Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Carolus skrivet 19 sep-19 kl 19:56
-
I en annan tråd på forumet berättas om att bagerijäst fungerar bra när det gäller att bli av med stubbar. Appliceringen sätter fart på nedbrytningen.
Funderar på detta skulle kunna utnyttjas i en kallkompost. Grenar kvistar o s v skulle snabbare brytas ned. Kanske kutterspån skulle kunna tillföras som komposteringsmaterial?
-
Var får man tag på bagerijäst? Skulle vilja prova att baka med den. :D
-
Sorry, det blev fel. Menade 'vanlig' bakjäst i affären som finns i kyldisken. Heter Kronjäst. Inte surdeg eller torrjäst.
-
Men jäst vill ju gärna ha det lagom varmt, alltså tänker jag mej att kallkompost inte är det bästa. Och blir det för varmt dör den av det..
-
Men jäst vill ju gärna ha det lagom varmt, alltså tänker jag mej att kallkompost inte är det bästa. Och blir det för varmt dör den av det..
Tänkte innan också så. Så läste jag:
https://www.alternativ.nu/index.php?topic=192004.0 (https://www.alternativ.nu/index.php?topic=192004.0)
inlägg 4 av Petra Källden.
Berättar om stubbar vars nedbrytning snabbas på rejält av jäst.
Bor i södraste Sverige där det numera inte alltid är minusgrader på vintrarna. Och så går det att lägga halm ovanpå.
För mycket värme på sommaren, vet ej lösning. Skugga täcka över? eller ha komposten nedgrävd? Stubbar är ju ofta i jorden.
-
Tänkte innan också så. Så läste jag:
https://www.alternativ.nu/index.php?topic=192004.0 (https://www.alternativ.nu/index.php?topic=192004.0)
inlägg 4 av Petra Källden.
Berättar om stubbar vars nedbrytning snabbas på rejält av jäst.
Bor i södraste Sverige där det numera inte alltid är minusgrader på vintrarna. Och så går det att lägga halm ovanpå.
För mycket värme på sommaren, vet ej lösning. Skugga täcka över? eller ha komposten nedgrävd? Stubbar är ju ofta i jorden.
Men är det jästen eller hålen som gör detta?
Att man skapar en god ruttnande miljö långt ner i roten är nog bra.
Kanske kan man uppnå samma sak med flera hål och fylla dom med lite blandat som ruttnar..
-
Men är det jästen eller hålen som gör detta?
Att man skapar en god ruttnande miljö långt ner i roten är nog bra.
Kanske kan man uppnå samma sak med flera hål och fylla dom med lite blandat som ruttnar..
Flera inlägg på det här forumet och andra beskriver hur man försökt med olika sätt att enklare bli av med stubbar. Nog har det borrats en hel del hål i stubbar genom åren, om det räckt med det för att snabba på nedbrytningen, borde inte det ha uppmärksammats?
Att lägga något annat än jäst i stubbarna för att öka nedbrytningen är ett intressant uppslag. Kanske det finns något oväntat effektivt? jmf fiskrens i mullvadsgångar.
-
Jag har borrat men tänkt att fukten är min hjälpreda där nere i roten.
Om jag skulle stoppat hålen fulla med äpplemos och hundskit för att öka effekten har ännu inte slagit mej riktigt.
Men om det kan bevisas att en smula jäst är det bästa, då är jag redo att investera i några paket.
-
kaliumnitrat bryter ner stubbar
-
Jag har borrat men tänkt att fukten är min hjälpreda där nere i roten.
Om jag skulle stoppat hålen fulla med äpplemos och hundskit för att öka effekten har ännu inte slagit mej riktigt.
Du är rätt po det - utländska sajter säger att hunnabajs o aeblemos funkar.
Fast de kallar det manure och molasses.
kaliumnitrat bryter ner stubbar
Heter också kalisalpeter. Ibland även E252 då det används som konserveringsmedel. Används ibland också som konstgödning.
Priset är inte helt lågt.
Förstår ifall trådämnet inte engagerar, många på forumet är hemmansägare? utan utrymmesbrist. Då kan komposten få ta tid och bre ut sig. Har man dessutom hugelkultur vill man rentav motsatsen. Är själv stadsodlare med liten odlingsyta. Kan ju göra som alla andra odlare på området, köpa säckar med gödslad jord på någon av stadens alla byggmarknader. Men känns inte så inspirerande, hur många mil hit o dit på landsväg har inte dessa säckar avverkat ...
-
Jäst behöver mat för att fungera.
Finns det sockerarter i stubben så borde det bli en jäsning.
Rätt temperatur innebär att tillväxten blir optimal, en lägre innebär en långsam och för hög så dör dom.
Det som bildas vid jäsningen kan föda något som får trädet att brytas ner snabbare.
Rent teoretiskt så är min bedömning att det är möjligt.
-
Jag tycker inte att jäst borde lyckas göra någon avgörande skillnad. Möjligen kan jästen vara näring för någon annan organism?
-
Jästsvampar finns överallt i naturen och så fort ett lämpligt substrat finns börjar jäsning. Särskilt på hösten med all tillgänglig frukt är det lätt att få till vildjäsning vilket utnyttjas av bryggare. Så jag har svårt att se vad tillförsel av jäst på en stubbe skulle medföra för ökad nedbrytning. Då är det nog bättre att tillföra någon sockerart om man vill få igång jäsning eller försöka ympa in någon riktig trädsvamp.
-
Sant, det kan vara mer effektivt att tillsätta socker. För att få jäsning. Fast även om det jäser som tusan i stubben rår inte jäst på ligninet som "kapslar in" cellulosan. Så om bakjäst verkligen har effekt tror jag att det är mer invecklat.
Den som har ett stort antal likartade stubbar bör göra en jämförande studie 8)
-
Hejsan! Det är så länge sedan så jag minns inte riktigt vad min far sa men jag tror skogsvilde tänker lika som jag. Jag teor det är för att jästen käkar upp sockret i saven och därmed är det mer fritt fram för andra svampar t ex mögel att ta hand om ligninet. Det va stora enorma björkstubbar pappa o jag gjorde detta på om det nu har betydelse men sav reservoaren i roten lär ju va rätt stor m mycket socker. Jag har ingen aning om det funkar på barrträd.