Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: DarkInNight skrivet 25 okt-21 kl 22:02
-
Vi har lånat hem mammas Electrolux n10 för äppelmostillverkning och sambon körde metall-tillbehören i diskmaskinen.
Nu är tillbehören inte silverfärgade längre, utan grå :-\
Vad är det för metall i dessa tillbehör?
Hur får jag dem fina igen?
-
Det förekommer olika metaller i olika delar. T ex gjutjärn (förtennat på blanka ytor), rostfritt, aluminium. Förtennade delar brukar bli blanka om man utsätter dem för någon sur fruktsaft, det kan även fungera på aluminium. Om det fortfarande finns några rabarberstjälkar som inte har vissnat ner fullständigt i dina trakter, prova att hacka upp dem och låt metalldelarna koka med rabarberhacket ett tag. Höstrabarber innehåller som bekant mycket oxalsyra (för mycket för att vara hälsosam att äta).
-
är en aluminium legering som inte gillar maskindiskmedel så det finns inte mycket att göra
möjligvis att lämna in dom och få dom legerade dom kommer att fälla en grå färg på kött o annat som körs i maskinen har diskat en köttkvarn på samma sätt som jag slängde
-
Polera upp dom kanske? Är väl förmodligen inget annat än så gjort med materialet innan heller. Man kan ju anodisera aluminium för extra skydd.
-
I de köttkvarnar jag har haft att göra med, så är det bara gängringen som håller fast hålskivan, som är av aluminium. Huset och skruven är av förtent gjutjärn.
Instämmer med Dennis i att det går bra att polera upp aluminium. Men prova först en kokning i oxalsyralösning (rabarberavkok) enligt tidigare förslag i tråden.