Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: DennisCA skrivet 08 aug-21 kl 16:37

Titel: Ta saft ur bären två gånger?
Skrivet av: DennisCA skrivet 08 aug-21 kl 16:37
Ja kokade saft i saftmajan på svarta vinbär och tänkte prova se om jag kunde ta tillvara från det som lämnade över, så jag tog det och lade i en kastrull med vatten och kokade upp det. Fick stå i några timmar innan jag silade det och provsmakade, tillsatte socker och vatten och nog smakar det som saft alltid. Koncentratet är kanske svagare än det som jag fick rakt ur saftmajan men det är helt möjligt att dricka som saft också, ser litet annorlunda också, som om det vore oljor kanske i det. Inte lika klart och rent som det som kom ur saftmajan, saften ser också grumligare ut, men smakar desamma.

Nån annan som provat? Kändes värt att göra för fick mera saft ur bären. Man kanske kunde låtit det stå längre t.om.
Titel: SV: Ta saft ur bären två gånger?
Skrivet av: mattias_33 skrivet 08 aug-21 kl 16:41
Vet att många gör sylt av det som blir kvar efter saftkoket. Hos mig står dock 30 hungriga tuppar och väntar på avkoket.
Titel: SV: Ta saft ur bären två gånger?
Skrivet av: DennisCA skrivet 08 aug-21 kl 16:47
Då det gäller äppel brukar vi göra så faktiskt
Titel: SV: Ta saft ur bären två gånger?
Skrivet av: Berberis skrivet 08 aug-21 kl 18:55
Ja, det står att läsa i lite äldre kokböcker och då kallas det "eftersaft". Den är inte fullt så välsmakande som den första "riktiga" saften och inte lika hållbar.  Ibland är det värt besväret: det är lite olika för olika fruktsorter och koktider.
En fruktmassa som blivit smaklös efter första kokningen lägger jag hellre på komposten.
Titel: SV: Ta saft ur bären två gånger?
Skrivet av: DennisCA skrivet 09 aug-21 kl 08:58
Man får blanda den lite starkare men värt att göra tycker jag. Vi fryser saften och tar fram i kylskåpet då det behövs.
Titel: SV: Ta saft ur bären två gånger?
Skrivet av: Alexn72 skrivet 09 aug-21 kl 10:47
Jag tvättar nästan alltid ur massan en gång till. Sen inspekterar hönsen  resterna