Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: borsdorfer skrivet 25 sep-20 kl 14:48
-
"Ny Teknik" skrev den 27/1 2017 "För en sisådär 50 eller 100 år sedan smakade tomater betydligt mer än vad de gör idag" Tidningen menar att den moderna växtförädlingen har skapat sorter som smakar mindre, men kanske är tåligare att ligga i butiken längre tid.
Finns här någon med erfarenhet av att odla gamla tomat sorter ?
-
Jag odlar flera sorters tomater, en del som jag vet är gamla ("sortklenod") och andra som är nyare. En ny sort har blivit vår favorit för den söta smakens skull heter Sakura.
Fast alla tomater som man odlar själv är godare än köpta. De som säljs i affärer har egenskaperna att vara hållbara och se fina och enhetliga ut. Smaken är oväsentlig. Konserverade krossade tomater smakar mer.
-
Egna solmogna tomater smakar alltid bäst. I år köpte vi faktiskt plantor pga av våra egna floppade. Jag kan starkt rekommendera Sungold, en körsbärstomat som är mycket söt. Kommer att ha fler av dess nästa år, sagolik.
-
Fast alla tomater som man odlar själv är godare än köpta. De som säljs i affärer har egenskaperna att vara hållbara och se fina och enhetliga ut. Smaken är oväsentlig. Konserverade krossade tomater smakar mer.
Det är då ni importerar tomater från Spanien och Nederländerna, där dom plockas gröna för att dom ska överleva de långa transporterna ut i europa. Finländska tomater plockas då dom är orange i färgen, då dom inte åker lika långt, plockas inte helröda för då har dom för dålig hållbarhet ens för de korta avstånden. Men jag har ätit röda tomater rakt av plantan och oranga som mognat färdigt på bänk och ingen märkbar skillnad.