Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: skräptanten skrivet 07 dec-20 kl 06:05

Titel: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: skräptanten skrivet 07 dec-20 kl 06:05
Goddagens go´vänner :) !

Vi har slaktat vår ungtjur, och efter styckningen kan vi konstatera att det blev stora mängder talg. En 15 kg eller så...

Stöpa talgljus á la Forsnäs Hemman har vi inte tid med nu, så vi funderade på om vi istället skulle göra egna, rediga talgbollar att ge bort i julklapp. Har letat på sökmotor, men de flesta recept innehåller antingen kokosfett, smör eller rapsolja. Hittade ett recept med talg/ister, men då skulle det blandas 1:1 med kokosfett, och det känns både dyrt och ovärt att köpa 15 kg kokosfett (tror inte ens vår lanthandlare har så mycket hemma). Fröer att blanda i talget lär vi köpa tyvärr, eftersom vi inte odlar spannmål och liknande.

Så har någon ett ungefärligt recept på hur ni glädjer småfåglarna, helst med självhushållande vinkel?
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: ärt skrivet 07 dec-20 kl 07:12
 Mor min gjorde "talgbollar". Blandade i havregryn o hälde / lade det i kokosnöts halvor. Kanske går att lägga smeten i typ sneskuren mjölkförpackning. Det var bara talg i smeten. Fåglarna pickade glatt i detta.
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: mattias_33 skrivet 07 dec-20 kl 13:38
Ett annat alternativ.
https://hankstruebbq.se/smalt-eget-notfett-talg/
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: skräptanten skrivet 08 dec-20 kl 06:01
Tack för era tips!

(Men 15 kg talg smälter man inte i en långpanna, det går inte ens in i ugnen ;) .)
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 08 dec-20 kl 08:13
Problemet verkar vara att få talgen att stelna ordentligt. Skall gå att lösa genom att värma upp, sila genom tyg, låta svalna och sedan göra om? Om det är riktigt kallt ute stelnar det ändå, men risken är väl att det blir en regnvinter igen. Sedan kan du köpa en säck solrosfrö att blanda med, de är relativt billiga. Havre är inget bra, det är i princip bara gulsparven som äter det. Havregryn kanske är bättre, det är ju mera lättätet i alla fall.

http://lansingwbu.blogspot.com/2011/11/will-wild-birds-eat-bacon-grease.html#:~:text=You%20can%20just%20put%20the,it%20if%20it%20goes%20rancid (http://lansingwbu.blogspot.com/2011/11/will-wild-birds-eat-bacon-grease.html#:~:text=You%20can%20just%20put%20the,it%20if%20it%20goes%20rancid)
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: ärt skrivet 08 dec-20 kl 08:23
Skulle det inte gå att ta torkat bröd, tärnat, så det suger åt sej den smälta talken o binder det samman?
 Att blanda i fågelfrö är ju bra men det suger nog inte till sej talken o binder dåligt.
Vad med att göra som påsar av nät o lägga i talken utan att bearbeta den?
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: skräptanten skrivet 18 feb-21 kl 17:28
Gokväll, go´vänner!

Jag tänkte återkoppla hur det gick med talgen.
Efter lite klurande bestämde vi oss för att lägga den nerskurna talgen i en stor gryta på spisen och smälta. (Tips från coachen: gör detta ganska snart efter slakten, talg som börjat härskna lätt luktar inte gott, speciellt inte när det blir hett  :-X .) Jag förberedde en massa bullformar av papper och klippte lagom långa bitar av balsnöre (sisal-varianten), vek dubbla och knöt ihop i änden. Sedan lade jag ungefär en matsked fågelfröblandning i varje bullform och så en bit snöre med knuten neråt. Sen fyllde jag formarna med hjälp av en slev. Ställde sedan ut plåtarna med bullformarna för att stelna. Och det funkade! Balsnöret stelnade fast i talgen, och alltihop höll ihop fint!
När bullformarna var slut fick vi ta vad vi hade av tomma pappers- och hårdplastförpackningar. Samma princip där, ett snöre ner i förpackningen och så blanda i fågelfrö innan talgen stelnat.

Våra hemgjorda talgbollar har hållit ihop fint, antagligen eftersom vi smälte talgen tills den var lättflytande. Fåglarna älskar det, och lite extra mat till de små vännerna har gått åt nu när det varit så kallt även här i Småland!

Tack för alla tips och råd  :D !
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: DennisCA skrivet 18 feb-21 kl 19:01
Nöttalg lär vara bra att fritera och steka i. Talgen runt njurarna är ett krav till vissa typer av maträtter.
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 18 feb-21 kl 19:44
Fast då skall den användas innan den härsknar  ;D
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 18 feb-21 kl 20:53
Fårfett verkar inte vara så eftertraktat av småfåglarna här. Men de större gamarna tar det. Har dock inte sett vilka av dem.
Titel: SV: Hemgjorda talgbollar på redigt?
Skrivet av: skräptanten skrivet 24 feb-21 kl 14:29
Fast då skall den användas innan den härsknar  ;D
Jo, jag ville poängtera det  ;) ...