Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Kött och fisk => Ämnet startat av: Skogsta skrivet 09 apr-19 kl 08:31
-
Hej!
Jag har några Linderödsgrisar och idag kommer två av dem att få sin sista måltid i jordelivet.
Det är en sugga och en mindre gylta.
Jah hade tänkt ta gyltans skinkor till lufttorkning, , men läser att sugga ör bättre till sådana ändamål. Mest tänkte jag på stoleken att gyltan (som dessutom är liten till växten) då blir det lite mera hanterbara bitar. Hur ska jag tänka ?
-
äldre djur har mindre vattenhalt i köttet så det bliver lättare att torka
du kan stycka skinkan i mindre biter och sedan sådan nät som dom använder i charken. Saltet tränger in 1 cm pr dygn så om du har en bit som är 10 cm tjock så skall den ligga i salt 5 dygn
-
Åh om man finge en anledning att ha grisar. Avis!
Du kan testa så här. Välj din skinka. Helst med benet kvar. Då alla snitt ytor är en bakterierisk.
Hitta en bytta där din skinka går ner.
Gnugga in med grovsalt. Tänka på att gnugga in i alla snittytor. Sen täcker du skinkan med salt. Helt övertäckt.
Ställ byttan med en liten lutning. Bara så att fukten rinner till ena sidan. Den sidan skinkan ej ligger vid.
Torka bort fukten ofta. Första dagarna är det flera gånger om dagen.
Byt ut och torka rent skinkan ca 1 gång i veckan eller då saltet ser genom blött ut.
Fortsätt tills det inte kommer någon fukt.
Sen hänger du upp den luftigt. I Italien hänger dom i flera år.
Det är samma om du ska testa göra bacon. Fast då röker man i slutet istället.