Alternativ.nu
Djur => Biodling => Ämnet startat av: Valjegrova skrivet 11 jun-20 kl 20:07
-
Vilken är den optimala fukthalten i honungen? Fick ner den ganska så otäckta rapshonungen till 15% i ena batchen och 16,2 i andra,gick otroligt bra att sänka den i slungrummet i 30 grader och en rejäl avfuktare. Men som sagt vilken halt är att föredra?
-
Det beror helt och hållet på vad du vill uppnå.
Vill man ha en slät och len honung så är 15-20% ganska perfekt kan jag tänka mig.
Jag som vill ha en honung som får "isbeläggning" och extrema lagringsegenskaper vill ha lägre.
-
Jag ympar min honung och tycker att en vattenhalt på 16-18 % är lagom. Desto mer vattenhalten närmar sig 20 % ju sämre hållbarhet.
-
12,7 i några tunnor å någon med 14% mätt med digital mätare, kommer den bli för hård även med ympning tro? Vågar man testa eller kanske bäst att skicka iväg den till depå? Har ingen honung med högre vattenhalt att blanda i så vad hade ni gjort?
-
12,7 i några tunnor å någon med 14% mätt med digital mätare, kommer den bli för hård även med ympning tro? Vågar man testa eller kanske bäst att skicka iväg den till depå? Har ingen honung med högre vattenhalt att blanda i så vad hade ni gjort?
Hård tror jag inte den blir men risken är stor att det blir "rimfrost" i burkarna.
Jag personligen köper hellre en rimfrostburk än en jämnfärgad då jag vet att hållbarheten är extra lång.
-
12,7 i några tunnor å någon med 14% mätt med digital mätare, kommer den bli för hård även med ympning tro?
Hur hård honungen blir beror på nektarens ursprung, mängden ymp och temperaturer under processen. Hårdheten har i princip ingenting alls att göra med en burk honungs vattenhalt.