Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Köxiken skrivet 04 feb-22 kl 19:51

Titel: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 04 feb-22 kl 19:51
Relativt ny på forumet och ber om ursäkt om jag missat trådar om samma ämne. Flyttar snart till ett nytt ställe i norra Sverige som behöver en hel del kärlek. De sista 20 åren (minst) har ingen skött om marken runt huset men gränsen på gräsmattan är tydlig - alltså ingen sly eller hallonris där jag vill ha grönsaksland.

Jag planerar att börja med en liten köksträdgård och tänkte att en start kan vara en grund av perenna grönsaker och örter plus "enkla" sommargrönsaker. Tanken är hügebett-variant utan att gräva och istället bygga på höjden. Jag söker tips på perenna grönsaker/örter som överlever i zon 7 och grönsaker med kort utvecklingstid som allra helst är möjliga att lagra.
 
Glad för alla tips och "tänk på"  :)
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: bjork skrivet 04 feb-22 kl 23:30
Jordärtskocka.
Rabarbra.
Pepperrot,Tar litt tid för man  kan höste av den.
Om du kjöper en bit pepperrot nå og planter inne i en potte,
kan du plante den ut til sommeren.Den er også verdifull medisinsk sett.
Lungestyrkende,inflammationshemmande,antiseptisk,slimlösende,
antimikrobiel og litt mer  ;)
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: anne-li skrivet 05 feb-22 kl 12:58


Här är flera exemplar på perenna grönsaker eller fleråriga grönsaker i växt zon 7!

SPARRIS
PIPLÖK
LUFTLÖK
SÖT FANKÅL
STRANDKÅL
RÖD SYRA

även finns där många örter

GRÖN MYNTA
RAMSLÖK
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: karsan skrivet 05 feb-22 kl 18:18
nässlor!
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: anne-li skrivet 07 feb-22 kl 10:48

Jag kom på att SANDSENAP eller vild rucola
även TEMYNTA som kan användes till te är ett måste till en perenn köksträdgård i växt zon 7.
Och KOROGI är små rötter som kan användes ätas rå (en favorit knöl)!
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 08 feb-22 kl 20:04
Tack för tipsen!
Jag har lite svårt att tro att fänkål, korogi, sandsenap, grönmynta och ramslök kan odlas som fleråriga i zon 7 men har ju inte provat :) Någon annan som lyckats?

Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: torbjorn skrivet 08 feb-22 kl 21:22
Löktrav borde fungera.
Tänkte nämna jordärtskockor men ser att det redan är gjort. Det fina med jordärtskockor är att de inte tar skada av att frysa, man kan mycket väl låta skockorna övervintra i landet och gräva upp dem för att äta direkt efter tjällossningen på våren.
Gräslök går också bra.
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Be skrivet 09 feb-22 kl 08:07
Kvanne är väl traditionell högt upp i norr, så det borde ju gå bra. Tänker att det borde finnas många bladgrönsaker som trivs bra i det lite svalare klimatet i norr, längre söderut vill de ju bruka gå ganska snabbt i stock. Finns en sorts mangold, 'Perpetual Spinach', som är väldigt lik spenat och fortsätter ge skörd länge. Osäker på i vilket klimat den övervintrar (tvåårig, men sen kan man ju ta frön) men kanske värt att testa? Vårsköna heter på latin Claytonia sibirica så tänker att den borde funka! Kallas kortvarig perenn som självsår sig, men min har stått i flera år nu. Med varning för att den kan trivas för bra (men vill ju inte bidra till framtida invasiva arter  :-\ )  Får du getrams att överleva i mikroklimat på någon skyddad plats är den också ätlig (såg på kartan att den finns rätt upp i Finland iaf). Och så då funkia (hosta), en absolut favoritgrönsak som är släkt med sparris.

I länken nämndes dessutom daglilja, isop, backtimjan, daggkåpa som alla är ätliga: https://www.odla.nu/inspiration/att-odla-i-zon-7-en-lasare-berattar (https://www.odla.nu/inspiration/att-odla-i-zon-7-en-lasare-berattar)
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: torbjorn skrivet 09 feb-22 kl 08:24
Mangold går visserligen att odla men det är ingen större mening att lägga ner arbete på det. Då är det mer produktivt att plocka svinmålla som växer som ogräs, den duger till all matlagning som man annars borde ha använt spenat,  mangold eller nässlor till, och smakar dessutom bättre än mangold.
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Be skrivet 09 feb-22 kl 08:29
Och många malvor går ju förresten att äta (både blommor och blad, de senare t.ex. stuvade), t.ex. rödmalva är god och rätt tålig. Och så finns det rankspenat, gode henriks målla, bärmålla. Kanske humle? Även om de inte skulle hinna blomma, kan skotten ätas (har jag visserligen inte nännats göra av mina så kan inte säga mycket om smaken, men den kallas ju fattigmans sparris, så knappast helt oäven :) )
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Be skrivet 09 feb-22 kl 08:32
Mangold går visserligen att odla men det är ingen större mening att lägga ner arbete på det. Då är det mer produktivt att plocka svinmålla som växer som ogräs, den duger till all matlagning som man annars borde ha använt spenat,  mangold eller nässlor till, och smakar dessutom bättre än mangold.

Där skulle jag inte hålla med :) Svinmålla har väldigt små blad, och jag kanske inte skulle hämta den till trädgården (finns på odlingslotten och kan plocka ibland, men räcker gott så). Hemma på gården odlar jag hellre bärmålla (större blad och väldigt vacker färg i rabatten) och mangold :)
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: anne-li skrivet 09 feb-22 kl 10:18
Tack för tipsen!
Jag har lite svårt att tro att fänkål, korogi, sandsenap, grönmynta och ramslök kan odlas som fleråriga i zon 7 men har ju inte provat :) Någon annan som lyckats?

Jo du kan odla söt Fänkål, Korogi, Sandsenap som är vild rucola, Ramslök även grönmynta skulle stortrivas
som Sara Bäckmo skriver i sin blogg nästan allt går att odla i växt zon 7 (lämnade en länk i tråden frukt och bär)
även sötpotatis!
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 15 feb-22 kl 16:53
Tack för intressanta förslag! Mangold minns jag att farmor syltade och det tyckte jag var gott i alla fall som barn  :)

Ni som odlar jordärtskocka; kan man köpa vanliga ekologiska i butiken och använda som utsäde eller bör man köpa riktigt utsäde?
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: anne-li skrivet 16 feb-22 kl 14:00

Eller du kunna annonserar efter ekologisk utsäde (jordärtskocka) här på Forumet?
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Be skrivet 16 feb-22 kl 14:24
Tack för intressanta förslag! Mangold minns jag att farmor syltade och det tyckte jag var gott i alla fall som barn  :)

Ni som odlar jordärtskocka; kan man köpa vanliga ekologiska i butiken och använda som utsäde eller bör man köpa riktigt utsäde?

Gissningsvis går vad som helst - och jordärtskocka är i de flesta fall svår att bli av med, så också något att hålla i åtanke. Där jag bor växer det jordärtskocka på åkrar (folk har odlat och sen har skockorna spridit sig bortom kontroll), så bara att plocka med sig och gräva ner. Går säkert alldeles utmärkt med skocka från affär, men kanske gärna inhemsk så kan man undvika sjukdomar som inte ännu finns i landet.
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: anne-li skrivet 17 feb-22 kl 11:08
Tack för intressanta förslag! Mangold minns jag att farmor syltade och det tyckte jag var gott i alla fall som barn  :)

Ni som odlar jordärtskocka; kan man köpa vanliga ekologiska i butiken och använda som utsäde eller bör man köpa riktigt utsäde?

Tänk på att där finns många jordärtskocka sorter som övrigt är i släkt med solrosor - några knölar är bättra än andre!


Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Flytkorken skrivet 18 feb-22 kl 21:02
Odla ett rejält bestånd vårsköna (claytonia sibirica). Ska vara härdig ner till -40°C. Vintergrön och perenn. Du kan behöva köpa frön på etsy eftersom odlarglädjens plantskola inte verkar ha den i år.

Löparfetblad (sedum sarmentosum) är en perenn marktäckare som kan ätas som krispig sallad. Här är jag dock osäkrare på härdigheten mot extrem kyla eftersom det finns olika bud online. Ska odla i år.

Köp alltid riktigt utsäde. Dels för att slippa smitta, dels för att det du köper i butik är anpassat för industrin. När det gäller jordärtskocka hinner den man köper i affären inte blomma i vårt klimat. Det är alltid värt det att satsa på det bästa utsäde du kan komma över.

Sepp Holzer använder jordärtskocka väldigt mycket. Han planterar massvis i skogen och låter växten klara sig själv. Sorken tar en bit här och där och lägger på andra ställen i gångarna. På så sätt sprids bestånden snabbare, man jobbar med "skadedjuren" snarare än emot.

Sedan har du blåbär i skogen. Plocka hinkvis och frys in. När min gammelmorfar var liten skickade de ut barnen med en 10-litershink, sen fick de komma hem när hinken var full. ;)
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 19 feb-22 kl 10:04
När det gäller jordärtskocka hinner den man köper i affären inte blomma i vårt klimat. Det är alltid värt det att satsa på det bästa utsäde du kan komma över.

Då satsar jag på bra utsäde. Nu finns det nog ingen sort som hinner blomma i Västerbottens inland utom i de undantagsfall sommaren är ovanligt lång och varm. Men chansen blir ju större med rätt sort  :)

Löparfetblad är jag lite tveksam till, just på grund av härdighet, men tackar för tipset om vårsköna!

Självklart plockar jag blåbär :D (och lingon, hjortron, tranbär och hallon). Själv hade jag tur och fick komma hem även om hinken bara var halvfull när jag var liten  ;)
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 24 feb-22 kl 22:28
Jag ger mig på ett försök till sammanfattning av tipsen på perenna grönsaker jag kan odla på friland hos mig utan extra pyssel som vindskydd, vintertäckning osv. (Fick några tips i en annan tråd på forumet också.) Tar inte med sådant man kan hitta vilt i naturen men har jag missat något?

Diverse bladlökar, skräppor, vårsköna, jordärtskocka, björnrot, libbsticka, rysk dragon, kvanne, kungsmynta, rabarber, humle, funkia, strutbräken, pepparrot, sparris och strandkål.
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 24 feb-22 kl 22:47
Jag ger mig på ett försök till sammanfattning av tipsen på perenna grönsaker jag kan odla på friland hos mig utan extra pyssel som vindskydd, vintertäckning osv. (Fick några tips i en annan tråd på forumet också.) Tar inte med sådant man kan hitta vilt i naturen men har jag missat något?

Diverse bladlökar, skräppor, vårsköna, jordärtskocka, björnrot, libbsticka, rysk dragon, kvanne, kungsmynta, rabarber, humle, funkia, strutbräken, pepparrot, sparris och strandkål.
Leta reda på en författare som heter Stephen barstow.
Han odlar drygt 1500 olika perrener i närheten av Trondheim
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: anne-li skrivet 25 feb-22 kl 10:55

Du hittar flera perenna grönsaker i denna länk - värd att läsa!
https://perennagronsaker.se
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 25 feb-22 kl 12:23
Leta reda på en författare som heter Stephen barstow.
Han odlar drygt 1500 olika perrener i närheten av Trondheim

Tack för tipset! Funkar bra som inspiration och jag önskar jag hade samma klimat som Trondheim.
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 25 feb-22 kl 18:44
Tack för tipset! Funkar bra som inspiration och jag önskar jag hade samma klimat som Trondheim.

Faktum är att du kan ha ett mildare klimat än Trondheim för växterna.
Han råkar ofta ut för rejäl tjäle och tom tjäle som varar hela vintern, lägger sig snön innan djuptjälen så kommer den att isolera och hålla marken lite varmare.
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 25 feb-22 kl 19:45
Faktum är att du kan ha ett mildare klimat än Trondheim för växterna.
Han råkar ofta ut för rejäl tjäle och tom tjäle som varar hela vintern, lägger sig snön innan djuptjälen så kommer den att isolera och hålla marken lite varmare.

Så kan det definitivt vara! Jag har väldigt svårt att hitta ett bra sätt att jämföra zoner mellan olika länder och t.o.m jämföra zon 7 och zon 7 i Sverige. Fördelen hos mig är absolut att vi (normala år) har snö som isolerar och skyddar. Nackdelen är förstås, lägre minimi temp och längre perioder med väldigt låga temperaturer under vintern. På det väldigt kort växtsäsong och relativt kalla somrar.

Är inte främmande för att prova växter som anges ha lägre härdighet än B eller zon 7 och som sagt Stephen Barstows sida på nätet inspirerar :-) Har man inte provat kan man ju inte heller säga att det inte går  :)
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 25 feb-22 kl 20:19
Så kan det definitivt vara! Jag har väldigt svårt att hitta ett bra sätt att jämföra zoner mellan olika länder och t.o.m jämföra zon 7 och zon 7 i Sverige. Fördelen hos mig är absolut att vi (normala år) har snö som isolerar och skyddar. Nackdelen är förstås, lägre minimi temp och längre perioder med väldigt låga temperaturer under vintern. På det väldigt kort växtsäsong och relativt kalla somrar.

Är inte främmande för att prova växter som anges ha lägre härdighet än B eller zon 7 och som sagt Stephen Barstows sida på nätet inspirerar :-) Har man inte provat kan man ju inte heller säga att det inte går  :)

Hans äldsta planta är trots allt 40 år gammal.
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 25 feb-22 kl 20:43
Hans äldsta planta är trots allt 40 år gammal.

Det är lysande och som sagt inspirerande :) Men från zon 4 är det ändå ett rejält hopp till zon 7. Även om zonindelning är ett trubbigt instrument för att värdera perenner säger zonerna trots allt en del om växtsäsongens längd, min.temp. under vintern och chansen att hinna få mogen skörd.

Alltid på jakt efter växter med hög köldtolerans som klarar kort och kall växtsäsong  :)
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 26 feb-22 kl 03:59
Perenner har en stor fördel gentemot sånt du planterar/sår.
Dom är redan etablerade! Så det är bara att sätta skott.
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 11 mar-22 kl 16:06
Jag ger mig på ett försök till sammanfattning av tipsen på perenna grönsaker jag kan odla på friland hos mig utan extra pyssel som vindskydd, vintertäckning osv. Tar inte med sådant man kan hitta vilt i naturen.

Diverse bladlökar, skräppor, vårsköna, jordärtskocka, björnrot, libbsticka, rysk dragon, kvanne, kungsmynta, rabarber, humle, funkia, strutbräken, pepparrot, sparris och strandkål.

Fyller på min lista med ostronört.
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Alida. skrivet 25 maj-22 kl 11:00
Jag ger mig på ett försök till sammanfattning av tipsen på perenna grönsaker jag kan odla på friland hos mig utan extra pyssel som vindskydd, vintertäckning osv. (Fick några tips i en annan tråd på forumet också.) Tar inte med sådant man kan hitta vilt i naturen men har jag missat något?

Diverse bladlökar, skräppor, vårsköna, jordärtskocka, björnrot, libbsticka, rysk dragon, kvanne, kungsmynta, rabarber, humle, funkia, strutbräken, pepparrot, sparris och strandkål.

Även gräslök, persilja och timjan övervintrar hos mig i zon 6, Jämtland. Värt ett försök! Sedan finns det ju en hel del som inte övervintrar men frösår sig villigt och återkommer därför, tex bärmålla (som i övrigt inte är någon hit iofs tycker jag).
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Köxiken skrivet 30 maj-22 kl 16:09
Även gräslök, persilja och timjan övervintrar hos mig i zon 6, Jämtland. Värt ett försök! Sedan finns det ju en hel del som inte övervintrar men frösår sig villigt och återkommer därför, tex bärmålla (som i övrigt inte är någon hit iofs tycker jag).
Gräslök övervintrar utan problem som många andra bladlökar  :) Persilja har jag inte lyckats med men den är väl bara tvåårig så jag förlorar ju bara ett år. Vilken sorts timjan funkar hos dig?
Titel: SV: Perenna grönsaker i hårt klimat
Skrivet av: Alida. skrivet 08 jun-22 kl 19:43
Både persilja och timjan brukar överleva vintern här, men dö på våren för att jag helt har glömt bort dem då. Självsår sig inte persilja om man lyckas få den att övervintra, så att den lever kvar så samma ställe trots att den inte är perenn? Vet inte vad det är för timjan, någon vanlig kryddtimjan tror jag. Men backtimjan är säkert härdigare. Slog mig nu att jag förr brukade rida förbi ett ställe i skogen som doftade otroligt starkt av timjan, lär väl ha varit någon vildväxande variant.