Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: CalamityJane skrivet 02 maj-19 kl 15:20

Titel: Öl på brännässlor?
Skrivet av: CalamityJane skrivet 02 maj-19 kl 15:20
Hej!
Läste ett engelskt recept på nässelöl, vilket lät skoj! Enligt receptet behövs endast nässlor, vatten, vinsten, citron, socker och öljäst.
Är VÄLDIGT oerfaren inom bryggerivärlden, så ville höra mig för om någon provat sig på något liknande och hade några tips?
Titel: SV: Öl på brännässlor?
Skrivet av: lassejohansson22 skrivet 02 maj-19 kl 19:13
Kanske hjälp på vägen.
Det har sänts ett program på SVT / tv4, med ett inslag om nässelöl. Tror det var ett trädgårdsprogram..

Även info här.
https://www.bryggforum.nu/viewtopic.php?f=3&t=15604
Titel: SV: Öl på brännässlor?
Skrivet av: CalamityJane skrivet 06 maj-19 kl 22:54
Tack för tipset och länken, det var hjälpsamt!
Titel: SV: Öl på brännässlor?
Skrivet av: Sommartorparn skrivet 08 maj-19 kl 16:38
För många, många år sedan testade jag att göra öl/mjöd/eller vad det kallades på nässlor, men receptet minns jag inte var det kom ifrån. Hur som helst möglade alltihop.
Titel: SV: Öl på brännässlor?
Skrivet av: Radar skrivet 08 maj-19 kl 19:10
Här en länk till troligen ett annat recept på nässelöl.
Kul om du sätter igång med något och berättar hur det går och resultatet. Jag har nog aldrig smakat detta och definitivt aldrig gjort eget.
Titel: SV: Öl på brännässlor?
Skrivet av: simon.arvestrand skrivet 08 maj-19 kl 19:21
Kanske skippa eller minska på socker och köra med malt.
funkar säkert.

ps. tveksam om man får kalla det öl annars heller :)
Titel: SV: Öl på brännässlor?
Skrivet av: Karlsdotter skrivet 08 maj-19 kl 19:36
Det receptet jag har innehåller ingen citron. Det kommer från boken wild food av roger phillips. Det blir snarare en cider än ett öl. Kan det ha nåt med engelskan som orginalspråk att göra? Att det kallas öl?
Titel: SV: Öl på brännässlor?
Skrivet av: mattias668 skrivet 14 maj-19 kl 09:15
För att lyckas med nässelöl är att ta unga nässlor annars finns det en risk att det bara smakar nässelsoppa.
Plocka nässlorna i mitten och inte vid kanten, finns risk att någon hund eller katt har pissat där.

Såhär ser mitt recept ut och lite info hur jag gör.

900g unga nässlor
4L vatten
230g demerarasocker
1 paket ale jäst - jag använder Safale US-05 men vilken annan alejäst bör funka.
7g riven färsk ingefära
1 citron (juice och rivet skal)

Skölj nässlorna ordentligt
Koka nässlorna 30 min i en stor kittel
Sila ur nässlorna
Blanda det utsilade vätskan med sockret tills det upplöses
Lägg i ingefäran och citronjuicen och skalen
Vänta ca 15 sila sedan bort ingefäran och citronskalen ner i en jäshink.

(Nu ska detta kylas ner till rumstemperatur, har man ingen kylspiral eller liknande så vänta ett dygn.)
Glöm inte att lägga på locket på hinken och vattenlås.


Jäshinken ska vara ren och desinfekterad

Rengöringsmedel "PBW"
Desinfektionsmedel "Star San"

All utrustning finns att köpa på humlegården om ni inte har nära till en lokal hembryggningsbutik

https://shop.humle.se