Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Be skrivet 06 sep-18 kl 11:50
-
Planerar nu inför nästa odlingssäsong och (en ofrivillig) flytt av min odlingslott till ett nytt ställe, så funderar på grödor som är lätta att bli självförsörjande på. Kanske inte det som har mest miljömässig betydelse, men i alla fall det som bäst håller min motivation upp :) Så nu är jag nyfiken på vad ni andra är självförsörjande på för att få lite inspiration!
Själv odlar jag för närvarande all min vitlök och chili samt en del örter som timjan, oregano, mynta osv, samt all min sallat och squash under odlingssäsongen. Libbsticka (till buljon), pepparrot och ramslök är på gång. (Invasiva arter tillåts egentligen inte på odlingslotten (även om somliga odlar sånt också), men det växer ändå så mycket mynta och jordärtskocka överallt att jag får sånt ändå!)
-
Självförsörjande på idioti och vatten.
-
Ok, alla blir saliga på sitt sätt.
-
Ja, just nu känns det mest som man är självförsörjande på elände och olycka. Men ska man vara seriös så är vi självförsörjande på kött och korv.
-
Jag har också vitlök och chilli så det räcker.
I år är första året med mer purjolök än vi behöver.
Sött till gröten har vi samlat ihop så det räcker. Äpplemos och massa olika sylt. Fast sockret är ju förstås köpt.
Västeråsgurka har vi så det räcker också. Syrad, saltad, inlagd och bostongurka. Fast vi köper ju socker, ättika och salt för att klara det.
Bönor tror jag räcker nästan fram tills nästa säsong. Syrade och frysta.
Slanggurkor, tomater och sallad har vi mer än vi kan äta under säsongen. Hade inte vissa medlemmar envisas med att äta färskt året runt hade vi klarat oss utan att köpa.
Jordärtskockor äter vi inte mycket. Så det vi odlat i år räcker nog.
Flädervin och körsbärsvin finns det gott om. Men jag föredrar ändå öl 😀.
Några lite mer udda också.....
Vi har en väl fungerande kompost, Hämtar gratis gödsel. Så jord har vi till odlingsambitionerna.
Jag är självförsörjande på diverse insekter till djuren i terrariet. Men det kanske inte riktigt räknas?
Vi odlar tillräckligt med blommor för att ha färska buketter under säsongen. På vintern blommar det i terrariet. Räknas det som självförsörjning? Mat för själen.
Surströmming äter jag inte alls. Så där är det lätt att vara självförsörjande😀.
Som du ser så går frågan att tolkas lite som man vill.
Mvh
Magnus
-
Med tanke på att tråden ligger i "Övrigt om odling" tänker jag att frågan inte är så svårtolkad :) Men tack för svar, spännande att se, också i fråga om fria tolkningar! Trist med elände förstås :-[ Men det låter som att du topfrog har mycket odlingar!
Jord försöker jag ju också att fixa själv med kompost, men lite stallgödsel blir det nog till vitlöken åtminstone. Det där med frilandsgurka (västeråsgurka hade jag aldrig hört!) lät ju bra, kanske jag ska försöka mig på nästa år. I år dog alla plantor utom en, men nu har den börjat ge några enstaka gurkor. Kål skulle jag vilja syra också! Och så har jag ju en sats äppelcidervinegär och en sats cider på gång – men nu när jag har kärlen kanske jag vågar mig på fler sorters vin o.d. Flädervin och körsbärsvin låter som något man kan göra tidigare på säsongen?
-
Ved och virke.
Skogshallon, blåbär, kantareller, rabarber, gräslök, dill och persilja.
Vissa år rödbetor, morötter och potatis.
-
Flädervin och körsbärsvin låter som något man kan göra tidigare på säsongen?
Jo, visst är det tidigare på säsongen. Men flädervinet från förra året blev inte riktigt bra förrän nu i juli. Det tar tid att göra bra vin.
Mvh
Magnus
-
Nässlor, rabarber, äpplen, hallon, gräslök. Om jag räknar in övriga odlingar i den närmaste släkten så skulle jag kunna tillägga jordärtskockor, svarta och röda vinbär, persilja, diverse spenatsurrogat (svinmålla, mangold mm), plommon, päron, sockerärter, persilja, löktrav. Räknar man in icke odlade saker som man kan tillskansa sig med stöd av allemansrätten så ska väl blåbär, lingon, hjortron och diverse svamp nämnas.
Delvis självförsörjande kan jag anse mig vara på ved, potatis och jordgubbar.
-
Vin, cider, sylt och annat smaskigt. Persilja, timjan, gräslök.
Det blev mer odlat förr om åren, men aldrig så det räckte hela året.
Det är trevligt ändå med Be:s fråga. Jag tänker titta i denna tråd fler gånger. Jag kanske blir inspirerad till att odla lite mer ändå.
-
Är självförsörjande på grönsaker (o ägg) året om. Det betyder inte att jag alltid har alla sorters grönsaker, några finns året om som tx olika sorters lök, annat finns ett tag under säsong eller tills det är uppätet, men de enda grönsaker jag köpt senaste ca 3 åren är några påsar ruccola (typiskt i februari) och några vitkålshuvuden (också typ i februari). När jag köpt dessa har detinte varit fäör att jag inte hade andra grönsaker utan för att jag var så sugen på just dessa saker. Odlar många sorters grönsaker (ca 100) och bara lite av varje. Riskspridning och variation, alltid är det något som blir bra. Riskspridning via mångfald funkar inte bara ifh till väder utan också i förhållnade till sjukdomar o skadedjur. Årets torka gick hos mig hårt ut över ett flertal sorters kål (jag som brukar ha skrytkål) i gengäld har det varit rekord för tomater och majs. Nåt annat år är det annorlunda.
-
Äpplen, vinbär, jordgubbar, hallon, smultron, krusbär, vindruvor, plommon, björnbär, mangold, jordärtskockor, nässlor, kirskål, squash, svamp, gräslök, piplök, timjan, vitlök, oregano, citronmeliss, myntor, persilja, pepparrot, libbsticka, rabarber, ringblommor och humle. Och honung och ved.
Delvis på lök, tomater, bönor och potatis.
Skulle vilja vara självförsörjande på vatten, fågelbär och valnötter.
-
är självförsörjande på morötter, potatis, lök, purjolök, kål,kålrot, brocolli, bönor, ärtor, blomkål, vitlök,ödbetor, palsternackor, kryddor, ägg. mm. Sedan finns det en hel del grönsaker som vi har säsongvis som tomat, gurka, squash, majs etc
Och så frukt och bär förstås vinbär, jordgubbar, äpplen.
Men det är klart att vi får acceptera att det endera inte blir tex färska tomater på vintern eller att vi får köpa. Så det är frågan om detta räknas som självförsörjande. I alla fall skulle vi fixa hela året med egna grönsaker. Sedan 'lyxa' vi till det ibland på vintern med sånt som inte växer i snön. Men oftast är dessa grönsaker inte lika smakrika.
-
Råg, vete, korn och vinbär.
-
tomater (färska), gurka, sallad
För vi vägrar köpa de smaklösa varianterna som finns i affärerna. Det får bli i krossade tomater i fyrkantiga konserver större delen av året. Sallad och gurka är inget nödvändigt alls, om man inte har goda egna förstås
-
Kärlek, kvickrot och mänskligt producerat mullmatrial.
-
Rotsaker, grönsaker, frukt och bär. Vi la ned mycket jobb på att hämta vatten tillvattning, vilket gjorde att det blev ett bra odlingsår.
-
Bra fråga! Intressanta svar, som jag tänker spara.
Återkommer när jag själv är där. :)
-
Ja tack för era svar! Verkligen underbart roligt att läsa och mycket att hämta inspiration i :-[ 8)
-
Jo, visst är det tidigare på säsongen. Men flädervinet från förra året blev inte riktigt bra förrän nu i juli. Det tar tid att göra bra vin.
Jo, de kräver ju sin mognad, men tänker att en del kan ske när vinet väl är buteljerat. Då kunde jag optimera användningen av kärlen; vin under sommaren och cider på hösten 8)
-
Zucchini.
Trodde att jag skulle få vitlök till halva släkten när jag satte en pallkrage full. Visade sig att färsk vitlök var supergott så det mesta var redan uppätet innan den börjat klyfta sig. I år blir det ännu mer vitlök. Har en ynka vitlök kvar nu.
Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)
-
Grovfoder till mina djur, det är det viktigaste! Mat till folk går att få tag på i vinter (även om priserna blir högre på vissa typer av livsmedel), men mat till idisslare är bara att glömma. Finns inte att uppbringa.
-
Det är ju skitmycket mark som ligger oslagen och i träda häruppe i norr... Jag har själv mark som skulle behöva röjas, skulle man göra samhället en tjänst nu så borde man komma hit upp och hjälpa till att röja markerna, finns ju massor av potentiell fodermark som inte längre lönar sig att bruka sedan 80 talet, men nu är ju snön snart här.
Just nu, Potatis, Tomater, squash, chili, gurka, äpplen, det är väl vad jag kommer på just nu...
-
Åtminstone råg ska höstsås va?
Ja visst är färsk vitlök gott ;D Ett alternativ om man mest är ute efter blasten kanske kan vara att odla en liten plätt där man odlar väldigt tätt. Då spelar det ju inte så stor roll om det finns plats för en lök att bildas under jord. Och så kan resten av utrymmet användas till annat eller till att odla vitlök för lökens skull!
En annan grej jag kom på är nakenfröpumpa som någon tipsade om nånstans. Är inte annars så förtjust i pumpa, men ett par tre pumpor av dessa skulle kanske kunna täcka mitt årsbehov av fröna :o
-
Chili, persilja, myntha, gräslök, vårlök, rabarber, potatis,libbsticka, selleri, annanas salvia, nässlor,basilika. Dom är jag helt självförsörjande på. Resterande grönsaker finns bara under sessång. Men bönor är jag snart självförsörjande på och även tomater.
-
Härligt! Jag har också satsat på kryddor och örter, det känns så tillfredsställande att kunna var helt självförsörjande på något ;D
-
Åtminstone råg ska höstsås va?
Beror på om det är höst eller vårråg.
-
Ägg, potatis och vin. Hela kostcirkeln!
-
Ved, virke, näver, rödbetor, morötter, persilja, chilli, rabarber, sockerärt, kräftor, älgkött, gräslök, dill, insjöfisk.
-
Rotfrukter grönsaker frukt och bär kött från skogen mjölk och ägg från grannar. Handlar fyra gånger om året, typ säd kryddor ost fett och lite annat.
-
Ved, lammkött och en del kryddgrönt. Äpplen vissa år.
-
Sparris och tomater (krossar och fryser in som soppbas, chiliconcarne, köttfärssås, tomatsås, korvstroganoff, m.m.), vitlök (gör hela årets persillades) persilja, fänkål, timjan, oregano, mynta, gräslök, ramslök ...
jordgubbar, hösthallon, vinbär röda och svarta, björnbär, aronia, körsbär, vindruvor, mullbär
plommon, äpplen, päron, olika kvitten (äpple och päronkvitten)
kål som kan stå kvar hela vintern, grönkål, svartkål, lila kål
zuccini/sqasch olika former och färger, matpumpor,
jordärtsskockor mest som lähäck, det är så gasbildande
valnötter, hasselnötterna hinner vi inte först till, alltid ätna när vi kommer
honung, pollen, bibröd, bivax till salvor
det som räcker halva året:
potatis, vitkål, kålrabbi
-
Året runt: Potatis, grönsaker (i stort sätt varenda sort man kan odla :)), kött, ägg, ved, te och bär
Till viss del: Frukt
Handlar på affär: Mjölk, mjöl, kryddor, salt, havregryn och lyx (sånt man inte behöver egentligen).
-
Tomater, gurka och salladsgrönt.
Men det är mest för att vi inte bryr oss om att köpa det när vi inte har hemodlat.
-
alla grönsaker förutom tomater o gruka på vintertid (men det behövs ju inte), ägg, kryddor och örter, inhemsk frukt