Alternativ.nu

Odling => Grönsaker => Ämnet startat av: Lugnebergagård skrivet 08 aug-18 kl 21:04

Titel: Vilka grönsaker i växtzon 4
Skrivet av: Lugnebergagård skrivet 08 aug-18 kl 21:04
Hej. Vi flyttar till en gård vid årsskiftet. Jag är ganska grön på detta med odling men vill verkligen försöka anlägga ett ordentligt trädgårdsland för rotfrukter och grönsaker.
Vår nya gård ligger i växtzon 4. Vilka sorter ska jag satsa på?

Det finns inget trädgårdsland i dag men jag kommer vilja börja forma och skapa i vår. Hade tänkt anlägga varmbäddar. Men finns det något sätt jag kan fixa i ordning under våren så att det går att så och plantera redan samma vår/sommar?
Titel: SV: Vilka grönsaker i växtzon 4
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 08 aug-18 kl 22:12
Faktiskt förvånansvärt mycket som här häruppe, bäst är att läsa på för respektive sorter ni tänkt, tex bönor och gurkor, mm behöver förkultiveras inomhus på grund av jordtemperaturen.
Annars går det mesta på friland här. Potatis, lök, mm odlas som vanlig, frostrisken brukar dock inte vara över förens i maj här vissa år och augusti betecknar jag som den sista egentliga sommarmånaden, sedan är det deadline, nattfrost runt senare delen av september.
Titel: SV: Vilka grönsaker i växtzon 4
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 08 aug-18 kl 22:17
Bland som är svårt här brukar vara Päron, nästan inga sorter fungerar här, bara ett fåtal gamla sorter har jag fått att fungera, vissa äppelsorter, men de flesta fungerar här, många körsbärs sorter, undantaget "surkörsbär" och ett fåtal bättre sorter, plommon är också svårt att hitta rätt, men rätt många sorter fungerar faktiskt bra här. Druvor finns faktiskt en eller två sorter som fungerar fast man inte tror det.
Kolla runt litet i trakterna efter vilka sorter fruktträd som stått mer än tio år så brukar man få en ganska bra uppfattning.
Vinbär, hallon, mm inga problem, vissa arter björnbär kan gå i skyddade lägen men det är väldigt på gränsen.
Krusbär finns många sorter som går fint här, kolla efter finska sorter, de brukar vara bäst i mitt tycke.
Jordgubbar brukar också gå det mesta.


Titel: SV: Vilka grönsaker i växtzon 4
Skrivet av: Ett svart får skrivet 08 aug-18 kl 22:17
Zon 4 är ju inga större problem, majs kanske inte fungerar varje år men annars kan du odla det mesta. En del kanske får förodlas lite inne före man planterar ut det men så är det längre söderut också
Titel: SV: Vilka grönsaker i växtzon 4
Skrivet av: Lugnebergagård skrivet 09 aug-18 kl 00:34
Tack för era svar.

Hur tycker ni jag ska bygga upp trädgårdslandet i vår för att kunna använda det i sommar?
Just nu är det en gräsmatta men jag får för mig att det är lite stenigt och sandigt. Å andra sidan har jag bara varit där två gånger och sommaren har ju varit hysteriskt torr, så det är kanske bra jord där.
Titel: SV: Vilka grönsaker i växtzon 4
Skrivet av: Ett svart får skrivet 09 aug-18 kl 00:37
Finns det inte någon hästgård i närheten som vill bli av med dynga? Kan du få tag på någon hög som legat ett par år är det bara att blanda ut din befintliga sandiga jord och plantera i till våren
Titel: SV: Vilka grönsaker i växtzon 4
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 09 aug-18 kl 15:40
Eller en totalförstörd hö eller ensilagebal fungerar också som mullbärare när den ruttnat något år, det har jag själv använt i år, perfekt att odla squash och annat på som den är för övrigt medan man väntar på att den skall multna, sedan kan man odla potatis i den om man lägger ut halmen så får man ut ytterligare ett per år ur den innan den blir mull.  :)
Ta mögligaste skiten som finns så kan du säkert få den gratis mot avhämtning hos någon som har hästar, eller någon bonde, det blir ju ändå bara jord av det sedan, kom ihåg att använda andnings skydd bara om ni vill sprida ut den, men till squash och liknande räcker det att ställa den på högkant och vattna ordentligt, potatisen lägger man bara direkt under halmen på en gräsfri yta.
Titel: SV: Vilka grönsaker i växtzon 4
Skrivet av: Håkan B skrivet 10 dec-19 kl 23:35
Du kan odla det mesta i Z4 ja odlar i Z6 . En bra ide är att odla i sand i kragar som bör vara 40cm djupa . Sand blir varmare snabbare på våren vilket är en fördel då man kan så tidigare.
 .https://naturochtradgard.se/2018/03/01/nils-akerstedt-fortsatter-att-utveckla-sina-metoder/