Alternativ.nu
Övriga ämnen => Örter => Användning av örter => Ämnet startat av: anette i bugared skrivet 20 maj-07 kl 20:33
-
Har nån recept på hur Kvanne kan användas?
Har provat med att kandera med gott resultat, men smaken var lite speciell, så det har inte gått åt precis (själv gillar jag smaken, men tycker kandering är väl sött.)
Går det att göra sirap/dryck/nåt annat? Nån som provat?
-
Kvannepesto
4 dl färska kvanneblad
3 vitlöksklyftor
¾ dl solroskärnor
1¼ dl olivolja
1 dl riven Västerbottensost
Lägg angelicabladen i en matberedare, skala och halvera vitlöksklyftorna, tillseätt dem och solroskärnorna. Kör massan slät. Fortsätt mixa och tillsätt under tiden olivoljan i en tunn stråle. Skrapa ner röran i en skål och blanda sist ner osten. Smaka av om det behövs mer salt. Peston håller sig ca 2 veckor i kylskåp.
Ska finnas ett recept på kvannechutney också, om någon har det får ni gärna dela med er!
-
"Modern Gompa" 8)
1. Plocka ca 1 liter små/nya blad av Kvanne, Tolta eller Fjällsyra.
2. Rensa och skölj bladen.
3. Lägg bladen i en gryta och tillsätt lite vatten.
4. Värm bladen på mycket svag värme tills de har blivit mjuka och sjunkit ihop.
5. Låt blandningen svalna.
Ät Gompan med filmjölk, fetmjölk eller grädde (och socker).
Detta är en modern variant av den gamla samiska maträtten Gompa. Förut la man örterna i ett kärl tillsammans med renmjölk. Mjölken syrades och örterna smaksatte och näringsberikade ”gröten”.
-
Kvannemarmelad borde ju vara gott också..
-
Tack ;D, Sirupsbollen.
Undrar om man kan göra snaps på kvanne, förresten???
-
"Kvanne finns som två underarter, fjällkvanne, Angelica archangelica, och strandkvanne, angelica litoralis. Båda passar för snapskryddning. För att tillverka en essens fyller man en burk med färska, nyutslagna blad och fyller på med brännvin så det täcker. På med locket och låt burken stå i en tre - fyra dagar. Essensen fitreras och lagras vidare på en vacker flaska i ett halvår.
Man kan även använda roten och fröna för snapstillverkning, men då blir essensen mycket starkare, och behöver alltså spädas mer" (http://www.lysator.liu.se/~johana/snaps/snaps.html)
-
Tack, Sirupsbollen.
Då blir det en tur till systemet imorgon.
-
Det har kommit ut en bok i år som heter'Plocka vilda matväxter'av Beate Slipher...Där finns recept på kvanne-chutny bl,a.
Ska beställa den på bibban,men lär ju vara kö,så poppis det har blivit med ogräsmat....Har en massa kvannerecept ,men återkommer om det.Vet du förresten att Benedictin är en likör gjort på kvanne?Kan du ju imitera om du vill...alkohol+socker+kvannefrön?
-
Det blir bibban OCH systemet imorgon(hann inte med det idag).
Tack för tipset :).
-
kopiera över receptet på den chutnyn ni som har boken ;D
-
Så här kommer lite om Kvannen;en helig ört,om man tror på sånt.
Det finns mycket olja i kvanne,brukades exporteras därför.
Nässlor förstärker oljorna hos kvanne med över 80 procent.så det är alltså bra att ha nässlor växande nära kvannen för att smaken ska förstärkas.
Hjälper mot kramp.
Om jag var du, skulle jag torka bitar an stammen,för att ha senare.
Kanske du oxå kan kandera lite extra,och förvara torrt,för framtida maträtter?
Kvanne passar bra med rabarber,så har du det,finns ju många möjligheter.
Kvanne åts av samerna, särskilt förr. Den äts rå, kokt eller halstras över elden.
Visst kan du göra sirap eller saft,om du kokar stjälkarna med socker+kanske citron.
koncentration avgör du själv.
Angelicasirap är gott med glass,hallon eller kanske färskost .
Några recept,men jag översätter dom inte för att undvika misstag.
-------------------------------------------------------------------------------
Pickled angelica
250 g young angelica stalks
salt
3 medium-sized angelica flower clusters
3 dl good vinegar
2 dl water
150 g sugar
2 tsp mustard seeds
6 black peppercorns
a small piece of ginger, fresh or dried
6 cloves
Simmer the stalks in salted water for about 15 minutes, then drain them, let
them cook and peel them. Simmer the flowers in the same water for 5 minutes,
then drain. Mix vinegar, water, sugar, mustard seeds, peppercorns, ginger
and cloves in a saucepan, bring to the boil and simmer for 15 minutes or so.
Arrange stalks and flowers in a hot, sterilized jar, pour the boiling
vinegar in the jar to cover. Close and seal.
--------------------------------------------------------------------------------
Rhubarb and angelica jam
1 kilo rhubarb stalks
500 g angelica stalks
1 kilo sugar
2 1/2 dl (scant 1 cup) water
Peel and chop rhubarb and angelica stalks and soak them in cold water.
Put sugar and water in a non-reactive pan,
bring slowly to the boil and stir until the sugar has dissolved. Let boil for one minute, then add the drained rhubarb and angelica.
Simmer for an hour or more, or until the jam is fairly thick. Ladle into hot, sterilized jars and seal.
-------------------------------------------------------------------------------
Rabarbermuffins med smak av kvanne
2 ägg
2 1/2 dl mjölk
1 krm salt
3 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 1/2 dl Brun Farin
1 tsk vaniljsocker
50 gr smör
2-3 dl tärnad rabarber + 2 msk finskuren kvanne
Vispa ägg, mjölk och salt. Blanda alla torra ingredienser och rör ner
i äggblandningen. Smält smöret och rör ner i smeten, vänd i rabarbern
och kvannen. Fördela smeten i smorda muffinsformar, men fyll inte ända
upp. Grädda mitt i ugnen på 200° ca 20 minuter. Ät de ljumma
överströdd med florsocker.