Alternativ.nu

Djur => Höns => Höns: Boende/hägnad => Ämnet startat av: tretorn76 skrivet 03 dec-21 kl 21:38

Titel: Icke funkande elstängsel
Skrivet av: tretorn76 skrivet 03 dec-21 kl 21:38
Har ett ankhägn som är elat med tre linor med sedvanliga isolatorer och jordspett utanför själva nätburen. Har funkat utmärkt innan under det gångna året vi haft dessa. Nätet är ett vanligt galvat fyrkantsnät. Nu när vintern kommit funkar inte detta längre. Verkar som om jorden blir för dålig och kag har troligen inte använta tillräckligt långa jordspett. Öite svårt att driva ner nåt i backe nu, men jag läst nånstans att man kunde köra nätet som jord. Kopplde on aggregatets jord på nätet och den andra till de tre andra. Testar att ta mellan ena linan och nätet men får ingen stöt, vilket jag borde fått, eller?
Titel: SV: Icke funkande elstängsel
Skrivet av: torbjorn skrivet 04 dec-21 kl 10:45
Nätet och trådarna får i så fall inte vara hopkopplade med varandra någonstans - inte ens genom någon oavsiktlig kortslutning.

Fungerar elstängselapparaten som den ska? Får du stötar direkt från den?  Hörs det att ljudet från den ändras när du kopplar in stängslet, eller slocknar någon spänningsindikering då?
Titel: SV: Icke funkande elstängsel
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 04 dec-21 kl 14:20
Som sagt, koppla inte in stängselaggregatet till jord i hus-elen, om inte annat så skickar du pulser som stör.

När tjälen och snön kommer så jordar inte den som tar i stängslet lika bra, även om jordspettet har kontakt med fuktig mark under det frysta. Jag har ibland kopplat jord från aggregatet till nedersta tråden så att jord är med runt om. Den tråden hamnar ju ofta under snön i alla fall.
Titel: SV: Icke funkande elstängsel
Skrivet av: torbjorn skrivet 05 dec-21 kl 09:10
En sak som har påpekats flera gånger förut och som förtjänar att upprepas:

Om man har problem med jordningen av ett elstängsel och det beror på dålig ledningsförmåga i marken där man har slagit ner jordspetten, så är det ingen mening att slå ner fler spett i en liten klunga. Det måste vara rejäla avstånd mellan spetten för att de ska göra nytta, gärna minst 2 meter mellan dem.  Se till att alla elektriskt hopkopplade jordspett är av samma material och har samma ytbehandling (t ex varmförzinkat stål). Om man blandar material brukar det leda till galvaniska problem som förstör jordtaget snabbt - en del av jordspetten fräts bort medan andra får en isolerande beläggning så de inte heller gör någon nytta.
Titel: SV: Icke funkande elstängsel
Skrivet av: lena melin skrivet 04 feb-23 kl 16:49
Vi hade problem med elen till korna när det var torka. Fick rådet att vattna rejält runt spettet. Det funkade.
Detta gäller sommartid, vet inte hur det är på vintern.
Titel: SV: Icke funkande elstängsel
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 04 feb-23 kl 20:13
Vi hade problem med elen till korna när det var torka. Fick rådet att vattna rejält runt spettet. Det funkade.
Detta gäller sommartid, vet inte hur det är på vintern.
Precis samma sak.
Är det torrt så jordar det dåligt.
Titel: SV: Icke funkande elstängsel
Skrivet av: torbjorn skrivet 04 feb-23 kl 21:24
Man bör också komma ihåg att marken får dålig ledningsförmåga när det är tjäle. Det skadar inte att se till (innan tjälen kommer) att jordspetten når ner till frostfritt djup och lite till. Om vintern är sådan att det kommer mycket snö innan det blir kallt på allvar så kan man skotta upp en stor snöhög över jordspetten, så att tjälen inte går så djupt där.

Till saken hör också att när det är riktigt kallt och mark, snö och is får dålig ledningsförmåga, så blir djuren sämre "jordade" än annars, och då är det ännu mer viktigt än vanligt att man har rejält med spänning på stängslet.