att molekylerna som är kolhydrater är för 'långa'? Så genom upphettning bryts de ned i mindre bitar som hönsmagarna kan spjälka?

Finns det  risk för att mycket osmälta potatisskal i hönsmagar kan få sagda magar att becka igen?

Jag var med om när man tyvärr gav mycket överblivet kokt vitt ris till kycklingar/unghöns. Många av dem kolade, kolhydraterna från riset hade blivit som ett klister som satte igen magen på dem.
Titel: SV: Potatisskal
Skrivet av: Znibban skrivet 28 mar-22 kl 09:45
Potatis eller dess skal är inte giftiga för folk eller fä.

Men dom är tråkiga att äta och ger inte så mycket rent näringsmässigt innan dom hettats upp.
Kan inte vad processen heter men näringen och energin blir helt plötsligt tillgänglig för oss och djuren.

Blir potatisen grön så är det giftigt, det händer när potatisen växer delvis ovan jord och /eller lagras i dagsljus. Gröna potatisar ska inte ätas men man kan använda som utsäde men ska naturligtvis planteras djupt och kupas (som vanligt).
Titel: SV: Potatisskal
Skrivet av: anne-li skrivet 28 mar-22 kl 10:58
Blir potatisen grön så är det giftigt, det händer när potatisen växer delvis ovan jord och /eller lagras i dagsljus. Gröna potatisar ska inte ätas men man kan använda som utsäde men ska naturligtvis planteras djupt och kupas (som vanligt).

Bra information och man har även hittat de gener som styr gifthalt i de olika potatissorter
https://www.forskning.se/2011/03/14/nyfunna-gener-styr-potatisknolars-gifthalt/ (https://www.forskning.se/2011/03/14/nyfunna-gener-styr-potatisknolars-gifthalt/)
Titel: SV: Potatisskal
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 28 mar-22 kl 11:46
Bra information och man har även hittat de gener som styr gifthalt i de olika potatissorter
https://www.forskning.se/2011/03/14/nyfunna-gener-styr-potatisknolars-gifthalt/ (https://www.forskning.se/2011/03/14/nyfunna-gener-styr-potatisknolars-gifthalt/)
Kan du motivera varför man ska läsa länken?
Vad är det som är bra information?
Titel: SV: Potatisskal
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 28 mar-22 kl 11:48
Blir potatisen grön så är det giftigt, det händer när potatisen växer delvis ovan jord och /eller lagras i dagsljus. Gröna potatisar ska inte ätas men man kan använda som utsäde men ska naturligtvis planteras djupt och kupas (som vanligt).
Nja...  Den blir giftig när koncentrationen blir tillräckligt hög.
Oftast är den osmaklig långt innan och mängden som man behöver stoppa i sig är praktiskt omöjlig.