Alternativ.nu

Djur => Biodling => Ämnet startat av: Tältbyggare skrivet 28 dec-20 kl 16:02

Titel: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Tältbyggare skrivet 28 dec-20 kl 16:02
Fick precis reda på att man har sänkt gränsen för när man ska registrera sig som primärproducent av honung till länsstyrelsen.
Som jag förstår detta så ställs lite andra kvar på lokaler osv när man räknas som primärproducent och inte.

Hur påverkar detta er och hur hanterar ni de ändrade reglerna?
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 28 dec-20 kl 16:49
Enklast är att förhålla sig till det och göra rätt.
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Thomas_ skrivet 28 dec-20 kl 17:05
Fick precis reda på att man har sänkt gränsen för när man ska registrera sig som primärproducent av honung till länsstyrelsen.
Som jag förstår detta så ställs lite andra kvar på lokaler osv när man räknas som primärproducent och inte.

Hur påverkar detta er och hur hanterar ni de ändrade reglerna?

Finns det lägre krav på "lokaler osv" för honungsproduktion än de krav som finns för Primärproducenter? Kraven är desamma av vad jag vet, men man behöver inte registrera verksamheten hos Länsstyrelsen om man producerar 499 kg eller mindre per år.

I andra änden av skalan finns däremot skillnader, priämärproduktion eller livsmedelsföretagare.
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: hofboss skrivet 28 dec-20 kl 23:03
Tältbyggare, har du en länk till regelverket?
Det är många som producerar mer än 500 kg men under 1000 kg hemma i köket, vad blir den stora skillnaden för dom förutom registrering?
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Tältbyggare skrivet 29 dec-20 kl 09:26
Thomas, har du en länk till regelverket?
Det är många som producerar mer än 500 kg men under 1000 kg hemma i köket, vad blir den stora skillnaden för dom förutom registrering?

https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/461/registrering-vid-biodling-och-hantering-av-honung-

Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Tältbyggare skrivet 29 dec-20 kl 09:56
Finns det lägre krav på "lokaler osv" för honungsproduktion än de krav som finns för Primärproducenter? Kraven är desamma av vad jag vet, men man behöver inte registrera verksamheten hos Länsstyrelsen om man producerar 499 kg eller mindre per år.

I andra änden av skalan finns däremot skillnader, priämärproduktion eller livsmedelsföretagare.

Jag är osäker.
Låt oss hoppas att någon som har koll hittar hit och kan upplysa oss.
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Thomas_ skrivet 29 dec-20 kl 14:16
Thomas, har du en länk till regelverket?
Det är många som producerar mer än 500 kg men under 1000 kg hemma i köket, vad blir den stora skillnaden för dom förutom registrering?

Via den länk som Tältbyggare anvisade finns mycket matnyttigt. Även länken https://www.verksamt.se/alla-e-tjanster/checklista-biodling/-/checklistor/guide/10018/1 (https://www.verksamt.se/alla-e-tjanster/checklista-biodling/-/checklistor/guide/10018/1) är väldigt bra.

Det är väldigt få biodlare i Sverige som klarar av att ha så få bin att det inte uppstår ett överskott av honung. Den som säljer honung omfattas av regelverket. Den som säljer 500 kg eller mer behöver dessutom registrera verksamheten hos Länsstyrelsen. Ingen annan skillnad av vad jag känner till.

Den som köper in annans honung, den som smaksätter honung, den som slungar en honungsram åt en kollega, den som burkar annans honung, den som låter legotappa sin honung hos en kollega och återtar den för egen försäljning etc måste registrera sig som Livsmedelsföretagare.

Primärproducenter ligger under Länsstyrelsens tillsyn. Livsmedelsföretagare ligger under kommunens tillsyn.
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Limeny skrivet 29 dec-20 kl 14:59
Blir lite konfunderad vad som gäller rörande märkning av honung för oss privata småproducenter.

På https://www.verksamt.se/alla-e-tjanster/checklista-biodling/-/checklistor/checklist (https://www.verksamt.se/alla-e-tjanster/checklista-biodling/-/checklistor/checklist) så sägs det att man ska följa de regler som står i https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/produktion-livsmedel/primarproduktion/markning-av-honung.pdf (https://www.livsmedelsverket.se/globalassets/produktion-handel-kontroll/produktion-livsmedel/primarproduktion/markning-av-honung.pdf)
Detta innebär att bäst före datum, namn och adress, ursprungsland, att det är houng och vikt ska framgå.

Läser man sen på Livsmedelsverkets sida https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/460/markning-av-honung (https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/460/markning-av-honung)
Så står det "Bestämmelserna i förordning (EU) nr 1169/2011 gäller bara för livsmedelsföretagare. Producenter som i egenskap av privatpersoner levererar små mängder honung eller andra produkter från biodlingen som är förpackade i konsumentförpackning omfattas alltså inte av de generella märkningsbestämmelserna."
Kollar man i PDFen ovan så är ju märkning kring bäst före datum, namn och adress och vikt baserade på  (EU) nr 1169/2011 och gäller därmed inte för privata småproducenter.
Däremot antar jag att Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2003:10) om honung gäller och därmed ska det framgå ursprungsland och att produkten ska betecknas honung. Se https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/461/registrering-vid-biodling-och-hantering-av-honung- (https://kontrollwiki.livsmedelsverket.se/artikel/461/registrering-vid-biodling-och-hantering-av-honung-)
Nu kan man ju göra det lätt för sig och ha med all information som behövs enligt förordning (EU) nr 1169/2011, men det verkar inte som att det är nödvändigt.
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Thomas_ skrivet 30 dec-20 kl 08:24
Detta innebär att bäst före datum, namn och adress, ursprungsland, att det är honung och vikt ska framgå.

Finns det någon normalt funtad som säljer ett livsmedel som inte vill ange detta??
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 30 dec-20 kl 12:45
Finns det någon normalt funtad som säljer ett livsmedel som inte vill ange detta??

Ja om man rädd för kontroll och övervakning.
Sedan beror det på vad som ingår i begreppet "normalt funtad"
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Thomas_ skrivet 30 dec-20 kl 15:01
Ja om man rädd för kontroll och övervakning.
Sedan beror det på vad som ingår i begreppet "normalt funtad"

 ;D ;D ;D ;D ;D
Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Marika A skrivet 07 jan-21 kl 15:23
Det är inga problem att vara registrerad. Ja, det görs kontroller, men det är livsmedel det handlar om.  :)

Nu har de satt en gräns som säger att om du släpper ut mer än 500 kg honung, pollen etc. måste du registrera dig. Det ser jag inga som helst problem med.

Om du släpper ut mer än 1000 kg direkt på marknaden måste du dessutom vara registrerad hos kommunen som livsmedelsföretagare.

Kontentan är upp till 500 kg, inget krav på registrering hos Länsstyrelsen eller kommunen.
500 - 1000 kg, krav på registrering hos Länsstyrelsen som primärproducent
Över 1000 kg, krav på registrering som livsmedelsföretagare hos kommunen.

Titel: SV: Primärproducent honung sänkt från 1000 kilo till 500 kilo
Skrivet av: Thomas_ skrivet 07 jan-21 kl 17:31
Det är inga problem att vara registrerad. Ja, det görs kontroller, men det är livsmedel det handlar om.  :)

Nu har de satt en gräns som säger att om du släpper ut mer än 500 kg honung, pollen etc. måste du registrera dig. Det ser jag inga som helst problem med.

Om du släpper ut mer än 1000 kg direkt på marknaden måste du dessutom vara registrerad hos kommunen som livsmedelsföretagare.

Kontentan är upp till 500 kg, inget krav på registrering hos Länsstyrelsen eller kommunen.
500 - 1000 kg, krav på registrering hos Länsstyrelsen som primärproducent
Över 1000 kg, krav på registrering som livsmedelsföretagare hos kommunen.

Ehhh, nej, detta stämmer inte! Har någon myndighet sagt detta till dig, Länsstyrelse eller kommunens livsmedelsavdelning, så får du återkomma till dessa och be dem att ge dig lagtexten där de kan påvisa detta påstående.  ;)

Om du säljer mer än 1 000 kg eller under det avgör ingenting om huruvida du är primärproducent eller livsmedelsföretagare. Jag kan sälja 60 ton honung om året och enbart vara primärproducent, och jag kan sälja 18 kg honung om året och vara registrerad som livsmedelsföretagare.
För övrigt så är alla primärproducenter från första kilot honung de säljer, men man måste registrera detta hos Länsstyrelsen först om man säljer i genomsnitt 500 kg eller mer per år.