Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Frukt och bär => Ämnet startat av: Luffsen skrivet 21 jun-20 kl 15:52

Titel: Mögel på saft
Skrivet av: Luffsen skrivet 21 jun-20 kl 15:52
Kokade saft på rabarber och jordgubbar, använde inget konserveringsmedel...

Nu flyter det små öar av mögel på ytan.

*suckar djupt*

Kan jag göra nåt åt det, eller är det bara att tömma ut saften, o gilla läget?
Titel: SV: Mögel på saft
Skrivet av: torbjorn skrivet 21 jun-20 kl 17:53
Om saften har stått absolut stilla och inte rörts om sedan den började mögla, så kan du prova att "skumma" eller lyfta av det mögliga och det som är närmast under.   Torka ren flaskhalsarna noga på insidan och diska (koka gärna) kapsylerna. Provsmaka saften mycket kritiskt, om den har minsta tendens till mögelsmak eller -lukt så bör den inte drickas. Om du själv inte är så känslig för mögellukt, låt gärna någon annan provsmaka också.  Förbruka saften snabbt om den visar sig drickbar.
Titel: SV: Mögel på saft
Skrivet av: Tångräkan skrivet 21 jun-20 kl 20:10
Ta bort möglet och koka om saften!
Titel: SV: Mögel på saft
Skrivet av: ManPåGården skrivet 21 jun-20 kl 20:50
Tar bort möglet provsmakar, tror aldrig jag hällt ut en flaska, mögel på var tionde ungefär. Oftare på blåbär, fläder görs i små satser. Vinbär enstaka gång mögel. Oftare mögel när jag var liten. Det var sämre korkar. Är noga med korkarna idag. Fyller varm saft på varma flaskor.
Enligt vissa är möglet farligt. En annan regel säger att mögel på typ sylt saft, blöta saker inte är så farligt. Ta bort och lukta smaka eller koka om. Mögel på torra saker, släng.
Titel: SV: Mögel på saft
Skrivet av: kretslopp skrivet 22 jun-20 kl 13:25
Jag är kanske lite gammaldags, men för mej har mögel, när det förekommit, inte varit något problem. Jag har tagit bort möglet, det har jag varit noga med, sen har jag ätit och druckit maten. Det är sällan det ens smakat mögel. Jag tror det inte är bra att använda konserveringsmedel. Det kan vara giftigt i sig.
Titel: SV: Mögel på saft
Skrivet av: Luffsen skrivet 24 jun-20 kl 14:08
Tack för tipsen. Jag valde att hantera flaskan med silkeshandskar på, tömde sakta ur den genom en silduk, tog bort alla mögelkluttar så fort dom kom ut, kokade upp saften igen, och... smakade.

Smakar... Jaa... Saft. Rabarber/jordgubbssaft...

Hade natriumbensoat hjälpt mig från början?
Titel: SV: Mögel på saft
Skrivet av: Tiomilaskogen skrivet 24 jun-20 kl 17:06
Mögel som trivs på söta produkter kan vara farligt.
Natriumbensoat finns naturligt i både rönnbär och lingon.
Följ bara receptet och ta inget extra för säkerhets skull. För mycket kan smaka blää.
Titel: SV: Mögel på saft
Skrivet av: christelle skrivet 24 jun-20 kl 17:30
Här finns lite tips>>>>
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/avsvalning-forvaring/mogliga_livsmedel (https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/tillagning-hygien-forpackningar/avsvalning-forvaring/mogliga_livsmedel)

(Dock håller jag inte med Livsmedelsverket när det gäller mögliga nötter - finns det mögliga nötter i en påse slänger jag alla nötter i påsen).
Titel: SV: Mögel på saft
Skrivet av: Signe Timid skrivet 22 aug-20 kl 03:20
Socker som tillsätts i saft/sylt har en konserverande effekt och därför är det viktigt att följa recept och inte minska på sockret. Vill man ha en låg sockerhalt i saft/sylt så får man frysa saften/sylten. Socker kan ersättas av honung. Sötningsmedel har inte konserverande effekt.
Man kan tillsätta lite natriumbensoat, men saft/sylt på fina råvaror, rätt sockerhalt, rätt beredd och med rena flaskor/burkar/lock brukar det inte behövas.
Titel: SV: Mögel på saft
Skrivet av: Löparnörden skrivet 02 okt-22 kl 11:12
Viktigt är att sockerhalt håller 65% socker om saft och sylt ska hålla sig utan att förvaras i I kyl.