Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Torkel skrivet 11 jan-22 kl 23:56
-
Hur bär man sig åt vid slungningen, för att tillse så att honungen håller sig under de magiska 19 %?
-
Man håller luftfuktigheten i livsmedelslokalen lägre än 55%. En enkel luftavfuktare som startas något dygn innan första användning funkar finfint.
-
Man håller luftfuktigheten i livsmedelslokalen lägre än 55%. En enkel luftavfuktare som startas något dygn innan första användning funkar finfint.
Ok, men hur säkerställer man att honungen verkligen avfuktas? Hur länge måste honungen vara i den låga luftfuktigheten och i vilken form ska man ha den (som oslungade ramar eller som flytande honung)?
-
Ok, men hur säkerställer man att honungen verkligen avfuktas? Hur länge måste honungen vara i den låga luftfuktigheten och i vilken form ska man ha den (som oslungade ramar eller som flytande honung)?
Honung avfuktas i bikupan. När den skördas och tas till slungrummet är den tillräckligt torr. Således behöver man enbart säkerställa att honungen inte kan ta upp ny fukt i slungrummet.
Är honungen inte honung vid skördetillfället så förefaller det vara biodlaren som behöver spärras in på torken....
-
Honung avfuktas i bikupan. När den skördas och tas till slungrummet är den tillräckligt torr. Således behöver man enbart säkerställa att honungen inte kan ta upp ny fukt i slungrummet.
Är honungen inte honung vid skördetillfället så förefaller det vara biodlaren som behöver spärras in på torken....
Jag är nykterist och fick ett antal jästa honungsburkar lik förb... Så ok, de kan ha sugit fukt vid hanteringen då jag slungade i köket. Fick dock tips av en äldre biodlare, om att jag borde ha skattat på förmiddagen, innan de börjar draget för dagen, men är detta kanske onödigt om man har ett avfuktat slungrum?
-
Avfuktare är nog bra, jag har det också men det ska till en väldigt fuktig lokal för att honung ska ta till sig mer fukt under slungning. Och inomhus är det sällan så fuktigt, så det är nog mer troligt att det är omogen honung i detta fallet (som i de flesta fall när honung jäser).
Att skatta på fm innebär väl bara att man undviker att skatta honung som är indragen samma dag. Men den ska ju inte skattas ändå.
-
Jag är nykterist och fick ett antal jästa honungsburkar lik förb... Så ok, de kan ha sugit fukt vid hanteringen då jag slungade i köket. Fick dock tips av en äldre biodlare, om att jag borde ha skattat på förmiddagen, innan de börjar draget för dagen, men är detta kanske onödigt om man har ett avfuktat slungrum?
Jag gjorde, som med det mesta inom biodling, ett försök för ett tjugotal år sedan med skattning under kraftigt drag.
Hälften av samhällena skattades ett antal gånger mellan kl 05-10 på dagen, och resten under eftermiddagar/kvällar. Resultatet efter slungning var en genomsnittlig skillnad på 1,5 % vattenhalt i de olika kärlen, mellan morgon och eftermiddagsskattning. Observera att detta gällde under pågående kraftigt drag - så större skillnad än så bör det aldrig bli.
Slutsatsen borde vara att skatta när bina jobbat med avfuktning hela natten, och innan det vräker in blöt nektar igen. Lyckligtvis börjar jag oftast arbetet ute i bigårdarna runt kl 05-06 ändå sommartid. När middagsvärmen sätter in håller jag mig nämligen med andra sysslor för att slippa den varmaste arbetsmiljön.
-
Jäst honung får man om man har med pollen i honungen, mängder av jäst där. Värms honung med pollen dvs jäst upp till kanske 20+ grader några dagar så jäser det dvs blir alkohol.
Jäst och alkohols fiende är värme, jäst dör nog vid under 100 grader omedelbart men alkohol sänks 1-2% per minut vid 100 grader.