Alternativ.nu

Djur => Kor => Ämnet startat av: PeterTh skrivet 21 maj-07 kl 15:30

Titel: Hemslakt nöt
Skrivet av: PeterTh skrivet 21 maj-07 kl 15:30
Hej,
Vi ska alldeles strax slakta en drygt 1-årig tjurkalv. Frågan jag har är hur länge den bör hänga och om någon har tips på styckschema, gärna med beskrivning, för nöt? Jag har styckat en massa lamm men det här blir första gången på nöt.

Tack på förhand,

Peter
Titel: Re:Hemslakt nöt
Skrivet av: RaggarBonden skrivet 21 maj-07 kl 17:18
Vart i landet bor du ?

Jag tycker det är lite fel årstid att slakta hemma nu ! Om du nu inte bor i Norra Norrland eller har tillgång till kylrum/stor jordkällare !
Flugorna har ju vaknat och kommer att förstöra köttet.

Temperaturen bör dessutom vara under 8 grader så köttet kallnar. Ska det hängmöras vilket man normalt inte gör vid hemslakt av hygieniska skäl, krävs kylrum eller en väldigt stor och fin jordkällare.

Vid normal hemslakt slaktar man ena dan och styckar dan efter. Mörningen sker sedan genom att man tinar köttbiten nån dag innan tillagning.

Men allt beror ju på vilka förutsättningar du har hos dig på din gård.

RaggarBonden :)
Titel: Re:Hemslakt nöt
Skrivet av: PeterTh skrivet 21 maj-07 kl 22:11
Hej och tack för svar!
Jag vet att det är lite varmt men det ska nog gå bra. Jag tänkte använda en viltsäck för flugorna. Man brukar ju säga att kött ska hänga i 40 dygnsgrader men jag tänkte bara höra om det var någon skillnad på kalv. Jag har hört tvärtom, att det inte får vara alltför kallt när köttet hänger om man vill att det ska bli mört...

Mvh
Peter
Titel: Re:Hemslakt nöt
Skrivet av: gimskogen skrivet 22 maj-07 kl 08:13
det är skillnad på kalv o lamm.. de behöver inte hänga lika länge...
Jag har fått lärt mig att de skall hänga åtminstone tills likstelheten gått ur... minst ett dygn...kanske 2...?

Men det är kanske ganska svalt i nån bod eller så och man kan vira in slakt kroppen i tex gamla lakan så inte flugorna kommer åt...

annars finns det sk vilt säckar att köpa...

så visst går det...
Titel: Re:Hemslakt nöt
Skrivet av: Fred skrivet 22 maj-07 kl 16:32
Man styckar olika på kalv och nöt.

Ett enkelt styckshema på de olika styckdelarna samt lite allmän info om bitarnas vanliga användningsområden kan du se på:
http://www.fallmanskott.se/fakta-om-kott/notkott.htm (http://www.fallmanskott.se/fakta-om-kott/notkott.htm)

/Fred
Titel: Re:Hemslakt nöt
Skrivet av: gimskogen skrivet 22 maj-07 kl 17:00
beroende på hur stor din kalv är så styckar manden ju olika..
mindre kalvar styckar jag som lamm o rådjur..

större djur över 100kg slaktat går ju ofta bra att stycka som vanligt... man delar slaktkroppen osv...
Titel: Re:Hemslakt nöt
Skrivet av: Dollar skrivet 23 maj-07 kl 17:07
Vi bor ju i norrland och ibland har vi tillgång till kylrum och ibland inte så då måste man ju planera när man ska slakta sitt djur.

Nu sist slaktade vi i januari och då var det kallt så då fick vi köra kuppevärmaren i slakteriet för att hålla värmen. Bästa perioden för slakt är ju höst tycker jag personligen.

Det första dygnet får det inte bli mindre än +10 grader sen så måste det hänga minst ett dygn för att få bort likstelheten, därefter hänger man ju det för att det ska möras. Vi gör alltid likadant med alla djur vi slaktar,dvs nöt,älg,lamm,fågel osv.

Nöt styckar du ungefär som älg. Ska se om det går att googla fram  ngt.
Titel: Re:Hemslakt nöt
Skrivet av: Dollar skrivet 23 maj-07 kl 17:10
Här hittade jag en bra bild.

Nöjd med mig själv så insåg jag ju att Fred hade hittat en mkt bättre bild :-[
Titel: Re:Hemslakt nöt
Skrivet av: PeterTh skrivet 25 maj-07 kl 10:08
Tack för alla råd! Jag tror nog att styckningen ska gå bra med de bilder som jag har fått tips om. Tjurkalven slaktades igår och hänger nu i en viltsäck och jag ska stycka den på söndag. Enligt slaktaren så är det inget problem att slakta fram till midsommar men jag hade nog tänkt slakta tidigare men ett eventuellt köp av kalven kom emellan. Nu blev det inte av så då blev slakten nödvändig.

Tack igen,

Peter
Titel: Re:Hemslakt nöt
Skrivet av: Grimla skrivet 27 maj-07 kl 18:41
Vad vägde din ungtjur då ?