Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: Nettus skrivet 27 maj-07 kl 10:59
-
Nu har jag misslyckats tre gånger med två olika recept, det har aldrig hänt förut! I slutet av gräddningen sjunker den ihop i mitten! Vad kan det bero på? Har inte öppnat ugnsluckan under gräddningen, bäst att tillägga...
-
Tror det har med mjölet att göra, om det är för gammalt eller färskt..vet ej vilket men det har nog nån samband... ::)
-
Hm... Det är det nog inte - jag bakade en lyckad sockerkaka igår med samma mjölpåse. Däremot var det ett veganskt recept, alltså utan ägg. Kan det vara nåt med färska ägg...?
-
Jag har råkat ut för precis samma sak och jag fattar inte varför?Kakan jäser upp jättefint och i slutet av gräddningen så sjunker den ihop i mitten.Jag brukar aldrig misslyckas med sockerkaka, de blir höga och fina och så nu detta.Vad är felet?
-
Hände åxå för mig sist jag bakade sockerkaka :'(
-
Otroligt nog har detta hänt mig också ::)
Tror helt enkelt på att äggen var för färska!?!
Kossan
-
Jag ger upp! Förr kunde jag baka sockerkaka till tårtbottnar, men numera blir de alltid kompakta i mitten. Förstår inte heller varför. Jag vispar inte bakpulvret utan rör bara i mjöl/bakpulver försiktigt i den fluffiga ägg/sockerblandningen. Däremot blir alltid sockerkaksvarianten, där socker och fett rörs ihop först, bra. Och jästdeg och surdeg kan jag. Men tårtbottnar kommer jag att köpa i fortsättningen. Suck.
-
Det måste vara nån epidemi... ::)
-
...Eller månen. Ibland kan vädret som lågtryck påverka med.
-
...Eller månen. Ibland kan vädret som lågtryck påverka med.
Tror jag med, man kan skylla allt på vädret 8)
-
Jag tror på vädret.
Min mormor sa alltid det när hon levde att vid vissa väderslag så
kan man inte baka.
Hon var väldigt noga med det.
Speciellt när hon bakade i vedspisen.
/D
-
Läste detta först idag. Det kan vara så att du har vispat ägg och socker för länge. Vispa max 3-4 minuter, vispar du längre går äggtrådarna sönder och då sjunker kakan ihop.
Lycka till!
-
Är ingen sockerkaksbagare själv, men modern min är. Och just detta har hon också haft problem med. Hon brukar ALDRIG misslyckas med sockerkaka. Tror hon bakat 15 på en vecka nu, bara för att luska ut VARFÖR de misslyckas. Men avsett varianter så blir de platta i mitten...
Sally
-
Det kan vara så att du har vispat ägg och socker för länge.
Det ligger kanske nåt i det... Jag har vispat i min hushållsassistent, som jag inte hade när jag senast gjorde sockerkaka med ägg i. Vegan-varianten utan ägg har ju blivit bra...
-
Ett litet tips, gör en solskenskaka (kallas även kerstinkaka) istället, min man och hans bästa vän säger att dom är godast när dom är "misslyckade" dvs hopsjunkna i mitten. ;D
-
Ingen dum idé, Sia! :D
-
Om det inte är på grund av att man vispat för länge så har ni nog rätt i att det kan vara nåt med äggen för det är ju de som "fluffar" upp smeten. Eller kanske bakpulvret, det är ju själva jäskraften men om det bara är sockerkakor så kan det ju inte vara det heller.
Mjölet har i och för sig en viss betydelse, det märker jag när jag bakar bröd.Ica´s, Ramlösa kvarn, mm ger olika resultat även om jag använder samma mängd.Vi bakade sockerkaka vid tre olika tillfällen nu iveckan och alla lyckades trots tre olika recept.Min tårtbotten däremot har misslyckats några gånger vilket den aldrig gjorde för några år sen,( ett annat recept).
Mystiskt...men tids nog kommer väl någon på vad det är.
-
Det kan också vara att äggen är för kalla. Helst ska de ligga och få rumstemperatur till kakbaket.........