Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: Sara-Daniel skrivet 18 jan-22 kl 17:39

Titel: Koka in mjölk?
Skrivet av: Sara-Daniel skrivet 18 jan-22 kl 17:39
Vi får mer mjölk än vi hinner använda (ystar, kärnar och syrar för övrigt) och undrar om man kan koka in mjölk precis som kött och grönsaker (har även fryst men vill använda frysarna till annat!)?
Kan man sen använda den till ystning, yoghurt mm eller blir den förändrad så den passar bättre till matlagning?
Behövs 1½h kokning som till kött?
Titel: SV: Koka in mjölk?
Skrivet av: borsdorfer skrivet 08 aug-22 kl 15:02
Torrmjölk  var en produkt som tillverkades i Sverige redan i början av 1900-talet.
Torrmjölk bör framställas genom spraytorkning, frystorkning eller vakuumindunstning, annars får man en brunfärgad produkt med dålig smak.
I Bulgarien kokar man in mjölk till halva dess volym innan man gör yoghurt av den.

Om du förvandlar mjölken till Långfil får du längre hållbarhet.