Alternativ.nu
Odling => Spannmål och foder => Ämnet startat av: Carolus skrivet 30 mar-20 kl 00:27
-
Fel årstid, jag vet att det är ett tag till jul.
Men jag undrar, om man skulle vilja odla havre för att göra julkärvar, hur går man tillväga?
Är det någon särskild sorts havre som används? När sår man? Skördar man den först i samband med att man skall binda kärvarna?
-
Det är bara att odla havre som vanligt. En självbindare hjälper nog mycket vid skörd annars är det lie eller slåtterbalk som gäller. Som vanligt är det bra och fröna kommer i marken tidigt, gärna inom en månad från nu och i alla fall innan halva maj.
-
Den enda person jag känner som gör julkärvar använder en gammal självbindare till själva jobbet, men det går naturligtvis att binda för hand, det gjorde man innan maskinerna kom.
Det framgår inte hur stor åkerplätt du tänker använda, och om du har maskiner till hjälp.
Mitt tips är att du går till närmaste bonnabutik som säljer utsäde och talar om att du ska göra julkärvar, och ber dem rekommendera en lämplig sort (som också passar ditt lokala klimat).
Hur man vårbrukar och sår kan jag skriva en sjukt lång textvägg om, så jag inväntar följdfrågor om du behöver veta mer om det.
Du slår havren när den är mogen, och så binder du kärvarna direkt. Sedan sätter du ihop ett antal kärvar till "neker" (eller vad di säger i din hemtrakt) och låter dem torka ute. Sedan tar du in dem och sparar till jul 🎄!
Edit: pucktvåa, vi är fler som tänker liknande.
-
Tack för svar!
Tänkt för liten tega, så skära/lie och handbindning blir bra.
Funderade kring senare sådd eller tidigare skörd för att havren bättre skulle vara kvar på stråna till jul, men tolkar Skräptantens svar som att det inte är nödvändigt.
-
Nej så i vanlig tid du bara men det kan löna sig att skära några dagar innan du skulle ha gjort det med skördetröska. Ungefär när bönderna börjar tröska havre inte när de tröskar sista havren.
Skär du säden tidigare än så blir det ju ingen mat för fåglarna.
Dagens havre har korta strån så om du skall binda med halm blir det att binda med "flygare". Det var så man gjorde förr om halmen råkade bli kortare än vanligt. Granntanten som hade vuxit upp före självbindarnas tid lärde mig binda kärvar då jag var barn. Funderar hur jag skall kunna lära dig tekniken på distans.
Vi skar med lie som vi hade satt en "flaggo" på så säden lade sig i rätt riktning och lämpliga högar. Det blir större spill med lie än med skära men det går snabbare.
Vi torkade kärvarna på höstörar på åkern. De skulle störas på rätt vis så regnvattnet rann av dem.
-
Jag läste i en artikel om fågelmat att havrekärvar var helt onödigt eftersom ingen fågel i Sverige kunde Komma åt och äta fröna i havren. Kan detta stämma?