Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: arvidmikae skrivet 09 aug-20 kl 06:59
-
Jag har provat att göra fetaost enligt det här receptet (http://krantz.biz/2014/02/gor-egen-fetaost (http://krantz.biz/2014/02/gor-egen-fetaost)). Jag använde getmjölk från affären och löpe från apoteket. Mjölken ville inte löpa och tillslut fick jag gå och lägga mig. Nu på morgonen hade den löpt. Kan jag fortsätta processen eller kan det ha hänt något med osten av att ligga så länge i kall vassle?
-
Jag har själv inte testat att göra just denna ost av feta-karaktär (som det heter på EU-språk), men jag tror inte att det skulle vara farligt för ostmassan att ligga i vasslen för länge. Däremot kanske den inte beter sig som den "ska" enligt ystningsschemat.
Köpe-mjölk kan vara svår att ysta på. Är den UHT-pastöriserad är det omöjligt t o m, sån mjölk löper inte alls. Det står att du bor i Skåne, och där finns en hel del getter, så det kan vara värt ett försök att få tag på färsk getmjölk istället!
-
ostmassan blir surare och surare ju längre den får ligga i vasslen
I USA görs en hel del hemost av mjölk från affären. Det går men kräver lite fler kemikalier för att lyckas högtemppasturiserat samt ultrahögtemp. Sök på amerikanska forum och bloggar för osttillverkning
-
Tack så mycket!