Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Pimpsten skrivet 04 sep-20 kl 08:55
-
Har slungat årets honung. Den är geleaktig och seg, antagligen ljung då den kommer av sent drag. Det som bekymrar mig är att en del av den har en besk eftersmak. Är det så med ljunghonung eller kan jag ha fått i något dåligt?
-
Det finns honung som kan smaka lite beskt. Det är säkert inget farligt. Du kan få en mjukare smak genom att ympa den. Då behöver du inte röra honungen så länge heller.
-
Tänker du på utspädningseffekten när du pratar om att ympa ? Eller varför skulle en ympning påverka smaken. Jag brukar alltid röra honungen.
-
Ympningen av honungen är till för att få en snabbare kristallisering och en mjukare honung. Man använder honung som har den struktur och bra smak man vill uppnå. Genom att röra i bara lite av ympen, inte mycket alls, alltså ingen utspädning, blir hela honungssatsen mer lik ympen.
-
Ympningen av honungen är till för att få en snabbare kristallisering och en mjukare honung. Man använder honung som har den struktur och bra smak man vill uppnå. Genom att röra i bara lite av ympen, inte mycket alls, alltså ingen utspädning, blir hela honungssatsen mer lik ympen.
Detta påstående är rent nonsens. Alla vi som har ympat tiotals ton honung vet att inte startympen påverkar resten av honungens smak. Har du tex 1 % startymp av raps och 99 % hallonhonung så smakar honungen 1 % raps. Det är ju inte pga smaken som vi ympar honungen!!
-
Har slungat årets honung. Den är geleaktig och seg, antagligen ljung då den kommer av sent drag. Det som bekymrar mig är att en del av den har en besk eftersmak. Är det så med ljunghonung eller kan jag ha fått i något dåligt?
Det låter som en bra beskrivning av ljunghonung.
-
Har du tex 1 % startymp av raps och 99 % hallonhonung så smakar honungen 1 % raps.
Missförståndet beror på vad man menar med ordet "smak". Kretslopp skriver smak, men menar nog mest att smaken beror på hur kristallerna har formats. Dvs små kristaller, som när man lyckats med ympningen, ger len smak. Men egentligen, ympningen påverkar inte smaken, utan konsistensen. Fast de flesta skulle nog säga att konsistensen påverkar smaken. Tänk bara på glass, smaken är exakt lika antingen den är fryst eller smält, men ändå smakar fryst glass mycket godare.
-
Jag är skeptisk mot att ympning kommer att förändra smaken nämnvärt. Gör nog så att mina kunder får smaka innan köp .