Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Varg-älva skrivet 07 mar-20 kl 15:33
-
Har någon erfarenhet av att odla skörbjuggsört?
Eller någon aning om var man får tag på frön/plantor?
-
Impecta?
-
Impecta har haft, men enligt deras nätsida har den utgått ur sotimentet.
-
De här kustväxterna är inte alltid så lätta att odla då de kräver ganska speciella förutsättningar. Jag vet inte om den är fridlyst men om du kan hitta vildväxande exemplar kan du försöka ta frön. Sen gäller det att återskapa växtplatsen och ge den lite salta vindar!
-
prova med Tirups örtagård i Skåne. de har massor av medicinalväxter. möjligt att även Botaniska i göteborg kan ha.
-
Det lär finnas gott om den längs norska kusten, i synnerhet längre norrut. Jag misstänker att den trivs bättre i mer salthaltig miljö än man kan åstadkomma vid Östersjön eller i inlandet.
-
Tack för svaren.
Jo, jag tror nog att den behöver saltare miljö än vad jag har här uppe i Österbotten. Kollar man utbredningen på den viruella florarn syns det ju ganska tydligt. Men den skulle vara rolig att testa!
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/cochl/cochoffn.jpg (http://linnaeus.nrm.se/flora/di/brassica/cochl/cochoffn.jpg)
-
Aah.. Du är i Österbotten! Kolla med Blomqvists plantskola (Bodövägen 210, 68530 Lepplax) om de kan hjälpa dig!
-
Till Blomqvist har jag tänkt åka så fort de öppnar för säsongen. Tyvärr brukar det komma med hem en massa annat kul också.... :-[
-
Det lär finnas gott om den längs norska kusten, i synnerhet längre norrut. Jag misstänker att den trivs bättre i mer salthaltig miljö än man kan åstadkomma vid Östersjön eller i inlandet.
Salt går alltid att tillsätta till jorden. Att växter tar upp natrium är ovanligt. Sockerbetan som härstammar från strandbetan tar upp natrium ur marken.
-
Växten hade det svenska namnet skörbjuggsört redan i slutet av 1700-talet.
Vet någon om den använts för att förebygga skörbjugg i Sverige ?
-
Den har använts mot skörbjugg. Redan på 1500-talet fanns den i klosterträdgårdarna. Den innehåller extremt mycket C-vitamin.
-
Kanske går det att blanda in skörbjuggsört vid tillverkning av surkål för att få annorlunda smak och större C-vitaminhalt.
-
Jag läser just en bok "Segelfartygens tid" av Claes Bernes som handlar om folk i svenska sjöfarten på 17-1800-talen. Man hade ingen insikt i att det kunde finnas bristsjukdomar. Man trodde skörbjuggen berodde på kylan och annat ombord. Men man visste att skörbjuggsört och färskmat i allmänhet hjälpte när det var allvarligt. Så man tog iland besättningarna och gav det som man visste hjälpte. Men alltså inte förebyggande.
Det var en engelsk kapten mot slutet av 1800-talet som provade olika medel mot skörbjugg och kom fram till citron var jättebra. Så engelsmännen satte igång med citron som förebyggande medel.
-
Det är lite knepigt med vad man visste och inte visste genom tiderna. Titta t ex på det här https://popularhistoria.se/vardagsliv/hygien-halsa/c-vitaminer-gav-brittiskt-sjoherravalde (https://popularhistoria.se/vardagsliv/hygien-halsa/c-vitaminer-gav-brittiskt-sjoherravalde)