Alternativ.nu
Djur => Höns => Övrigt om höns => Ämnet startat av: Kreacon skrivet 09 mar-20 kl 11:43
-
Hej!
Då var det dags igen.
Fyra ungtuppar börjar bli för jobbiga och ska därför få vandra vidare till nästa nivå.
Äter inte mycket kött och är inte så sugen på tuppgryta just nu.
Blir det bra resultat om jag hänger och marinerar tupparna och sen kör dem i gjutjärnsgryta länge i ugnen?
Skulle vilja avliva tupparna på kvällen. Men skulle hellre rensa och plocka dem på morgonen dagen efter.
Kan man låta tuppen hänga och sen plocka dagen efter? Har hört att man bör plocka direkt.
Hänger man med inälvorna kvar eller ska man ta ur de först?
Tack på förhand!
-
Om du ska hänga eller ej beror på hur snabbt du tänker dig konsumera den.
Men jag skulle inte praktisera det alls utan jag fryser in djuret så snart det är nerkylt.
För att få flyt i sin hantering så är det klokast att slakta, avblöda försatt sedan plocka.
Det finns ett åar varianter men har man inte plockmaskin så doppar man tuppen i kokandevatten så att man märker att vattnet drar in och värmer skinnet utan att koka det.
Sedan plockar man och bränner av småfjädrarna antingen över öppen eld eller med gaslåga.
Sedan tar man ur innan man låter den ligga över natten innan man styckar och fryser in ( om man känner för det)
Annars så styckar man fryser in direkt. Anledningen att det fungerar beror på att vätskan i köttet bildar iskristaller som sticker hål runt omkring sig och genomför mörningen.
Man kan även med en spruta trycka in kryddblandning med vatten.
-
Ska du inte grilla så skulle jag tipsa att du flår dom istället. Mycket jobb för lite mat att plocka ungtuppar (gissar att de inte är trailers?) På små djur har det hänt att jag bara tagit ut bröstfileerna och åtlat med resten.
-
Tack för svar!
Har plockat med varmt vatten innan och det gick fint. Frågan är om det funkar lika bra dagen efter? Så mycket lugnare att fånga tupparna från pinnen på kvällen men trist att stå i mörkret och plocka. Plus att jag har familjelivet att sköta allena för tillfället och småttingarna vaknar titt som tätt.
Att fånga tupparna under dagen tyckte jag blev för kaosigt.
Har flått oxå men tycker nog att skinnet och fettet där i är lite för smaskigt för att utelämna.
Ok så hängmöra är överdrivet? Trodde att eftersom jag inte vill koka soppa eller gryta på dem att det var nödvändigt att möra dem.
-
Tack för svar!
Har plockat med varmt vatten innan och det gick fint. Frågan är om det funkar lika bra dagen efter? Så mycket lugnare att fånga tupparna från pinnen på kvällen men trist att stå i mörkret och plocka. Plus att jag har familjelivet att sköta allena för tillfället och småttingarna vaknar titt som tätt.
Att fånga tupparna under dagen tyckte jag blev för kaosigt.
Har flått oxå men tycker nog att skinnet och fettet där i är lite för smaskigt för att utelämna.
Ok så hängmöra är överdrivet? Trodde att eftersom jag inte vill koka soppa eller gryta på dem att det var nödvändigt att möra dem.
Inte en endaste detalj av det du kan köpa i frysdisken är hängmörad och knappt det färska heller.
Man mörar i frysen helt enkelt, och unga djur är faktiskt unga djur, mjälla och fina i köttet.
-
Jag tycker att hängmöra är viktigt.
Mina första år som tuppdräpare så stoppade jag dom direkt i frysen, vilket blev det segaste jag ätit. Men numera får dom hänga några dygn, kanske 20-30 dygnsgrader om man ska vara så petig.
-
Inga problem att låta djuret hänga någon dag och sedan plocka eller flå, med skinn fjädrar och inkråm kvar, jag gör så med både ringduvor och änder.
Bloda av ordentligt bara men det görs ju om man hänger den med huvudet nedåt.
-
Inte en endaste detalj av det du kan köpa i frysdisken är hängmörad och knappt det färska heller.
Man mörar i frysen helt enkelt, och unga djur är faktiskt unga djur, mjälla och fina i köttet.
Tycker man läser så mycket om att årsgamla tuppar som springer fritt och jagade av stortuppen är så himla sega, och endast funkar att koka gryta på.
Har bara stekt en kyckling som jag fött upp och den var ca 3 månader. De årsgamla/9-månaders har fått koka tills köttet släppt.
-
Jag tycker att hängmöra är viktigt.
Mina första år som tuppdräpare så stoppade jag dom direkt i frysen, vilket blev det segaste jag ätit. Men numera får dom hänga några dygn, kanske 20-30 dygnsgrader om man ska vara så petig.
Tack för svar!
-
Inga problem att låta djuret hänga någon dag och sedan plocka eller flå, med skinn fjädrar och inkråm kvar, jag gör så med både ringduvor och änder.
Bloda av ordentligt bara men det görs ju om man hänger den med huvudet nedåt.
Du kör vi 40 dygnsgrader med huvudet nedåt!
Kan man ”hänga” i kylen? Känns fräschare av någon anledning.
-
Du kör vi 40 dygnsgrader med huvudet nedåt!
Kan man ”hänga” i kylen? Känns fräschare av någon anledning.
Fräscht?
Beror ju på vad du har i kylen...
Men visst funkar det.
-
Brukar aldrig hängmöra själv. Slaktar en 20-30 tuppar varje höst.
Däremot marinerar jag alltid några dygn till en vecka innan tillagning.
-
Fräscht?
Beror ju på vad du har i kylen...
Men visst funkar det.
Ja, potatis, ost, surdegen och svärmor snart.
-
Brukar aldrig hängmöra själv. Slaktar en 20-30 tuppar varje höst.
Däremot marinerar jag alltid några dygn till en vecka innan tillagning.
Tänkte köra ditt tillvägagångssätt som vi diskuterat innan. Fyller med äpplen och steker i ugn i gryta.
Men menar du att du steker en 9-mån tupp i gryta och den är mör? Utan vägning men marinerad?
Har tänkt marinera med ananas, skulle tydligen möra.
-
Grattis, du har kommit till en handlingsplan. Yess
Lycka till!
-
Grattis, du har kommit till en handlingsplan. Yess
Lycka till!
Tack! Det är bara ett gäng tuppar per år och det är det enda kött jag äter så vill inte misslyckas! 🙂
-
Jag skulle dock inte möra den i kylskåpet där du har vanliga varor, ska du ha 40 d/g så innebär det ca 1 vecka i skåpet.
Ett kylskåp är egentligen inte så fräsch.
-
Nänä mitt nystädade kylskåp är kanske inte så fräscht om man tar på luppen. Är bara rädd att hund/katt/möss/hök/räv/flugor tycker det är gött med nackade tuppar som hänger på rad. Men kanske kör en natt hängandes ute och ett dygn i marinad i rumstemp då?
-
Kryddar själv med salt och nån curryblandning. Ananas är inte direkt bakteriedödande. Vill du ha sött kött så får du nog kasta på nån näve socker också.
Jag slaktar och fryser samma dag. Vacuum förpackar med maskin om det är nån skillnad. En billig hemma model bara.
Sen tinar jag och kastar ner kryddor och tupp i en lämplig gryta och ställer in i kylskåpet. Där får det stå och dra upp emot en vecka innan jag tar fram den och tillagar i 4-5 timmar på låg värme.
Wokade file med grönsaker häromdagen. Kycklingbitarna var lika mjuk/mör som grönsakerna. Och då är det ju full flås på värmen.
Det mesta handlar ju sen om hur pedant man är med tunga och tänder.
-
Jag gillar också att fånga in tupparna på kvällen och greja med avlivning och plockning etc på morgonen.
Så jag har plockat ner dem från sittpinnen på kvällen. satt in dem i en transportlåda (banankartong i mitt fall) över natten i ett mörkt utrymme. För mig har det bara varit ett par tre stycken åt gången. Sen har det varit ganska lätt att ta ut och avliva en i taget. Efter mitt morgonkaffe.
-
Så!
Då har jag hittat det ultimata sättet för mig.
Använder en hemmagjort slakttratt som jag gjort utav en sönderklippt 20l hink. Format den till en tratt och fäst ihop med buntband.
La ner tuppen, slog den i huvudet med ett smalt järnrör och skar därefter pulsådern.
Lugnt och fint vilket gör att man träffar rätt vid bedövning osv. Blodet hamnar direkt i en hink och hamnar sen i trädgården som gödsel. Inget flaxande och skvättande.
-
Och jag plockade alla fyra. Doppade dem en stund i rykande vatten (typ 70 grader) och fjädrarna gick i princip att klappa bort. Skinnet är ju gott.
Nu provar jag en variant som fått koka i 30 min med grönsaker och sen in i ugnen med sirap och citrus-glaze.
5-åringen ville ha tuppglass. Får se hur det blir med det.