Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Ivar skrivet 01 nov-21 kl 18:03

Titel: Hur länge ska vi röra ljunghonung?
Skrivet av: Ivar skrivet 01 nov-21 kl 18:03
Hej!

Det är nu tredje året som vi slungar ljung och sommarhonung ihop. Tidigare år har vi haft en andel ljung om uppskattningsvis 60-70%. I år bestämde vi oss dock för att lämna en hel del sommarhonung till bina över vintern. Så i år har vi uppskattningsvis en andel ljung om 80-90% och samtidigt har vattenhalten ökat från 19 till 21%.

Ympade genom att hälla ett kilo fin fjolårshonung på cirka 80 kg nyslungad. (Alltså, ingen levande ymp.)

Tidigare har vi sett skiftningar ”likt pärlemo” i honungen efter någon vecka när det var dags att sluta röra. Nu har vi rört i tio dagar men ser inget sånt.

Så frågan är hur länge ska fortsätta vi röra?

Behövs det längre tid att röra för ljung med högre vattenhalt?

Tidigare år har vi rört i temperaturer runt 12° men i år blev det runt 20°. Påverkar det tiden?

Kan man känna/smaka på konsistensen när det är dags att sluta röra? Den känns mycket "len" nu
Titel: SV: Hur länge ska vi röra ljunghonung?
Skrivet av: Thomas_ skrivet 01 nov-21 kl 18:50
Tidigare år har vi rört i temperaturer runt 12° men i år blev det runt 20°. Påverkar det tiden?

Absolut! 14 plusgrader Celsius är den optimala temperaturen för snabbast möjliga kristallationsprocess avseende honung. Högre eller lägre temp än så fördröjer processen.
Titel: SV: Hur länge ska vi röra ljunghonung?
Skrivet av: Ivar skrivet 01 nov-21 kl 21:24
Absolut! 14 plusgrader Celsius är den optimala temperaturen för snabbast möjliga kristallationsprocess avseende honung. Högre eller lägre temp än så fördröjer processen.

Tack, ja då flyttar vi ut den till altanen, 12 grader just nu