Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Kreacon skrivet 03 okt-19 kl 18:44

Titel: Göra egna sardeller.
Skrivet av: Kreacon skrivet 03 okt-19 kl 18:44
Hej!
Nu var vi här igen. Vill äta sardeller och vill prångt göra dem själv.
Jag har salt, olivolja och metspö.
 
Är det möjligt att komma nära i smak och textur mm med en svensk insjöfisk?

Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: mattias_33 skrivet 03 okt-19 kl 18:59
Siklöja eller Nors skulle jag testat med.
Titel: Göra egna sardeller.
Skrivet av: Bösahusarn skrivet 03 okt-19 kl 19:01
Ohh späda små mörtar, såna som ungarna fiskar till katten.

Kanske tobis?
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: Kreacon skrivet 03 okt-19 kl 19:37
Tack för svar!
Ja visst är sardeller små?
Men i burken man köper är de väl fileade? Jobbigt att filea och rensa massa smått. Men det är kanske det som är grejen.
Enklast vore väl att ha en stor fisk och dela i bitar (tärningar  ;))
Men det kanske blir nåt helt annat.

Ja det är inte helt lätt att bolla med mig som aldrig ätit en sardell.
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: mattias_33 skrivet 03 okt-19 kl 19:49
Finns ju olika. En del sardiner är även hel och orensade.
Elrista kan vara lämplig.
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: Kreacon skrivet 03 okt-19 kl 20:40
Tobis och elrista.
 ???
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: Bösahusarn skrivet 03 okt-19 kl 20:41
Ja det kommer bli lite fattigt på julbordet men det är bara att börja meta..
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: Bösahusarn skrivet 03 okt-19 kl 20:42
Ja det kommer bli lite fattigt på julbordet men det är bara att börja meta..
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: Kreacon skrivet 03 okt-19 kl 20:48
Fattigt? Hinner ju meta svinmycket fram till jul. Har oxå två jordärtskockor kvar. Och några rädisor. Det ska nog bli ordning på julbordet.

Ok sen när jag fångat massa småfisk.
Råa ner i olja och salt? Eller snabbkokta?
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 03 okt-19 kl 20:56
I Italien görs sardiner även av siklöja då den är väldigt lik sardinen, finns en bok som heter löjl-liga recept där det finns recept på både sardiner och ansjovis gjorda med löjor.
Siklöjan rensas på samma sätt som strömming så väldigt lättrensade
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: mattias_33 skrivet 03 okt-19 kl 21:32
I Italien görs sardiner även av siklöja då den är väldigt lik sardinen, finns en bok som heter löjl-liga recept där det finns recept på både sardiner och ansjovis gjorda med löjor.
Siklöjan rensas på samma sätt som strömming så väldigt lättrensade

Tipset om den boken är då värd mer än en kram.
Beställer den omgående!
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: Kreacon skrivet 03 okt-19 kl 22:46
Tack för tips!
Kul att fler drar nytta!
Titel: SV: Göra egna sardeller.
Skrivet av: mattias_33 skrivet 04 okt-19 kl 07:24
Att lägga nät efter siklöja ser jag som ett av årets stora högpunkter.