Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Carolus skrivet 12 mar-21 kl 20:07
-
I höstas tog jag undan en del potatis att ha till sättor i år.
Lade dom i mörkt emballage med liten öppning för luft. Placerade i kylskåpet där det är som kallast +0.5 - +3
Likväl börjar de nu i februari - mars att skicka långa groddar, några månader innan de skall i jorden.
Hade detta också hänt om potatisen legat i jord i kylskåp?
Hade en bättre förvaring varit att gräva ner sättpotatisen på frostfritt djup, ungefär som i en sätta?
-
Har min i perforerade hinkar i jordkällaren mellan 4-6 grader och bra luftfuktighet och de har inte börjat gro än. Jag groddar all sättpotatis 1 april och de brukar inte ha fått groddar då efter att ha varit i jordkällaren.
-
Tack för svar. Kanske borde jag skriva till kommunen och be dem låna mig ett skyddsrum till jordkällare, förutom att skyddsrummen står oanvända så är de antagligen inte uppvärmda.
-
Nja, riktigt så enkelt är det inte med skyddsrum. De finns ju som regel i källarna till större byggnader, och används till andra ändamål då de inte behövs som skyddsrum, men fastighetsägaren är skyldig att röja ur och iordningsställa det som skyddsrum inom 48 timmar efter order.
Kommunen har inget att göra med några andra skyddsrum än de som finns i byggnader som kommunen äger. Det övergripande ansvaret ligger på MSB, och i detalj på respektive fastighetsägare.
-
Jag brukar förvara mina sättpotatis svalt (+ 10) och ljust i ett källarfönster. Då blir dom gröna, får korta knubbiga groggar och blir inte dåliga. Matpotatisen förvarar jag mörkt.