Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Berberis skrivet 08 jun-19 kl 17:29
-
Kommunalt dricksvatten brukar vara klorerat. (Jag har eget vatten, men mina vänner har kommunalt.)
Enligt branschorganisationen "Svenskt vatten" kan man ta bort kloret på ett enkelt sätt. Citat:
"Om man tillsätter en knivsudd askorbinsyra per liter vatten avkloreras vattnet omedelbart. Askorbinsyra är C-vitamin och finns att köpa som pulver på apotek eller i livsmedelsaffär." https://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/dricksvattenfakta/innehaller-vatten-nagra-tillsatser/ (https://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/dricksvattenfakta/innehaller-vatten-nagra-tillsatser/)
- Hur mycket askorbinsyra? Och vad är en knivsudd?
MälarEnergi specificerar. Citat:
Doseringsmängd askorbinsyra:
i ett glas vatten tillsätts några kristaller askorbinsyra
i en liter vatten läggs så många kristaller att det motsvarar ungefär en kubikmillimeter (lite askorbinsyra på toppen av en knivsudd)
i ett badkar med vatten hälls ungefär 1/4 kryddmått askorbinsyra. https://www.malarenergi.se/vatten-avlopp/vatten/kvalitetskontroller/ (https://www.malarenergi.se/vatten-avlopp/vatten/kvalitetskontroller/)
Wikipedia definierar knivsudden så här:
"Knivsudd är en måttenhet för pulverformiga substanser och motsvarar ungefär 0,15 ml.[1] Det kan jämföras med ett kryddmått som rymmer 1 ml."
Jag antar att det med den metoden blir godare drycker av alla slag, också med kommunalt vatten. Kan det stämma?
-
Vart tar kloret vägen ?
-
Det är sällsynt att kommunalt dricksvatten kloreras i Sverige. Det brukar bara göras tillfälligt då man misstänker att ledningsnätet har blivit förorenat. Dock finns det några få ställen där man är tvungen att använda ytvattentäkter av tveksam kvalitet, och måste klorera vattnet i förebyggande syfte - antingen ständigt eller under vissa årstider.
För övrigt är ju klor en gas, som är svår att få att stanna kvar i vatten. När man talar om att man klorerar vatten så är det inte rent klor som tillförs utan någon lämplig klorhaltig förening, t ex natriumhypoklorit. Jag skulle kunna tänka mig att det som händer när man blandar klorerat vatten med askorbinsyra, är att den reagerar med natriumhypokloriten så det bildas någon annan klorhaltig förening, t ex natriumklorid (koksalt), som inte har den typiska "klorlukten".
-
Har hört att rekomendationen varit att lufta vattnet med klor i för att få bort lukt och smak eller att låta vattnet stå framme i rumstemperatur tex över natten.
-
Har hört att rekomendationen varit att lufta vattnet med klor i för att få bort lukt och smak eller att låta vattnet stå framme i rumstemperatur tex över natten.
Luftning är också en bra metod. Det är valfritt. Askorbinsyra är C-vitamin som finns i frukter och grönsaker. Det finns också renodlat i små påsar på livsmedelsbutikens kryddhylla.
-
Reduktionsmedlet Askorbinsyra (C-vitamin) reducerar hypokloriten till klorid, som i koksalt.
-
Jag har bott där kommunen klorerade vattnet. Vi tog bort kloret ur matvattnet med kol. Vi hade en kanna med en patron aktivt kol som vi slog vatten på och ställde i kylskåpet över natten. Det smakade utmärkt och inte en gnutta klor.
-
Jag har bott i Göteborg, där kunde det lukta simhall (dvs klor) när jag diskade eller hällde upp en kanna vatten. Brukade låta det stå över natten innan jag fyllde på till marsvinen.
Klor kan man även använda själv för att döda av eventuella bakterier i vattnet om man är ute på hajk eller det blir strömavbrott. Det sägs att vanliga klorgranulat till poolen funkar precis lika bra som dyra köpta produkter, sen tillsätter man en gnutta askorbinsyra för att ta bort klorsmaken.
Undersök saken närmare innan du provar - jag har inte testat själv ännu. Vill man vara förberedd skulle jag tro att lagringstiden på klor och askorbin är rejäl så det kanske kan vara något att ha hemma?
-
Kom ihåg, som synes längre upp i tråden, att i och med att man tillsätter askorbinsyra och får natriumhypokloriten omvandlad till natriumklorid, så upphör även dess bakteriedödande verkan. Så om man ska göra på det sättet, måste man FÖRST tillsätta natriumhypoklorit till vattnet, SEDAN väntar man ett tag tills man är säker på att den har gjort den nytta den ska göra och tillsätter askorbinsyra.
Som bekant är både natriumhypoklorit och askorbinsyra enkla kemiska föreningar, som inte bryts ner av sig själva om de förvaras på lämpligt sätt, och det är knappast troligt att de kan förstöras av någon slag biologisk aktivitet heller. Så om de bara förvaras torrt, svalt och i slutna förpackningar, bör de kunna hålla sig hundratals år.
De desinfektionsmedel som säljs för pooler kan innehålla andra ämnen än bara natriumhypoklorit, som man kanske inte vill ha i dricksvatten. Om man tänker anskaffa sin natriumhypoklorit på det sättet, bör man läsa det finstilta på burken mycket noga. Och om inte allt man behöver veta står där, läs produkt- och säkerhetsdatabladen som tillverkaren ska ha tillgängliga på nätet!
-
Sedan behöver man inte vara så orolig heller. Det badar miljontals barn i pooler klorerade med dessa produkter, och vore det farligt skulle det märkts.
-
Tack för info! Ursprungligen tänkte jag att flaskor med vatten från affären kan ersättas med kommunalt kranvatten och kanske en gnutta askorbinsyra. Det smakar nog lika gott. Färre köpta flaskor med vatten är väl också bra för miljön. Jag skall tipsa en stadsbo om det här.
Men det finns många andra aspekter på denna vattenfråga: det är ju som det skall vara i ett forum!
-
Sedan behöver man inte vara så orolig heller. Det badar miljontals barn i pooler klorerade med dessa produkter, och vore det farligt skulle det märkts.
Jag tror inte det är något direkt farligt, men däremot kan det ju finnas med diverse parfymer och annat som ger konstig bismak eller färg åt dricksvattnet även om man lyckas trolla bort klorlukten.
-
Jag tror inte det är något direkt farligt, men däremot kan det ju finnas med diverse parfymer och annat som ger konstig bismak eller färg åt dricksvattnet även om man lyckas trolla bort klorlukten.
Vad menar du? Vem häller parfym i dricksvattnet?
-
Vad menar du? Vem häller parfym i dricksvattnet?
Jag syftar på kloreringsprodukter för pooler och liknande, som diskuteras längre upp i denna tråd.
-
och kanske en gnutta askorbinsyra.
Går det ett dussin gnuttor på en knivsudd ;)
-
Går det ett dussin gnuttor på en knivsudd ;)
Ja, förmodligen. Knivsudd är nog ett gammalt mått, som Cajsa Warg, Hagdahl och andra gamla kokboksförfattare var bekanta med. Dagens vatten-nissar vet nog inte ens själva vad en knivsudd är: de kopierar bara varandras texter.
-
…
Som bekant är både natriumhypoklorit och askorbinsyra enkla kemiska föreningar, som inte bryts ner av sig själva om de förvaras på lämpligt sätt, och det är knappast troligt att de kan förstöras av någon slag biologisk aktivitet heller. Så om de bara förvaras torrt, svalt och i slutna förpackningar, bör de kunna hålla sig hundratals år.
...
Äntligen! Det tog flera år men nu kan jag beslå Torbjörn med ett direkt fel!
Natriumhypoklorit har en mycket begränsad lagringsbeständighet, max ett halvår.
Calciumhypoklorit kan man lagra i evigheter som pulver. Sånt man har i pooler, Na-diklorisocyanurat, är också lagringsbeständigt pulver.
-
Då tackar jag för upplysningen! Jag har aldrig påstått att kemi är min starka sida, på det området anser jag mig bara som hjälpligt allmänbildad.
-
Att ha en kolpatronskanna vatten som stod under natten för att få bort klorsmak, hörde jag fungerar också mot andra bismaker i vatten.
-
(:) Städat bort inlägg utanför ämnet och följdmodererat. /Torpjens