Alternativ.nu
Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: borsdorfer skrivet 08 sep-20 kl 09:06
-
Tidningen jordbruksaktuellt Nr 16 2020 har en artikel angående kommersiell odling av kålrabbi. En odlare i Skåne planterar 450.000 plantor om året. Eftersom kålrabbi blir klar på sju veckor, hinner odlaren med 2-3 olika grödor på samma fält under en säsong.
-
Spännande. Kålrabbi är väldigt gott att knapra på rå. Jag prövade odla kålrabbi men det blev "nada". Någon (rådjuren troligen) åt upp alla skott.
-
Ja, Kålrabbi är en god grönsak. Om Tyskland och tyskarna brukas det ibland skämtas om, de kallas för 'Sauerkraut' (surkål). Men kokt/stekt kålrabbi är också en favorit i detta land.
Odlar kålrabbi sisådär vartannat odlingsår. Så fort som 7 veckor har inte mina kålrabbi blivit klara på. Men det beror kanske på att jag inte använder konstgödsel, utan 'bara' nässelvatten.
Mina kålrabbi har ofta blivit angripna av jordloppor i början på säsongen. Detta har jag åtgärdat med att lägga vedaska på plantan. Och även om plantan varit nästan helt avlövad, så har den återhämtat sig. Men det är klart, i ett sådant angrepp tappar plantan kanske 1-2 veckor i utvecklandet av frukten.
Kanske jag skall göra det som den kommersiella odlaren gör, använda bekämpningsmedel sk preventivt. Men vedaska istället för bekämpningsmedel :)