Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: linis skrivet 22 feb-19 kl 17:51
-
Hjälp! Min kille råkade lägga tyngderna till mjölksyrakruset inuti kruset mellan syrningsomgångarna. Nu har de möglat. Måste jag slänga dem eller går de att sanera på något sätt så de kan användas igen?
Tips mottages tacksamt!
Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
-
Vad är de gjorda av?
Är det lera borde man ju kunna diska dem och koka dem någon timma i rikligt med vatten så bör de vara steriliserade tycker man.
-
Jag antar att de är i keramik eller lera, och då räcker det med att låta dem ligga i blöt i ättika ett tag och sedan diska dem i maskin eller för hand.
-
Vad skulle ättikan ha för inverkan mot mögel? Om möglet trivs i tyngder som har använts i samband med mjölksyrning, så är det nog mögelstammar som kan leva och frodas i sur miljö, och sådana sorters mögel har nog inget emot ättika.
Väteperoxid brukar annars vara effektivt mot mögel, och annars som redan sagt i tråden kokning och grundlig diskning, gärna med rejält alkaliskt maskindiskmedel. Kan man koka i tryckkokare, alltså vid högre temperatur än 100 °C, så är det nog ingen nackdel.
-
Hej Sven! Utmärkt fråga, och förlåt att jag var kort och otydlig i mitt svar. Syran i ättika är mycket mer koncentrerad än den syra som blir i en mjölksyrning - testa själv att smaka vanlig ren ättika jämfört med surkål - det river rätt rejält mer i gommen av den tolvprocentiga ättikan. I en riktigt syrlig mjölksyrning är det kanske 4-5 procent syra totalt. Dessutom hade ju tyngderna inte möglat i själva mjölksyrningen, utan i en förvaring efteråt - den lilla syra som eventuellt fanns kvar då var nog inte tillräcklig för att skydda mot mögelangrepp. Det finns inget mögel jag någonsin stött på som överlevt en timmes bad i ren ättika. Därmed inte sagt att det inte finns, det är jag inte mikrobiolog nog att svara på.
Och väteperoxid är en alldeles utmärkt idé, jag försökte mest vara praktiskt inriktad eftersom de flesta redan har en flaska ättika hemma. Och tryckkokning är nog bra, mögelsporer kan överleva i rätt höga temperaturer. Men som sagt, ättika och en diskning har alltid räckt för mig i de fall liknande saker hänt.
-
Diskmedel och varmt vatten hjälper gott för att få dom rena. Du kan koka dom en stund innan du använder dom, du kan ha salt i kokvattnet. Något annat behövs inte.
-
Mina blev också mögliga en gång. Jag diskade dem helt enkelt noga och la in dem i ugnen på 150 grader i 20 minuter. Fungerade bra.