Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Lite.av.varje skrivet 22 feb-19 kl 20:56

Titel: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: Lite.av.varje skrivet 22 feb-19 kl 20:56
Gjorde cider av Säftaholmäpplen i år igen.

Start: 1070° med lite hjälp av rörsocker i mitten av oktober.
Slut (sats nr 2), 30 liter: 1018° tappat på flaskor slutet av februari.
Eftersötning ca 7 gram rörsocker/75 cl cider.

Finns det andra cideramatörer i landet?

Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: simon.arvestrand skrivet 23 feb-19 kl 12:29
Vi gör cider lite då och då. Både på våra egna frukter och bär och ibland vanlig bob fläder saft m.m
Brukar bli bra. Den sista jäste dock ut till 1.000 så den blev lite väl torr för oss

Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: magnuz skrivet 23 feb-19 kl 14:37
Hej,
Jag har bryggt/jäst äppelcider i ganska många år. Det jag tycker är kul med ciderbryggning är att cidern smakar olika varje år. Och jag har bestämt mig för att använda den pressade äppelmusten som den är och tillsätter bara ciderjäst. Använder 2-3 olika sorters jäst.
Resultatet blir en torr cider med alkoholhalt 5-7 %. Smakprofilen kan variera ganska mycket. Från en ganska subtil äppelsmak och doft, till en mycket markerad äppeldoft. Testat att frysa äpplena, eller plockat frusen frukt. Då förstärks smak, doft och densiteten på musten blir högre.
I höstas testade jag att spontanjäsa musten. Snart är det dags att öppna dessa kärl och provsmaka cidern för att kunna bedöma smak, doft och om det är tid att tappa på flaska, eller om jag skall blanda flera satser för senare flaskning.


Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: Svart skrivet 25 feb-19 kl 14:45
Jag har provat och det blev bra och torr cider första försöket. Sen kom livet emellan men jag saknar pluppandet från jäsröret... Kanske är dags igen? Allt utom must finns ju redan.
Börjar inte jäsningen igen när man eftersötar? Eller har du stoppat jäsningen?
Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: javill skrivet 25 feb-19 kl 18:42
Jag gjorde cider i två omgångar i höstas som har jäst i två kärl var. Vildjäsning båda gångerna. I ett av kärlen bubblar det lite fortfarande. Ska tappa om på flaskor hade jag tänkt. Ska bara bli färdig och tvätta de först. Har smakat båda sorterna innan och de smakade sådär.
Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: simon.arvestrand skrivet 25 feb-19 kl 21:38
Jag har provat och det blev bra och torr cider första försöket. Sen kom livet emellan men jag saknar pluppandet från jäsröret... Kanske är dags igen? Allt utom must finns ju redan.
Börjar inte jäsningen igen när man eftersötar? Eller har du stoppat jäsningen?
Vilken temperatur har du?


Skickat från min SM-G960F via Tapatalk

Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: Svart skrivet 26 feb-19 kl 08:42
Har lite ont om plats så antingen köksbänken och 18 grader eller 7 i gå-in-i-ölkylen nu på vintern, sen är det la 20 grader över allt.
Titel: Årgång 2019
Skrivet av: Lite.av.varje skrivet 07 feb-20 kl 23:33
Kul att ni svarat!

Har gjort cider sedan 2013 eller 2014 och lite mer för varje år i takt med att champagneflaskorna blir fler. Började väl för att jag tyckte det var så synd att äpple skulle förgås.

I år blev det 100 liter (30+30+30+10 liter). Försöker göra lite olika satser varje år för att lära mig mer. Vildgäsning är lite för okontrollerat för mig, har bara provat första året. I år eftersötade jag inte (kan vara svårt att kontrollera och kan bli explosivt) - tillsätter ingen svavla så jäsningen slutar inte. Jag upplever att smaken utvecklas om man inte stannar jäsningen. Då jag helst låter den mogna på flaska,  gärna ett år, tillsätter jag socker för att få upp alkoholen och lagringsbarheten. Jag pressar av fallfrukt efter första frosten någon gång i mitten av oktober. Pastoriserar (värmer till 80 grader) innan jäst tillsätts dagen efter. Försöker jäsa i 10 grader, tappar om ett par gånger så jäsningen tar vanligtvis drygt två månader (gärna efter nyår och nya flaskor).

I år sockerhalt 1053-1057 innan tillsättning av socker, för att nå sockerhalt 1067-1075.

Slut: sockerhalt 1009-1015. Den torraste upplevs inte som för torr. Alkohol mellan 6,25 och drygt 8 %, tycker att en högre restsötma kan balansera upp den högre alkoholen.

Slutsats: Dåligt äppleår med sen frost som skadade frukterna. Stor glädje av motoriserad äpplekvarn. Jag kommer i större utsträckning använda mig av honung för att söta musten i framtiden, vilket jag gjorde för första gången i år. Min lilla handpress på 12 liter är tillräckligt stor.

Tankar för nästa år: Hur kan humle användas i cidertillverkning, när kan den tillsättas under processen för att ge olika smak (bitterhumle under pastoriseringen, aromhumle efter).
Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: Be skrivet 02 mar-20 kl 09:56
Har lagat cider ett par år nu. I fjol blev den fantastisk, med precis rätt balans mellan sötma, syrlighet och strävhet och lämplig mängd kolsyra. I år hade vi tydligen i för lite socker i buteljeringsskedet för den blev nästan helt bubbelfri, tyvärr. Inte någon nämnvärd strävhet heller – året innan hade vi antagligen i lite mer prydnadsäppel än vi hittade i höstas (har plockat från träd på allmänna platser i staden). Men helt gångbar ändå.

Vet inte så exakt om proportionerna, men alkoholhalten har säkert varit 4-5 och cidern härligt torr.
Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: GRS5211 skrivet 10 sep-20 kl 19:03
Tycker jäsning av dryck är spännande, håller på att jäsa upp lite honung som en i släkten tar fram.
Blir inte riktigt klok på hur länge det ska jäsa, måste jag vänta tills det slutat bubbla helt eller kan man ta det tidigare?
Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: Tjalve skrivet 10 sep-20 kl 20:32
Tycker jäsning av dryck är spännande, håller på att jäsa upp lite honung som en i släkten tar fram.
Blir inte riktigt klok på hur länge det ska jäsa, måste jag vänta tills det slutat bubbla helt eller kan man ta det tidigare?
Har du i något jästdödande medel kan du ta tidigare då är det fortfarande socker kvar i mjödet om man vill ha söt dryck.
Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: borsdorfer skrivet 11 sep-20 kl 21:54
Har du i något jästdödande medel kan du ta tidigare då är det fortfarande socker kvar i mjödet om man vill ha söt dryck.

Det går att filtrera bort jästen. Filter av denna typen fanns redan för 90 år sedan.
Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: DennisCA skrivet 12 sep-20 kl 08:21
Jqg gjorde cider 2011 från egen äppelmust. Det blev inte bra, ingen sötma, väldigt torr, jag upptäckte då jag avskyr torr cider, den blev också ganska stark. Nu dricker vi bara musten som den är, pastöriserad och tappad på påse som gör den står sig i rumstemp.

Jag använde ciderjäst för att jäsa den och den fick lite socker så jästen skulle kolsyra den i flaskorna. Jag har fortfarande några flaskor kvar i förrådet. Jag tror inte det går att få den sortens cider jag vill ha utan att man steriliserar den och kolsyrar med maskin och det har jag aldrig orkat med.

Jag vet inte vad siffrorna betyder som ni talar om heller, jag hade ingen utrustning annat än jäskärl, flaskor och kapsyler och steriliseringsmedel. Just det att jag inte ville köpa en massa grejer och utrustning.
Titel: SV: Cider - så här gör jag, hur gör du?
Skrivet av: Lite.av.varje skrivet 20 sep-20 kl 14:13
Jag vet inte vad siffrorna betyder som ni talar om heller, jag hade ingen utrustning annat än jäskärl, flaskor och kapsyler och steriliseringsmedel. Just det att jag inte ville köpa en massa grejer och utrustning.


Jag har nog liknande utrustning som du hade - ja förutom en hävert och framförallt en jäsningsmätare eller oechslemätare som det också kallas, som kostar cirka 35 kronor. Mätaren använder jag för att kunna kontrollera och styra jäsningsprocessen för att undvika att den inte blir för torr, sur och tråkig. Om man skriver ner mätvärden kan man återupprepa en succes eller undvika en flopp!

Siffrorna jag skrev avser oechsle-graderna; sockerhalt avspeglas på jäsmätaren. Vatten är 1000 vid rumstemperatur och ju mer socker, desto högre värde (2,7 gram socker/1°/1 liter). Cirka 8° svarar till 1 % alkohol när sockeret jäst.

Jag tror absolut du kan få den mousserande sötare cidern du eftersöker om du inte ger upp!