Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: godegården skrivet 14 maj-07 kl 22:31
-
Hejsan!
Köpte min första kaffe panna i helgen och nu undrar jag helt enkelt hur man kokar sitt egna kaffe på bästa sätt.
Har märkt att det nog är en liten konst man måste lära sig :P
-
Hejsan!
Köpte min första kaffe panna i helgen och nu undrar jag helt enkelt hur man kokar sitt egna kaffe på bästa sätt.
Har märkt att det nog är en liten konst man måste lära sig :P
Nja så avancerat är det inte ;).
Fyll kannan med så många koppar vatten du vill koka lägg i c.a en msk kaffe, koka upp och ställ åt sidan så sumpen hinner sjunka.
Efter några kok märker du själv vilken mängd kaffepulver som passar dina smaklökar bäst.
Saknar det grovmalda svenska kokkaffet.
Har försökt hitta en hederlig handvevad kaffekvarn häröver men de jag funnit hitintills har malt för finmalet. Så det har fått blivit silat bryggkaffe istället.
/Fred
-
En liter vatten och åtta mått kaffe, beroende på önskad mängd och styrka. Koka upp. Ta bort från värmen så det får lugna ner sig någon minut. Häll upp och drick.
-
Det funkar med sådana mått man har till bryggarn?
Så man häller i både vatten och kaffe innan man ställer de på spisen?
-
Hejsan och god morgon.
Nu var det några år sedan jag kokade kaffe men det går bra med samma mått man har till bryggaren. Men allt är så personligt: Vattnets värme och hur kaffet är rostat. Nästan en hel vetenskap.
Lägg kaffe i vattnet innan du kokar upp, naturligtvis. Pröva dig gärna fram...
OT till Fred: Har hört att de inte kan fixa kaffe i USA som i gamla Sverige, att det är ganska svagt och smaklöst. Stämmer det?
Skulle själv vilja ha en lite gammaldags kaffepanna... Lite mer personligt än en bryggare ;)
A
-
Hej!
Allt i den här vägen är ju en smaksak, men så här gör jag:
Fyller kaffekannan till två tredjedelar, ca litern med vatten.
Mal i väggkvarnen, doftar himmelskt, två till två och ett halvt "mått".
(Använder måttet i väggkvarnen, skulle tro att det innehåller ca tre till fyra moderna kaffemått)
Ställer kannan på vedspisen, inte precis på det varmaste eftersom jag fått för mej att det blir godare om det får ta lite längre tid (iaf så hinner kaffedoften sprida sej bättre... =)
Kaffet kokar upp till ett mycket snabbt stormkok, varefter jag slår i en skvätt kallt vatten för att bryta ytspänningen samt få ner temperaturen, ställer kannan åt sidan.
Efter ett par minuter har det mesta sjunkit till botten, och det är klart att dricka!
Variation:
Har jag gäster, så brukar jag göra som de gjorde förr där jag växte upp: Ta en färsk björk-kvist, kör in änden i elden tills den brinner, och släcker den i kaffet.. Hjälper åxå till att bryta ytspänningarna!
..Svårt att göra på elspisen i stan, dock. En del av tjusningen försvinner när man försöker få eld på en "blöt" björkstump med tändare..
Kaffe som är kvar dagen efter brukar jag koka om, med ett halvt mått färskt och påfyllt vatten. Fortfarande gott, om det stått "kallt" på spisen. På tredje dagen tycker jag inte det är gott längre, utan smakar som om det kom ur kaffemaskinen på jobbet.. Då får kaffet återvända till naturen.
JAVA-bönor är för övrigt min favorit, milda med en helt otrolig doft!
/P
-
Skulle själv vilja ha en lite gammaldags kaffepanna... Lite mer personligt än en bryggare ;)
Vi har inte ägt en kaffepanna på många år. Det går minst lika bra att koka kaffe i kastrull.
Beträffande det amerikanska kaffet så lyckades då inte jag hitta något drickbart kaffe där. Man ser botten på kaffekoppen! Dock gjordes endast stickprov, då landet är stort. Sannolikt finns motståndsfickor där kaffet serveras starkt och varmt.
-
Kaffet kokar upp till ett mycket snabbt stormkok, varefter jag slår i en skvätt kallt vatten för att bryta ytspänningen samt få ner temperaturen, ställer kannan åt sidan.
Efter ett par minuter har det mesta sjunkit till botten, och det är klart att dricka!
Så brukar en av mina mostrar göra också. Och apropå svagt amerikanskt kaffe så var ett svenskt resemagasin i kanada för att paddla kanot. Guiden skulle koka kaffe över öppen eld på gammalt vis, varvid reportern kommenterade: som att paddla kanot. Väldigt nära vatten!
A
-
Jag fick lära mig att man ska hälla ur några gånger i en kaffekopp (och hälla tillbaka i kannan) för att rensa ur pipen på kaffesump, eftersom det kan finnas sump kvar där efter uppkoket. :)
-
Hej igen
Ja precis, prinsen, så brukade vi göra hos oss också. Men det var ju några år sedan, som sagt...
A
-
Hej igen
Ja precis, prinsen, så brukade vi göra hos oss också. Men det var ju några år sedan, som sagt...
A
Ca "2 år sen"? ;)
-
Hejsan och god morgon.
OT till Fred: Har hört att de inte kan fixa kaffe i USA som i gamla Sverige, att det är ganska svagt och smaklöst. Stämmer det?
A
Ja att sätta sig på ett café och försöka få in en kopp kaffe som smakar kaffe är lönlöst (om man inte befinner sig på någon arabdominerande plats).
Det finns dock i större varuhus och malls affärer som säljer "colombian-rostade" hela bönor som man antingen kan köpa hela eller malda. Det kaffet smakar nästan identiskt med "svenskrostat".
Men som sagt.....det malda mals för fint för att bli bra kokkaffe.
Sen finns det även svenskt kaffe att köpa via amerikanska TV-shop numera....Gevalia har en sorts kaffeprenumration där dom skickar hem kaffe med jämna mellanrum till din brevlåda. Deras tjänster inbegriper dock bara bryggkaffe och dom tar hutlösa priser för sitt kaffe.
Det enda ställe jag hittat svenskt kokkaffe på var Svenska sjömanskyrkan i NYC.
Det var praktiskt att handla där när jag bodde i NYC.....mindre praktiskt när man bor 70 mil därifrån.
Men jag ska dit om en knapp månad för att döpa min minsting så jag får väl fylla på förådet då....om dom nu fortfarande håller kokkaffe i lager.
/Fred
-
Fred; maila mig din adress så ska jag skicka över både kaffekvarn och kaffebönor.
Inte skall du väl behöva avstå detta livets goda bara för att du bor på fel sida havet ;).
-
När jag testade att har i kaffet innan jag satte pannan på spisen upplevde jag att kaffet bara blev som ett "svämtäcke". Men löser man genom att bara pillahål på de eller?
Kaffe och vatten sen på spisen då?
-
På den tiden jag kokte kaffet så gjorde jag som så att jag först kokade upp vattnet , sedan hällde i kaffet, lät det hela koka upp igen och sedan dra av kannan en bit från plattan för att låta det dra en stund. Täcket som du talar om, ja en liten skvätt kallt vatten löser det problemet. Låt sjunka en liten stund. Servera ;)
-
Täcket som du talar om, ja en liten skvätt kallt vatten löser det problemet. Låt sjunka en liten stund.
Instämmer.
Och det absolut bästa kafferecept som jag någonsin har hört, lyder:
"Tre nävar och ett nyp".
Så mycket kaffe ska man hälla i sin kanna, då blir det alltid gott. ;)
Jag var på vandring i Särna med ett litet sällskap för många år sedan, och den äldre herrn i sällskapet var van kaffekokare och avslöjade sitt recept. Sedan dess kokar jag alltid mitt kaffe enligt detta tips.
:)
-
Instämmer.
Och det absolut bästa kafferecept som jag någonsin har hört, lyder:
"Tre nävar och ett nyp".
Så mycket kaffe ska man hälla i sin kanna, då blir det alltid gott. ;)
Jag var på vandring i Särna med ett litet sällskap för många år sedan, och den äldre herrn i sällskapet var van kaffekokare och avslöjade sitt recept. Sedan dess kokar jag alltid mitt kaffe enligt detta tips.
:)
;D ;D ;D....det är på pricken samma recept min Morfar använde till saltning av en hink aborre innan rökning.
För övrigt förespråkade han även "ett nyp salt" i kaffekannan också.
Har förstått att den vanan finns kvar i vissa landsändor än i dag....men har glömt i vilka.
-
En nypa, eller mer som en knivsudd, salt i kaffet behövs när man är på fjället och kokar kaffe. Vattnet där saknar nämligen helt salt så kaffet smakar bättre om man tillsätter lite. Har man inte salt med sig lägger man en bitt av torrköttet i kaffet. Torkat renkött alltså.
Jag kokar kaffe, speciellt när jag är ute i naturen, genom att jag lägger i kaffet direkt i pannan med det kalla vattnet, värmer till precis innan kokpunkten, tar pannan av elden eller plattan och rör runt lite. Mindre garvsyra, full smak och det sjunker bra. Min mamma gör inte så här hemma, däremot i skogen. Hon hävdar att detta är ett finskt sätt att koka kaffe på.
-
Aha! Jag som trodde att det bara var en myt att norrlänningar har salt i kaffet! Så har jag lärt mig något nytt idag också ;)
-
Aha! Jag som trodde att det bara var en myt att norrlänningar har salt i kaffet!
Det är iallafall inte bara svenska "norrlänningar" som har salt i kaffet.
Min mormor gjorde likadant när hon kokade kaffe (i Mecklenburg / nordöstra hörnet av tyskland) ;)
-
jag har fått lära mig och gör även så att kokar upp vatten med det malda kaffet 3 gånger. Mellan varje uppkok doppar jag en glödande pinne i för att bryta ytspänningen. Sedan låter det stå en stund innan det dricks. Jag tycker att kok kaffe får en rundare smak. Tror att det är gevalia som har en kaffe sort i förpackning som lämpar sig till kok kaffe.
Du som fick kaffet att lägga sig som en svamp på ytan, var du säker på att du hade rätt malnings tjocklek på kaffet?.
-
Du som fick kaffet att lägga sig som en svamp på ytan, var du säker på att du hade rätt malnings tjocklek på kaffet?.
Det var kokekaffe
-
Du som fick kaffet att lägga sig som en svamp på ytan, var du säker på att du hade rätt malnings tjocklek på kaffet?.
Det här är väl inget direkt ovanligt problem när man använder "korrekt malet" kokkaffe. Rör om med en pinne eller häll upp en sumpfylld kopp som du genast häller tillbaka i kannan igen. Låt kaffet stå ett par minuter. Färdigt!
Den första slurken kokkaffe serverar man alltid till sig själv, eftersom det kan förekomma sump i pipen.
Mtias tips med att koka upp kaffet tre gånger funkar också bra, men då brukar jag inte stoppa ner en pinne.
-
Men jag vidhåller att man inte ska koka upp kaffet alls. garvämnen frigörs och det blir då sämre för magen och även övriga kroppen. Värm till precis under kokpunkten och rör om. Jag använder en sked men vill man ha ett lite mer exentriskt kafferecept kan man ju ta en pinne elle rnått annat ;)
-
Kul att läsa att det är fler än jag som tar det här med kaffe på allvar,
intressant också med alla olika varianter.
Har hört talas om det där med salt i kaffet men aldrig stött på någon som använt det, trots mycket tid i norrland. Dock då och då att man lagt saltat kött i.
Ganska logiskt när man tänker efter, att vattnet i älvarna saknar salt.
Själv använder jag numera alltid bryggmalet när jag kokar, detta för att det finns så många fler rostningar att välja mellan.
Har aldrig några problem med sump, slår i ett par centiliter kallvatten när det har kokat upp och låter det stå och sjunka en minut eller två.
MUMS !!!
Fjärran allt vad ens den bästa bryggare kan åstakomma. ;D
-
På den tiden jag kokte kaffet så gjorde jag som så att jag först kokade upp vattnet , sedan hällde i kaffet, lät det hela koka upp igen och sedan dra av kannan en bit från plattan för att låta det dra en stund. Täcket som du talar om, ja en liten skvätt kallt vatten löser det problemet. Låt sjunka en liten stund. Servera
prcis så har jg lärt mig av de gamla att koka kaffe ;D
jag vägrar att inkaffa en bryggare då kokkaffe är det godaste kaffe.
och starkt ska det vara...inte bara en nypa extra utan minst två :D
och man kan gott koka på sumpen en gång,,,men inte två!
-
Apropå salt i kaffet.
I går hade jag en rent bedrövlig förmiddag. Trött & sliten efter en orolig natt (har en halvsjuk tvååring) tog jag en paus från mitt laborerande, gick ut på sta´n för att uträtta några ärenden. När jag inte ens då vaknade till, köpte jag en mumsig Cappuccino för 25 spänn, hällde på kanel och "socker" som stod i en ströare intill kanelen.
När jag några minuter senare provsmakade mitt dyra kaffe smakade det...
...salt.
Det var inte det godaste kaffet jag har druckit, men jag vaknade efter första klunken.
-
Apropå salt i kaffet.
I går hade jag en rent bedrövlig förmiddag. Trött & sliten efter en orolig natt (har en halvsjuk tvååring) tog jag en paus från mitt laborerande, gick ut på sta´n för att uträtta några ärenden. När jag inte ens då vaknade till, köpte jag en mumsig Cappuccino för 25 spänn, hällde på kanel och "socker" som stod i en ströare intill kanelen.
När jag några minuter senare provsmakade mitt dyra kaffe smakade det...
...salt.
Det var inte det godaste kaffet jag har druckit, men jag vaknade efter första klunken.
;D ;D ;D ;D ;D ;D
-
God kväll
Arbetade för 21 år sedan på ett fotolabb när jag och arbetskamraten Helena skulle ta en kopp kaffe på rasten. Någon hade mixtrat med sockerströaren, skruvat av locket och bara lagt locket ovanpå. Helena fick halva sockerströaren i sin kopp. Det blev en aning för sött!! ;D
A
-
UÄSCH! :P :P
-
En liten skvätt kallt vatten får sumpen att sjunka snabbt, fick jag lära mig av en gammal dam när jag var nitton och började jobba med hemtjänst. Det funkar kan jag garantera. Och jobbar man i hemtjänst får man prova koka kaffe på de mest varierade sätt. Ett jag inte provat är ett recept från "over there", appropå svagt amerikakaffe. Enligt gamla tiders cowboys skulle det kokas över öppen eld några timmar. Sedan slängde man i en rostig spik, och om den flöt så var kaffet färdigt att drickas! Något för fred?? ;D Annars tipsar jag att få någon att smuggla in en svensk kaffekvarn åt honm, så han får njuta av mrgonkaffet på trappan! ;)
-
Jag blev så inspirerad så vi for å köpte oss en kaffekvarn igår, å bönor idag. Så i morgon ska morgonkaffet smaka ännu bättre. Första semesterdagen till ära. Nu startar sju veckors oavbrutet liv.
-
Låter hemskt trevligt..
-
Men jag vidhåller att man inte ska koka upp kaffet alls. garvämnen frigörs och det blir då sämre för magen och även övriga kroppen. Värm till precis under kokpunkten och rör om. Jag använder en sked men vill man ha ett lite mer exentriskt kafferecept kan man ju ta en pinne elle rnått annat
konstigt...jag tycker att bryggkaffe är mycket sämre för magen!
kokkaffe har jag inga problem att dricka,,men bryggkaffe ger mig häftiga magsmärtor och halsbränna..
-
Arbetade för 21 år sedan på ett fotolabb när jag och arbetskamraten Helena skulle ta en kopp kaffe på rasten. Någon hade mixtrat med sockerströaren, skruvat av locket och bara lagt locket ovanpå. Helena fick halva sockerströaren i sin kopp. Det blen en aning för sött!! ;D
Så´nt måste man inte jobba i fotolabb för att uppleva!
En gång när vi hade hantverkare på besök hände samma sak med min sockerströare!
Pinsamt, pinsamt blev det när halva duken och en stor bit av hantverkaren blev nedskvätt av kaffe eftersom allt socker damp ner i koppen med ett plask! :-[
-
Som infödd norrlänning blir jag helt ställd vid att man kan behöva hjälp att koka kokkaffe... För mig är det så automatiserat att man bara kokar... Jag tar ett mått för varje kopp och ett för kannan, men då måste det vara ett mindre kaffemått och inte de gigantiska måtten som vissa har. Då är det minst två koppar per mått. Höll på att få en tant inom hemtjänsten att trilla av pinn med ett kaffe gjort på min dosering med ett jättemått... En stressig morgon tänker man inte så långt att måttet är större... Problemet med sumpen löser jag på olika sätt, antingen häller jag en sumpkopp eller så väntar jag bara någon/några minuter så sjunker sumpen själv. Det är bara att göra tänker jag...
Apropå sätta saker i kaffet kom jag att tänka på när jag var med i scouterna, då fyllde vi i ca 20sockerbitar i en killes kaffe. Det var i en liten skogspanna som rymmer kanske fyra koppar så det blev riktigt sött. Det bästa var att han tog en jätteklunk det första han gjorde och höll på att krevera av sockersmaken. Vi var ganska hatade men vi tyckte att det var kul.
-
Jo kaffekokning är nog en självklarhet för de flesta infödda Norrlänningar.
Liksom "corn bread" är det för amerikanska sydstatare.
Det är liksom bara sådant man kan.
Glömmer aldrig minen på hemmafrun i Geaorgia när jag bad om receptet på "corn bread and chicken".
"-Where I come from, It's cornbread and chicken...
Where I come from, a lot of front porch sitting.
Where I come from, just trying to make a livi'n....
and working hard to get to heaven...
where I come from..."
/Fred
-
konstigt...jag tycker att bryggkaffe är mycket sämre för magen!
kokkaffe har jag inga problem att dricka,,men bryggkaffe ger mig häftiga magsmärtor och halsbränna..
Så kan det säkert vara, det kaffet är ju mer finmalet. å så beror det väl på vattentemperaturen. Men ännu bättre blir kokaffet om man inte kokar det. Nu blev jag som sugen, ska nog gå å mala mig lite bönor å "koka" en panna.
När vi ändå är inne på ämnet ;) vad har ni för kaffepanna? Jag har en rostfri hemma. I svärföräldrarnas stuga kör svärfar med en pytteliten aluminiumpanna. Är inte det farligt? Å själv har jag åxå en kopparpanna som jag inte vågat använda ännu. Den är fin men jag oroar mig för lödningen. Fälls blyet ut mycket tro?
-
---
När vi ändå är inne på ämnet ;) vad har ni för kaffepanna?
---
Jag har en rostfri kaffepanna, kör helst alltid med rostfritt & undviker aluminium.
För "partybehov" har jag en enorm (5 l?) kaffepanna i emalj. Den är underbar, men har inte blivit använd på länge nu...
-
Har flera.
En liten lättviktare i emaljerad plåt som jag har i vinterpulkan.
En rostfri som sjunger vackert när vattnet kokar.
Och en tung sak i gjutjärn.
-
Så´nt måste man inte jobba i fotolabb för att uppleva!
En gång när vi hade hantverkare på besök hände samma sak med min sockerströare!
Pinsamt, pinsamt blev det när halva duken och en stor bit av hantverkaren blev nedskvätt av kaffe eftersom allt socker damp ner i koppen med ett plask! :-[
Hehe. Kvällens skratt! Jag kan se det framför mig! ;D
A
-
Var får man egentligen tag på en kaffepanna nuförtiden?
-
Loppisar jö! ;)
-
Vad trevligt att så många kokar sitt kaffe :D
Känner ingen annan, utom farsan då, som kokar sitt kaffe, det är bara bryggblask och presso-kannor (är inte det sistnämnda jäkligt mycket nittiotal? presso samt liten batteridriven visp att skumma mjölken med ::))...
Jag gör som de flesta verkar göra; ca åtta mått till en liter, koka upp, ställ åt sidan och häller lite kallt vatten genom pipen för att få bort ev. sump samt för att bönorna ska sjunka till botten snabbare. Tycker också att rostfri panna funkar bäst.
Mol allena tidig sommarmorgon i Karlshamns skärgård, måsskri och stilla vattenskvalp, nån ensam båt i fjärran samt nykokt kaffe och ostmacka. Mmmmmm!
-
Aha! Jag som trodde att det bara var en myt att norrlänningar har salt i kaffet! Så har jag lärt mig något nytt idag också ;)
Jag har under hela mitt liv, > 40 år, aldrig träffat på en norrlänning som dricker kaffe med salt när det är kokt på vanligt fjällvatten. Mina morföräldrar och delar av släkten var fjällbönder, inte hade de salt i kaffet! :P Enda förklaringen jag har hört till att någon skulle tillsätta salt är när man kokar kaffe på snö, då får du ett kaffe helt utan mineraler och salter! Rent vatten i fjällen är näringsfattigt, inte fattigt på salt eller mineral vad jag vet. ;)
-
Kokkaffe ska alltid drickas med kaffeost i koppen! :)
-
Kokkaffe ska alltid drickas med kaffeost i koppen! :)
Hur går det till praktiskt att käka ost ur en kaffekopp ???
Blir det inte söligt ???
Måste man ha en tekopp till kaffet ???
Lägger man i en stor klump ost eller skivor ???
-
zeke du har uppenbarligen aldrig varit norr om Dalälven. ;)
Kaffeost är en norrländsk specialitet och ska inte förväxlas med vanlig hårdost. Osten skärs i små kuber och läggs i koppen varpå det kokheta kaffet slås över. Därefter dricker man kaffet tillsammans med ostkuberna, som man vällustigt tuggar och njuter av. Osten behåller sin konsistens och blir inte rinnande eller mjuk som vanlig hårdost.
Zeke du har missat en av livets goda stunder - kokkaffe med kaffeost. :)
-
Apropå salt i kaffet.
I går hade jag en rent bedrövlig förmiddag. Trött & sliten efter en orolig natt (har en halvsjuk tvååring) tog jag en paus från mitt laborerande, gick ut på sta´n för att uträtta några ärenden. När jag inte ens då vaknade till, köpte jag en mumsig Cappuccino för 25 spänn, hällde på kanel och "socker" som stod i en ströare intill kanelen.
När jag några minuter senare provsmakade mitt dyra kaffe smakade det...
...salt.
Det var inte det godaste kaffet jag har druckit, men jag vaknade efter första klunken.
;D ;D ;D :) ;)
-
hej!
jag blev sugen på att koka kaffe på spisen sagt och gjort.
men tvi vale! höll på att spy! inte alls samma sak som bryggkaffe,inte för att jag dricker det så ofta heller men...bryggkafe är ju defenitivt godare iallfall. ;)
-
Har inte missat kokkaffe.
Det var det enda som gällde förr, och jag tycker faktiskt det är godare än bryggkaffe..
Så smakar det illa har man nog tillagat det fel.
Ingen stor kaffedrickare men det sista året har det blivit mer än vanligt.
Kanske därför som jag knappast kan dricka mer än en kopp om dan längre, måste ta Samarin mot sura uppstötningar.
En magsur gubbstrutt håller man på att bli. >:(
-
hej!
jag blev sugen på att koka kaffe på spisen sagt och gjort.
men tvi vale! höll på att spy! inte alls samma sak som bryggkaffe,inte för att jag dricker det så ofta heller men...bryggkafe är ju defenitivt godare iallfall. ;)
tänk_positivt; använde du dig av kokmalt kaffe?
Det är naturligtvis väldigt viktigt att malningen (grovleken på kaffekornen) stämmer!