Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Matglada Tänkaren skrivet 26 aug-18 kl 23:11
-
Köpt tre liter små söta blåsvarta krikon på bondens marknad. Har brännvin special i matkällaren och söker efter recept på krikonlikör. Någon som provat? Ska bären vara frostnupna? (Fast de är ju mogna nu före frosten).
Lite brådis! Bären plockades i veckan. Står i plastburk med lock på altanen och väntar... 😄
-
Det brukar väl bara vara bär som inte är goda normalt sett som skall vara frostnupna, de blir väl lite sötare då, eller mindre bittra eller liknande. Bär som är ätbara som de är behöver ej frysas.
Frågan är väl främst om de behöver kärnas ur först. Tror kanske kärnorna kan göra det bittrare.
Har själv ingen erfarenhet av detta, men det är vad jag tror i alla fall.
-
Du bör nog ta bort kärnorna men frysa behövs inte
Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)
-
Tack!
Måste man ta bort kärnorna på skuggmoreller (och andra stenfrukter) till likör också? Har lite kvar på träden som jag vill göra likör av.
-
Ja du kan spara nån enstaka körsbärskärna men ta bort det mesta det ger bittermandelsmak typ, jag använder en blompinne o en flaska som urkärnare ;)
Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)
-
Tack!
Måste man ta bort kärnorna på skuggmoreller (och andra stenfrukter) till likör också? Har lite kvar på träden som jag vill göra likör av.
Egentligen kan en knäcka körsbärsnöten/kärnan och pilla ut mandeln. Och sen hacka och använda mandeln. Ett j-a pillgöra.
I min likörbok anger de att en kan använda 5 dl urkärnade körsbär och
10 st krossade körsbärskärnor etc
Har inte testat krikon men jag tror inte de behöver frost.
-
Det borde väl gå med ett recept på plommonlikör. https://svenskarecept.se/recept/plommonlikor/