Alternativ.nu
Odling => Övrigt om odling => Ämnet startat av: Storpotaten skrivet 12 aug-18 kl 16:52
-
vad för Ätbart kommer du att få i år som du har odlat ????
Jag kommer att få: Potatis Majs Paprika Fikon Västeråsgurka Slanggurka Plommon Havtornsbär Vindruvor Dill Persilja Solrosor Hallon Jordgubbar Vita å Röda, Svarta vinbär å röda vinbär, Rabarber Smultron Bovete
det va nog allt,,
-
Bönor av olika sorter, Västeråsgurka, potatis, jordärtskockor, jordgubbar, morötter, rödbetor, sallad, spenat och tomater.
Helt självförsörjande på vitlök, chilli och purjolök.
Mvh
Magnus
-
Squash potatis västeråsgurka tomater rödbetor diverse ärter och bönor morötter rovor kål dill persilja fransk dragon basilika rosmarin gul och röd lök purjolök tomater vinbär äpplen . Har säkert glömt något .
-
Vindruvor, kapkrusbär, physalis, malabarspenat, aubergine, tomat, chili, Yacun, krusbär, svartvinbär, hasselnöt, kiwi, paprika, jordgubbar, smultron, Am.Blåbär, jordärtskocka.
Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
-
Blev litet nedskalat i år på grund av grävarbetena, men potatis, tre olika sorter, squash, gurka (typ västeråsgurka) Tomater, prärielök, (gräslök, citronmeliss, isop) Jordgubbar, (vinbär och hallon), smultron (Äpplen) (Förhoppningsvis chilipeppar).
Det är väl vad jag kommer på nu av det jag odlat själv, privat, i år. (under uppbyggnad till kommande säsong, körsbär, odla upp fler rabarberplantor, utökad äppelodling, eget land till ärtor och bönor, solrosor, mm Riktig drivbänk till Gurkor och små rotsaker, sallad, mm Vindruvorna behöver något år till innan de ge rskörd)
-
Bovete
Hur skördar du bovetet? Och skalar de små kärnorna?
-
Hur skördar du bovetet? Och skalar de små kärnorna?
man gör på samma sätt som dom tröskade säd förr i tiden funkar jättebra,
-
man gör på samma sätt som dom tröskade säd förr i tiden funkar jättebra,
Ok. Berätta gärna mer! Gärna med bilder och vilka redskap du använder.
Vi är nog många som kan tänka oss odla och skörda bovete men det krävs speciella maskiner för att skörda och rensa. Så vi använder det bara till gröngödsling. Hönsen ratar de oskalade kärnorna.
-
Vitlöken är skördad o torkad. Blev lite liten i år. Täcker inte årsbehovet. Plockar varannan dag brytbönor. Sådde sent. God skörd. Rödbetor o sallad. Löken liten men vad kan man vänta sej när den kom i jorden runt midsommar. Färskpotatisen sattes dagen före midsommar o trots att jag vattna blev den inte klar till midsommar. Skördades 1:a veckan i Augusti. Basilikan på friland är ståtlig.
-
Ok. Berätta gärna mer! Gärna med bilder och vilka redskap du använder.
Vi är nog många som kan tänka oss odla och skörda bovete men det krävs speciella maskiner för att skörda och rensa. Så vi använder det bara till gröngödsling. Hönsen ratar de oskalade kärnorna.
Ja odlar mest bovete för Blommornas skull För dom innehåller mycket nektar å pollen å när ja hade Bin så blev Honungen väldigt God, men när det blivit frö efter blomningen så tar man handen å drar av fröna typ som på havre samla det i en hink häll det på ett lakan ute med lite Vind så försvinner bösset Enkelt å smidigt,,
-
Skördade lite gurka i dag. Ca 20 kg eller så.
Då dom är lite förvuxna så får det bli syrad Bostongurka av dessa.
Det blir en vettig skörd av lök i år oxå.
Bär av allehanda sort, äpplen, krikon, morötter en hel del dill, olika slags persilja.
-
Ja bären. Sicket bär år. Har aldrig fått så mycke björnbär plockat. Ej odlade. Likaså körsbär annars en kärna med lite hud runt men i år riktigt köttiga o många, vinbär o hallon också. Men hur blir de månne med svampen?
-
Stålar efter utfört arbete.
-
Stålar efter utfört arbete.
Hur odlar du det å vad Gödslar du med ???
-
Hur odlar du det å vad Gödslar du med ???
Odlar kontakt med en Tysk genom att försöka prata Engelska och gödslar med lite älgprylar.
-
Potatis, lök (gul och salladslök) morötter, rödbetor, palsternacka, nyz spenat, olika sorters brytböna, västeråsgurka, broccoli och några sorters asiatisk kål, olika chili, olika tomater, paprika, plommon, körsbär.
Jättebra potatis- och lökskörd. Har aldrig fått så mycket (goda) körsbär.
Bedrövligt år för pak choi och kailaan - har sått i omgångar, blinkat och vips har de gått i blom.... broccolin ynklig som vanligt men jag skördar de pyttesmå buketterna och äter med andakt [emoji4]
Jag har även matat rätt mycket fjärilslarver med mina odlingar men inte så många sniglar
Postat med Alternativ.nu´s app (http://Alternativ.nu´s app)
-
Brysselkål, grönkål, tomater, några få purjolökar som tog sig, pyttegurkor och några skruttiga gula lökar, förhoppningsvis tillräckligt mycket gurkmeja och ingefära för att ha att sätta nästa år :) Plus vitlök och chili för årsbehovet samt örter (bl.a. mynta, grekisk oregano, persilja, koriander). Potatisen redan uppäten och sallaten gick relativt snabbt i stock.
-
Nu i november skördar jag fin sallad, en del tomater och mycket morötter. Skogen ger dessutom gott om trattkantareller
-
Tomater och så har jag plockat upp den sista potatisen och charlottenlöken. Satte den sistnämnda sent så bara en tredjedel var klar. Hoppas kunna använda resten som sättlök nästa år.
-
Brysselkål, grönkål, tomater, några få purjolökar som tog sig, pyttegurkor och några skruttiga gula lökar, förhoppningsvis tillräckligt mycket gurkmeja och ingefära för att ha att sätta nästa år :) Plus vitlök och chili för årsbehovet samt örter (bl.a. mynta, grekisk oregano, persilja, koriander). Potatisen redan uppäten och sallaten gick relativt snabbt i stock.
Kan du inte berätta hur du odlar gurkmeja och ingefära, har försökt i många år men det lyckas aldrig
-
Gurkmeja satte jag i våras, oj vad den växer. Jag satte den i en ganska låg vid kruka eftersom den sprider ut sig. Vattna inte för mycket.
Ingefära satte jag också och den växer men inte lika mycket som gurkmejan. Likadant med kruka och vattning där.
Nu står båda i frostfritt utrymme över vintern och växer fortfarande.
-
Kan du inte berätta hur du odlar gurkmeja och ingefära, har försökt i många år men det lyckas aldrig
som rapport så här i efterhand kan jag ju säga att jag också misslyckas varje år :P De växer ok ovan jord men undertill får jag ungefär lika mycket som jag satt (ett bra år! Ibland blir det mindre) Men skam den som ger sig, tyvärr tar de lite mkt plats bara. Tror att ett av mina stora problem är att jag fått spinn och trips, och så länge växterna står ute är det ok, men när de kommer in blir de så pass nedtröttade att de inte riktigt lyckas producera.
-
Gurkmeja satte jag i våras, oj vad den växer. Jag satte den i en ganska låg vid kruka eftersom den sprider ut sig. Vattna inte för mycket.
Ingefära satte jag också och den växer men inte lika mycket som gurkmejan. Likadant med kruka och vattning där.
Nu står båda i frostfritt utrymme över vintern och växer fortfarande.
Vilket djup satte du knölarna på? Tog du en stor ingefära med många "fingrar"?
Har prövat med alla varianter, från djupt till att knölarna nästan ligger ovanpå ytan. Har dock alltid bara tagit en bit som har flera groddar, inte en stor "hel" ingefära. Är det där jag gör fel månne?
-
Jag satte med bara någon cm jord över knölen.
Satte en hel knöl som det växer ut små knölar på flera sidor.
-
Rabarber
-
Rabarber här med och sparris.
-
Rabarber, nässlor, syror, maskros, röllika, kirskål, granskott, citronmeliss, timjan, fetbladsväxter, blad från smultron och vinbär m.m.
-
Gräslök också. :)
-
Jo! Och kajp, ramslök, löktrav, björklöv och strutbräken! :D
-
skördar mizuna sallat och sibirisk kål för tillfället.. men framöver kommer det bli.. gurka.. squash 5 olika sorter..zuccini... 20 sorters pumpor.. kål av alla sorter... potatis amadine.. connect.. rocket... jordärtskockor...kronärtskockor.. sparris.. rädisor.. mangold.. morötter.. rotselleri.. sockermajs.. tobak.. spenat.. nyzeeländsk spenat.. ramslök.. röd och gul lök.. brytbönor.. störbönor..vaxbönor..bondbönor.. palsternacka.. rödbetor.. plocksallat.. rabarber.. potatislök.. gräslök.. purjolök.. vårlök ... spritärt.. märgärt ...sockerärt.. och lite fler sallatsorter såklart ... har säkert missat nåt.. sen skördar jag kiwi, aronia, krusbär, vinbär, äpple,körsbär,plommon,blåbär, gula och röda hallon, jordgubbar,smultron... och utöver det har jag 10-15 olika humlesorter...och en påbörjad svampodling...
-
Skördade björksav tidigare. Gräslök, och i dag drygt 9 kg rabarber. I övrigt kan jag inte komma på något som är klart att skörda av det vi vill ha. Svartvinbärsblad skulle man i och för sig kunna ta.
-
Bland örterna är det mynta, piplök, timjan, libbsticka, löktrav. Annars en massa grönt: rankspenat, gode henriks målla, kirskål och nässlor (börjar vara i största laget), funkia och sparris och strutbräken (säsongen börjar vara slut för dem också), spenat, sandsenap (typ flerårig ruccola)... Sallaten gick mer eller mindre direkt i stock.
Lite rabarber fick jag också av en snäll själ.
-
Morötter och bladpersilja
-
Morötter och bladpersilja
Sånt kommer jag nog kunna skörda fram till våren.
-
Sånt kommer jag nog kunna skörda fram till våren.
Vad skördar du nu i november?
-
Vad skördar du nu i november?
Purjolök, kålrabbi, purpurkål, potatis, och givetvis persilja och morötter dessa låter jag stå kvar under ett täcke av löv.
-
I dag rödbeta, morot och potatis
-
Jordärtskockor: Där är många fine knölar och få vackra blommor!
-
Ute är ju allt stenfruset nu, men jag skördade faktiskt ett par paprikor i köket till älggrytan häromdagen. :)
-
I dag skördade jag sista rödbetorna
-
rödkålshuvud som är hur krispigt och smaskigt som helst
purjolök till gårdagens pytt i panna
grönkål som hönsen får att smaska på, nu när de inte kan gå ut
-
Ett notabene!
Rödkål är gott använder själv rödkål ofta strimlat i sallad eller lätt stekt i rasp olja!
-
I dag bara frusen persilja
-
Rabarber
-
Gräslök. :)
-
Det blev drygt 2 liter gräslök skördat i dag.
Passade även på att dela på klumpen..
-
I nya hemmas trädgård: kirskål. ;D
-
Har precis gjort en pesto på finfina nässlor och skogslök. Skördade libbsticka, salvia och löktrav hos Dotra tidigare idag. Till lunch fick vi linser med maskros, trädgårdssyra och löktrav. Mums, mums!
-
Jordgubbar
-
Jordgubbar, sallat, olika syror, honungsbär, nässlor, kirskål, div. vild lök, maskrosblad, kryddörter m.m.
-
Smultron
-
Just nu: Mizunakål, rättikeblad, smultron, jordgubbar, nässlor och våtarv
-
Morötter och sallad
-
Idag morötter, persilja, lök, jordgubbar, citronmeliss.
-
Plockar körsbär idag.
-
Rabarber och jordgubbar som ska få bli en marmelad med vanilj.
-
Sallad, potatis och dill.
-
Suttit vid rödvinbärsbuskarna en stund och plockat ihop 1,5 kg. I första hand ska jag ha
3 4,5 kg att göra vin på. Det finns mer än dubbelt på buskarna så vi får se hur mycket vi plockar.
Vinbären är ungefär tre veckor senare än vanligt. Beror troligen på att juli månad har varit ovanligt kall under nätterna.
-
Gurkor
-
Skördat årsbehovet av lök.
-
Vågen stannade på 7 kg idag.
-
Svarta vinbär.
Det är bara några år sedan som vi planterade våra buskar med svartvinbär. Tidigare har vi inte ansett det vara tillräckligt mycket bär för att plocka och göra något av. Förra sommaren plockade jag 850 g och frös in. I år bedömde jag att det skulle finnas ca 1,5 kg på buskarna. Tillsammans med förra årets bär skulle det bli tillräckligt för att göra gelé av tyckte vi.
Min bedömning visade sig vara tokfel. Drygt 3,5 kg plockade jag. Så nu har frugan fullt upp med att göra svartvinbärsgelé av nästan 4,5 kg.
-
Potatis, morötter, polkabeta, mangold, lök och så några kantareller = pyttipanna till middag.
-
Körsbär! Ca 10 kg från den snälla arbetskamratens träd. :)
-
Just nu, massor av tomater och gurka, många inläggningar blir det och risk för tomatförgiftning ev.
-
Odlingarna har i dag gett potatis, morot, tomat och lite persilja. Skogen gav hjort men den skördade jag inte själv.
-
Äpplen som blev till äppeljos.
-
I dag 2023-03-03 gick jag med grepen till potatislandet. Jordkällaren blev ju inte klar så tre rader fick ligga kvar i jorden. Samlade lite löv o la ovanpå inte jättetjockt men ett täcke då på hösten. Och nu helt fina.
-
Ärtor
-
I dag har jag skördat sallad på friland och paprika i uterummet, odlingssäsongen lider mot sitt slut pga mörker och nattfrost.
-
Valnötter, plockar från marken. En del är kvar uppe i trädet. Trillar förhoppningsvis ner när bladen faller av.
-
Potatis och morötter
-
Morötter, stäppkål och dahliaknölar. Lite persilja finns det också ännu.
-
Fler valnötter, helgens storm fick fler att trilla ner.
-
Fler valnötter, helgens storm fick fler att trilla ner.
har också valnötter,vad gör de med de?
-
Brukar spara till jul. Fint att ha i bröd, bakverk och marmelad också. Häromåret gjorde jag Nocino (valnötslikör) riktigt gott fast det gör man mitt i sommaren på omogna nötter med skal.
-
Sista grönsalladen ute, potatis och ett par morötter.
-
Massa jordärtskocka innan jorden fryser, kinaskocka, piplök och nån kvarglömd morot. Och så det sista av små gröna blad jag hittade - perpetual-mangold, smultronblad, trädgårdssyra, rucola, löktrav.
-
Skördade dagens middag i dag...
Majs... [emoji16]
-
Skördade potatis och persilja