Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: hemmamamman skrivet 19 maj-07 kl 15:16
-
Jag har hört att en tsk linfröolja varje dag ska vara bra för mensvärkar och för eksem. Jag har kört med det ett tag nu på äldsta dottern och hennes mensvärkar har praktiskt taget försvunnit. Eksemen är ingen skillnad på. Ämnet i linfröolja som gör detta, vad det är vet jag inte (kanske omega3) finns det i andra oljor oxå, t ex solrosolja? Linfröoljan smakar nämligen inget vidare.
-
Linfröolja är den olja som innehåller mest omega-3 och den är därför mycket känslig för värme.
Den lämpar sig därför inte för matlagning och bör förvaras i kylskåp för att undvika oxidation.
Istället för linfröolja,kan man ju äta linfrön,blir billigare o naturligare.Förvaras oxå bäst kallt. Tänk på att inte äta för mycket hela eller krossade linfrön, eftersom de innehåller vätecyanid som kan orsaka skador på nervsystemet.
Andra oljor innehåller mindre halter av omega3 (men en del har högre av omega6).
Finns många saker som innehåller omega3,t.ex valnötter och gröna bladväxter o fet fisk.
-
Kom just på att jag läst att tusensköna innehåller omega3,så om du har sådana i gräsmattan,är nu den rätta tiden att plocka dom!
Ett te berett av tusensköna ska hjälpa mot smärtsamma menstruationer,läs i nån sökmotor...
Ska själv ut o plocka i morron,bäst o passa på nu,o torka för o ha i vinter...
-
Hej!
Det handlar inte bara om att få i sig omega-3 utan att den källa som man tänker sig använder av innehåller en bra blandning av fettsyrorna, dvs det är som så många gånger förhållandet mellan de olika fettsyrorna som är avgörande. Linfröoljan smakar inte särskilt gott, men det lär uppfylla de alla kraven.
Vi äter en tesked per person i en smoothie som vi varje morgon kör ihop i mixern: frukt & grönt plus russin, kombucha och just linfröolja. I en sådan blandning märks den inte. Värt att prova!
Annars kan Du ju verkligen äta linfrön; då får Du inte bara oljan utan också annat som kan behövas.
http://www.veganhealth.org/articles/fat
Hej då
Martin
-
Men om jag äter hela linfrön, tar jag verkligen upp oljan/fettet då? Linfrön sägs ju gå rakt igenom systemet hela. Är det då bättre att äta krossade frön?
-
Linfrön åker bara igenom systemet och fettet i dem tas inte upp.
-
Inte så bra att köpa krossade linfrön,eftersom dom väldigt snabbt härsknar.
Då är det bättre att tugga på hela frön,eller krossa/stöta dom alldeles innan man äter dom....Annars åker dom ju ut ur systemet osmälta...eller köpa kallpressad,svensk linolja.
Linfrön innehåller de fleromättade fettsyrorna linolensyra (omega-3) och linolsyra (omega-6).
Fettsyran linolensyra garanterar produktionen av övriga fettsyror. Det svenska klimatet gör att linolensyrahalten i svenskodlade linfröna är högre än i linfrön odlad i andra länder.(fråga mej inte varför,kanske ett svalare klimat är bättre?)
Fettsyrorna omvandlas av kroppens enzymer till andra viktiga fettsyror så som GLA, EPA och DHA som har olika medicinska effekter.
Linolsyra bildar fettsyran GLA som vid forskning visat sig lindra bl. a. PMS (besvär för mens).
-
Jag kör hela linfrön i gröten men skulle vilja ha krossade också. Att krossa linfrön själv verkar så gott om omöjligt - är det bara jag? I stavmixern händer inget och i morteln flyger det bara iväg.. :P Det är ju så mycket dyrare att köpa krossade (kanske av den anledningen?)
Någon som kan krossa linfrön bra?
linfröolja ska även hjälpa mot akne..? Jag har GLA-kapslar (Nattljusolja) just nu, ska oxå vara bra för mensvärk..
-
Brukar ta en sked o 'mala' med tänderna faktiskt...bara att tugga,o gott är det oxå... tänkte nästa år försöka att odla litegrann själv,måste vara väldigt vital,levande föda...
Annars kanske man kan göra som med sesamfrön till tahin,dvs använda en matberedare ,eller (el-)kaffekvarn...
-
Hej!
Linfrön åker bara igenom systemet och fettet i dem tas inte upp.
Just därför ska man krossa de strax innan man tänker äta dem :)
Tycker det går jättebra att köra hela linfrön i en handkvarn. Eftersom de innehåller mycket olja så borde man köra någonting "torrt" efteråt så oljeresterna inte härsknar. Så vi kör alltid lite ris i kvarnen som avslutning. På så vis har inte kvarnen luktad härsken eller konstig på flera år nu.
Martin
-
Jag använder själv en enkel mortel från IKEA, funkar lysande, kan ev. behöva ta i lite extra, men det är inga problem..
Att fröna sprätter runt har helt enkelt att göra med graden av friktion, redskap/linfrö skal vilket som bekant är tämligen hårt.
Naturligtvis behöver man bräcka skalet. På samma sätt som att man bör skala oförädlade jordnötter ur sina naturliga skal kapslar. Vi skulle antaligen behöva syro-föreningar likt hyenan om det ska slippas skalas alls.
Ingen herbivor har nog heller syror och bakteriekolonier som klarar att hinna penetrera linfrö skalet i förhållande med hastigheten födoämnen passerar digestions systemet, som djurvårdare/naturvetenskap pluggande har iallafall jag svårt att se det..
Just därför förekommande, säljer jordbruks/hästsport butiker tex. linfröolja flytande på dunk.
-
Även kallpressad rapsolja innehåller bla. Omega 3 och andra viktiga fettsyror.
Kolla denna artikel på Hälsa.se om rapsolja (http://www.halsa.se/cldoc/9572.htm)
Vi bor nära en småskalig producent av kallpressad ekologisk rapsolja (Gunnarshögs gård (http://www.gunnarshog.se/)) så här är det lätt att hitta bra kvalitet i butiken eller i deras egen gårdsbutik.
-
Att mala linfrön går jättebra i en kaffekvarn. Om man vill tugga sönder dem själv så är det lättare om de får stå i vatten över natten. Jag har lärt mig något nytt om Omega 3, det är i algerna som det bildas. Fiskarna bara koncentrerar det.
-
Jag undrar vad det är för skillnad på linfröolja och linolja. Linolja är väl också från linfrön...? Har det något med framställningen att göra eller handlar det om renheten. Eller vad? Någon som har en susning?
-
Jag undrar vad det är för skillnad på linfröolja och linolja. Linolja är väl också från linfrön...? Har det något med framställningen att göra eller handlar det om renheten. Eller vad? Någon som har en susning?
Liten susning har jag :)
Linfröoljan är kallpressad och då får man med alla fettsyror. Linoljan är varmpressad (dvs fröna värms upp vid pressningen för att mer olja ska komma ur fröna) och då förstörs många fettsyror.
Någon annan har kanske mer susning om detta ;)
-
men..det finns ju kallpressad linolja, är det samma sak som linfröolja?
-
Det här har jag också funderat på. Skillnaden mellan linolja och linfröolja. Läser gärna vidare om någon har fler svar.
Jag har rostskyddat fönsterbeslag och liknande genom att bränna dem med gasolbrännaren och lägga dem i linolja. Det luktar fisk när oljan blir varm. Det måste väl bero på fettsyrorna?
-
Tack Susannep för tipset med linfröolja mot mensvärk. Har tagit oljan nu sedan 1-2 månader tillbaka och mina månadssmärtor är betydligt lindrigare. Jättehäftigt! Har inte ändrat något annat i kosten så jag känner mig rätt säker på att det är oljan som verkar... Tusen tack!
-
Linfröolja finns också som kapslar. Vet att Glamshammars linfröolja har dessa kapslar. Däremot vet jag inte om det ger lika bra effekt med kapslar som med krossade frön..
-
Hej! Skillnaden mellan linolja och linfröolja är stor vad det gäller färskhet, annars är det samma produkt. Linolja är alldeles för härsken och farlig för att dricka. Däremot linfröoljan är mycket nyttig, sålänge den är väl skyddad mot ljus och värme. Kapslar är inte så bra eftersom de innehåller så liten mängd linfröolja att du skulle behöva ta massor av kapslar, det är billigare och bättre att ta 1-3 teskedar linfröolja och då helst kallpressad. Jag handlar alltid min linfröolja hos gunnarshog.se testa, den är riktigt billig, dock inte lika billig som linoljan ;)
-
En suri bachi-mortel är helt idealiskt för att krossa sin dagliga dos linfrön. Precis som någon nämnde går hela linfrön raakt igenom kroppen och de som man köper färdigkrossade är inte heller bra (borde inte få säljas >:() p g a att fettet i linfrön härsknar så snabbt)