Alternativ.nu
Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: Maria-70 skrivet 16 dec-20 kl 18:52
-
Hej
Jag har fått nys om att det går att odla råg i Norrbotten där jag kommer ifrån och sorten heter tydligen Norrbottniisk lantråg. Någon som vet vart jag kan få tag på den ?
Mvh
Maria
-
När googlar Norrbottnisk lantråg så blir det träff i en excell-fil som verkar ha sitt ursprung i lantbruksforskningsvärlden. Så Lantbruksuniversiteten i Uppsala eller Alnarp borde ha koll.
Fröodlarföreningen Sesam har en sektion för spannmål. Denna förening har också lokalavdelningar, inte för Norrbotten, men väl för Västerbotten med 73 medlemmar. Där kan mycket väl finnas en del Norrbottningar.
www.facebook.com/groups/319812075149987/ (http://www.facebook.com/groups/319812075149987/)
Norrland hade en särskild sorts byggnader för att tröska spannmål, rundlogen. Några av dem finns kvar och bevaras av hembygdsföreningar, t e x Nätra hembygdsförening vid Bjästa. Kanske de har kunskap om lokala spannmål, och odlar dem vissa år för att visa i verksamheten med byggnader och redskap? https://natrahembygd.se/ (https://natrahembygd.se/)
För hela Sverige finns föreningen Allkorn, www.allkorn.se (http://www.allkorn.se) .
Om det går att köpa ekologiskt bröd i Norrbotten, så kanske de bakar på lokalt odlat?
När jag googlar runt lite så hittar jag:
https://www.ja.se/artikel/2225938/rent-norrlandskt-mjol-i-pasen.html (https://www.ja.se/artikel/2225938/rent-norrlandskt-mjol-i-pasen.html)
Det verkar som Hushållningssällskapet och Länsstyrelsen i Umeå vid Olofsfors kvarn har ett projekt att ta fram spannmålssorter för att öka odlingen av spannmål i Norrland. Kanske de jobbar med din rågsort.
-
Jag vill minnas att jag i min barndom hörde talas om att det finns vårråg? I den landsändan där jag finns så odlas ju enbart höstråg, i princip alltid på lättare jordar dessutom.
Men om man söker på "Wikipedia råg" får man följande info: "Vinterhärdiga rågsorter
för södra norrland som tagits fram i Sverige: Wasaråg år 1918, Malmråg år 1926, Wasa II är 1929, Björnråg år 1940."
Min förmodan är att Maria-70 syftar på härdig höstråg lämplig för Norrbotten? Annars hade väl vårråg vuxit i ett rasande tempo med era ljusa nätter?
-
Vill minnas att Forsnäs hemman som finns på fäjsbook och installera odlar sånt.
-
2010 fanns det en tråd om vårråg :
www.alternativ.nu/index.php?topic=82035.0 (http://www.alternativ.nu/index.php?topic=82035.0)
I tråden nämns Nordgen, att man därifrån kan köpa frö/utsäde till äldre sorter. www.nordgen.org (http://www.nordgen.org)
-
Tack så mycket för alla svar. Nu har jag nåt att dra i
-
Det är ingen idé att odla vårråg här i norr. Den hinner inte utvecklas. Och råg är fullt vinterhärdigt så det går utmärkt att så kring midsommar/augusti första året och skörda i september år två. :)
Vi har Norrbottens Lantråg, och delar främst med oss via föreningen Sesam, som jobbar för att bevara gamla kulturhistoriska växtsorter.
Här är några blogginlägg jag skrivit om detta. Det första är en övergripande beskrivning av hur vi odlar råg i zon 8, fjällnära.
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/11/att-odla-rag.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/01/talig-rag.html
https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Råg
-
Vilken jätteintressant blog/hemsida ni har om råg! 👍 👍👍
Kul att läsa om marssvinen som fick i uppdrag att avbeta rågen!