Alternativ.nu
Djur => Får => Fårsjukdomar & skador => Ämnet startat av: javill skrivet 28 maj-07 kl 21:16
-
Ett par lamm haltade lite och jag tänkte inte så mycket på det men, när det inte blev bättre så fångade jag in dem och de har något mellan klövarna som luktar pyton. De är liksom lite vita längst inne mellan klövarna. Någon som vet vad det är och hur man blir av med det? Jag hittade inget i Fårboken om detta.
Jag provade med tjärsalva igår (som jag har till hästarna) men, antar att det behövs något annat.
Det är alltså bara några av lammen som har detta och ingen av tackorna.
-
Vi har i flere år hatt problem med dette! Fikk vite av dyrlegen at det kom oftere på lam om man ikke gav de nok mineraltilsott.
Vi har mye mindre av dette nå!
Søyene/tikkan får tilskott hele vinteren, speselt viktig er Selen og vitamin E.
Når de først har fått puss mellom klauvene bruker vi vaske i ren, uparfymert såpe. så legger vi på en sårsalve, noe gas tapes fast og så trekker vi på en gammel sokk etter barna. Denne taper vi fast med sportstape, men pass på så ikke blodsirkulasjonen stoppes! :o
Hvis lammet er i god form gjør vi ikke mer, men er det varmt og slapt får vi antibiotika som til jurbetennelse. Det er de samme bakteriene; så pass på å få pusset vekk!! :o
Lykke til!
Håper det kan være til hjelp, og at du forstår min Svorsk! ;D
-
Jag fick liknande när jag köpte nya får en gång. Man ska doppa fossingarna i nån sorts sulfat.. kommer ej ihåg vad det var..fick i en syltburk av en bonde. O det var kanon!! Dom blev bra PÅ ENGÅNG!
-
Ett par lamm haltade lite och jag tänkte inte så mycket på det men, när det inte blev bättre så fångade jag in dem och de har något mellan klövarna som luktar pyton. De är liksom lite vita längst inne mellan klövarna. Någon som vet vad det är och hur man blir av med det? Jag hittade inget i Fårboken om detta.
Klövspaltseksem....
Fotbad med 5-7 % Cu-sulfatlösning.
Daglig penslig med trätjära el. Nelex (tror inte man får använda Nelex numer)
OBS! Förstadium till klövröta!
Mvh Rosa
-
Dessvärre kan det ju vara "klövröta"som man numera måste anmäla hos fårhälsovet.vad jag förstår.Kolla med din fårhälsovet.snarast.Vvh/Sanna.
-
Hej
Jag kännner mig lite desperat även jag. Vi har haft får under tre års tid och frå samma probelm varje sommar. Första året var det en tacka som var halt. Andra sommaren var det både får och lamma som haltade.
De två första åren kombinerade vi med tjärspray som vi köpte på lantmännen och med veterinär som ordinerade penicillensprutor. Efter olika former av behandling blev det till slut höst frost i gräset och slut på hältan.
Hittills i år har vi behandlat 4 lamm med tjärspray och fått dom friska. Vi har nu varit bortresta i 3 dagar och vår fårvakt meddelade oss nu när vi kom hem att vi har 6 halta lamm.
När jag har kollat är de inte några av dom vi har behandlat med tjära tidigare i år. Vi har alltså en lösning spraya med tjärspray. Men vi har även ett annat probelm.
Varför återkommer det hela tiden. Vi börjar känna oss desperata och det känns som vi börjar ge upp.
Har nu gett lite svar men även nya frågor :'(
-
Dessvärre kan det ju vara "klövröta"som man numera måste anmäla hos fårhälsovet.vad jag förstår.Kolla med din fårhälsovet.snarast.Vvh/Sanna.
Jag tror inte att det är så illa :)
Om javills får seer ut som på bilden tror jag hon skulle vara i upplösningstillstånd nu...
-
Vi har haft får under tre års tid och frå samma probelm varje sommar. Varför återkommer det hela tiden.
Bakteriologi och riskfaktorer
Fusobacterium necrophorum är den bakterie som vanligen sätts i samband med klövspalteksem. Bakterien är väl spridd i miljön och finns naturligt i tarmfloran hos idisslare.
Under vissa förhållanden kan F. necrophorum ge upphov till eksem, ofta i samband med att djuren vistas på ett fuktigt och ohygieniskt underlag.
Huden försvagas av den blöta och smutsiga miljön, så att bakterien lättare kan infektera och orsaka eksem.
Lamm drabbas i hög omfattning under vår och försommar medan vuxna djur har en lägre, förekomst av klövspalteksem.
Eftersom F. necrophorum växer under syrefattiga förhållanden gynnas dess tillväxt och spridning av upptrampade, våta områden med god näringstillförsel runt foderhäckar och i grindhål. Dessa utgör allvarliga riskfaktorer för spridning inom besättningen.
Även stickigt och vasst underlag, som skadar huden och därmed sänker dess naturliga motståndskraft, ger bakterien möjlighet att infektera huden.
Klövspalteksem
Eksem (dermatit) i klövspalten är en ytlig hudinflammation, som vanligen inte orsaker feber eller nedsatt allmäntillstånd hos djuret.
Orsaken är oftast bakteriell.
Klövspalteksem kan ge upphov till hälta hos djuren, men eventuell svullnad begränsas till klövspaltens hud. Allvarlighetsgraden varierar från milt eksem till nekroser och ulcerationer av huden (West, 1989).
Serumutsvettning ger huden ett fuktigt intryck med rodnad alternativt blekhet.
Ofta finns det en illaluktande beläggning av döda celler och smuts ovanpå hudskadorna.
-
Nelex (tror inte man får använda Nelex numer)
Nä, det heter annat, men i princip samma preparat. Kommer nu inte i all hast ihåg vad det hette, men fråga veterinären.. I Finland har man alltid haft det, istället för Nelex, vet ej vad det är för skillnad egentligen, ser likadant ut..
-
Klövspaltseksem....
Fotbad med 5-7 % Cu-sulfatlösning.
Daglig penslig med trätjära el. Nelex (tror inte man får använda Nelex numer)
OBS! Förstadium till klövröta!
Mvh Rosa
Cu-sulfat, var hittar man det? Det låter som om det kan vara klövspaltseksem. Det är inte ens i närheten av som klövröta såg ut på bilden. Har ganska nyligen släppt dem i ny hage och en del av den är lite fuktig, speciellt efter det myckna regnandet i förra veckan. Dessutom finns där en del törne och björnbär. Alltså borde jag knappt ens vara förvånad om man nu läser vad som orsakar det. :-\
Jag ska försöka flytta dem till en annan hage de närmsta dagarna. Måste bara stängsla lite först.
-
Fotbad vid t.ex klövspalt, klövröta:
5-7 % Cu-sulfatlösning (5-7 kg Cu-sulfat löses i 100 l vatten, köps billigast som gödselmedel).
Genomgångsbad el. upprepade duschningar. Låt djuren passera morgon o. kväll en g per månad. Tål ca 300 tvättningar.
Häll använd badlösning i urinbrunnen.
Men man kan använda 10%-ig Zinksulfat också, om man är rädd om ullen som kan få gröna stänk av Cu-lösningen...
Det dammar (giftigt) när man ska blanda ut det i ljummet vatten, blanda i några droppar diskmedel så blir det effektivare att använda :) Djuren ska sedan stå 5-20 minuter i badet. Var fjärde vecka, tror jag det var.
Sedan nytt bete, annars är det ingen mening att behandla klövarna :-\
LG produkter har haft ett fotbadslösning som heter Lame.less som innehöll Zinksulfat.
Vet inte om dom har det kvar ?
-
Hej!
All fotröta ser inte ut som på bilden. Det finns också en klinisk benign fotröta, som just syns som lite rödirriterat mellan klövarna, vita geggfläckar längst ner i klövspalten och har en lukt som påminner om dansk ost ;-)!
Vid misstanke om fotröta ska man kontakta en Fårhälsoveterinär för att lägga upp en saneringsplan. I den ingår inspektion av alla klövar för att identifiera ev kroniker (som sprider tillbaka det till de som svarar på behandlingen.) Dessa kroniker ska slås ut.
Sedan är det bad i zinksulfat som gäller. 5-20 min. Sedan ska djuren stå på ett torrt underlag som dom inte varit på tidigare i 20 min och torka, mycket viktigt! Efter det ska de till ny hage där det inte gått får på 14 dagar. De forslas dit via "obeträdd mark". Behandklingen ska upprepas 3 ggr. I bästa fall kan detta hjälpa...
Jag vet för jag har slitit bakdelen av mig med att få bort det på mina djur... lyckades efter ett års kämpande.
Zinksulfat tog det ca 3 veckor för Lantmännen att leverera...
Det är dessutom miljögift och ska deponeras på lämplig miljöstation efter användandet.
Om man har många djur och inte anser att avelsvärdet är exeptionellt rekommenderar jag utslaktning istället, med tanke på allt slit som jag hade...
Tror att fotröta är rätt så vanligt inom våra fårbesättningar, tusan vet hur det ska kunna utrotas. Låter jag pessimistisk?
Jag säger bara att inga besökare får gå in i mitt fårhus längre! Bagginköpen begränsas och karantän och fotbad för de nya "karlarna".
-
Men har fåren "benign fotröta"
då pratar vi om att i stort sett ALLA får i besättningen har skador på klövspaltshuden !
Och dessutom har skador på alla fyra klövarna.
Fotröta är ju än så länge en ovanlig sjukdom, enligt de prov som tagits...
40 besättningar positiva.
Men den som vill veta supersäkert kan kosta på ett bakterieprov så vet man ju sedan om det är fotrötebakterien fåren har !
(http://www.atl.nu/uploaded/image/fotrota150.jpg)
tacka med fotröta...
-
Har nu behandlat alla våra lamm med jodlösning 10% och efter det stök vi på vanlig tjära. De fick stå inne över natten och dag ett var dom fortfarande lite halta, dag två kunde jag skönja lite hälta nu får vi se hur det går med dag tre.
Trägen kanske vinner.
-
Jod ? det är ju zinksulfat som gäller.....
-
Jag håller med Rosa.. Innan jag riktigt fattade vad det var (nybörjare ::)) så prövade vi också med jod..Det gjorde liksom ingen skillnad.. Men sulfan hjälpte!
-
Det var lättare sagt än gjort att få tag på zinksulfat här i krokarna. Ingen av Granngårdenbutikerna har det hemma och de kunde inte säga hur lång leveranstid det var, dessutom så gick det bara att få i 25 kgs förpackningar :o. Nu har jag sett att de har något som heter Lameless på LG-produkter som ska innehålla bl a zinksulfat. Jag har inte så många mil dit så jag funderar på att köpa det. Ska kolla på ett par ställen in angränsande län först. Fårhälsoveterinären sa att jag kunde prova Virkon om jag inte hittade zinksulfat men, att det bästa var just zinksulfat. :P Då känns ju kanske Lameless som ett bättre alternativ.
-
Igår eftermiddag badade jag alla lammens fötter i Lameless (tackornas fick också ett dopp) därefter byte till ny hage. Ikväll var inget av lammen halt! :o Inte ens de som hade riktigt ont igår. Det känns verkligen skönt att de är bra igen och inte har ont.
-
Hur har det gått för lammen javill ?
Läste nått intressant...
Nötkreatur kan bära på bakterien men blir inte sjuka. Det är emellertid inte bevisat att nötboskap kan smitta får. Däremot är det klarlagt att det är mycket svårare att bli av med fotröta om nöt och får går tillsammans.
källa:svdh
Bra att veta för alla oss fårägare ?
Mvh Rosa
-
Smärtsam fårsjukdom allt vanligare (http://www.atl.nu/Article.jsp?article=41052&a=Sm%E4rtsam%20f%E5rsjukdom%20allt%20vanligare)
-
Varför väljer man att skriva att något är "allt vanligare"
om något som konstaterats i 40 st av 7 653 st besättningar.. det blir 0,7 %
Hmm..... ::) *funderar*
-
Varför väljer man att skriva att något är "allt vanligare"
om något som konstaterats i 40 st av 7 653 st besättningar.. det blir 0,7 %
Hmm..... ::) *funderar*
:) hm...låter som något politiker säger för att få folk att tro att något är VÄLDIGT vanligt. ::)
;)
-
Varför väljer man att skriva att något är "allt vanligare"
om något som konstaterats i 40 st av 7 653 st besättningar.. det blir 0,7 %
Hmm..... ::) *funderar*
Jag antar att man väljer att skriva så eftersom att det handlar om 40 besättningar som har drabbats, och att detta skett under de senaste tre åren.
Dessförinnan hade man inte upptäckt något fall alls.
Alltså: 40 är mer än 0 ==> vanligare.
-
Det kanske var 0,6% förra året. Då har det ju ökat med inte mindre än 16% på ett år! :o Presentationen är allt.
-
Lammen är fortfarande ohalta. Så jag hoppas att det håller i sig. Snart måste jag flytta dem till en hage som kan vara fuktigare igen eftersom betet börja tryta där de går nu. Förbenade torka. Vi får se hur det går är det bara så här torrt så funkar det förhoppningsvis.
-
Rubriker är till för att locka (lura) läsare. Låter det värre blir det intressantare. Men det är för den skull inte en osann rubrik, det är ju fler besättningar än det varit tidigare.
Sedan kan du ju också vara så att det är 40 stooora besättningar och väldigt många får som blivit smittade.
Snubblade just över artikeln och kände att jag måste läsa eftersom jag hade sett att ni hade skrivit om rötan här.
-
Har nu beställt och fått levererat Lame less ifrån LG produkter. Enligt bruksanvisningen skall klövarna behandlas med medlet genom att fåren sakta går genom badet. Har någon av er ett konktret tips på badbalja och hur länge sakta gå betyder. Vill verkligen göra det har rätt för fårens skull. Vad gör man av det som blir över, hållbart i 10 dagar kan det vara bra att göra om badet en gång till inom dessa dagar?
-
Vi gjorde en ram av brädor (regelvirke) och la en presenning (dubbel) i. Vi byggde upp detta inne på stallgången och stängde av i båda ändar av "karet" med fårgrindar. Gjorde så mycket vätska så att det blev ca 2 cm djupt på djupaste stället men, på det grundaste blev det drygt 0,5 cm, detta pga lutningen på golvet. Sen lyfte vi i alla lammen (de vägrade att gå) och de fick stå där runt 15 min. De som var sämst satte vi i först och de som inte visat några symptom alls lyfte vi i sist. Jag flyttade runt alla så att alla fick stå i det djupa en stund i alla fall. När lammen badat klart, fick de gå ut i stallet på torrt golv och torka, samtidigt lät vi alla tackorna gå igenom badet och de fick också stå en stund på stallgolvet och torka innan allesammans fick komma ut i ny hage. Mina lamm blev helt bra efter ett bad och jag har inte behövt göra om det. Däremot funderar jag på att göra ett litet bad till två av mina hästar som har problem med hålväggar.