Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: christelle skrivet 21 jul-18 kl 09:55
-
Mycket tomater och gul squash som mognar samtidigt nu. Tips, recept och kreativ inspiration önskas avseende dessa grönsaker, var för sig eller i kombination.
-
Tomatsås att frysa i platta påsar, att ha på pizza, till pasta eller som grund i köttfärsås/sojafärssås. Ratatouille som kan kompletteras med linser eller bönor senare.
-
Gör en tomatsås med gärna libbsticka och lök, men någon ört i alla fall. Skiva squashen och stek dom lätt så de får lite färg. Varva sås, squash och en smakrik ost som exempelvis getost. Gratinera i ugn.
-
Falsk ostkaka är en favorit:
Skala och kärna ur squashen, skär den i bitar.
Koka lätt i lite saltat vatten, tills den är mjuk.
Mosa den med gaffel eller matberedare.
4,5 dl mosad squash
2 ägg
½ dl socker
2 msk mjöl
1/4 dl mjölk
2 bittermandlar
Blanda alla ingredienserna och slå smeten i en smord eldfat form.
Grädda i 200grader c:a 45 min (Ska man vara nyttig så har en aldrig högre värme än 175 grader och låter istället tiden gräddningstiden bli längre.
Serveras ljummen med sylt eller grädde
-
Varva tomat, squash och lök. Kör i ugn tills de är mjuka. Krydda efter behag. Mixa grovt och frys in i lagom portioner. Perfekt som ersättning för krossade tomater.
-
Strimla morötter och rödbetor i matberedaren. Lägg på ett fat och strimla squashen. Fräs rotfrukterna i en wokpanna med rapsolja ett par minuter. Lägg i den strimlade squashen och woka ytterligare någon minut. Krydda med salt och peppar. Klart att äta!
-
Falsk ostkaka är en favorit:
Skala och kärna ur squashen, skär den i bitar.
Koka lätt i lite saltat vatten, tills den är mjuk.
Mosa den med gaffel eller matberedare.
4,5 dl mosad squash
2 ägg
½ dl socker
2 msk mjöl
1/4 dl mjölk
2 bittermandlar
Blanda alla ingredienserna och slå smeten i en smord eldfat form.
Grädda i 200grader c:a 45 min (Ska man vara nyttig så har en aldrig högre värme än 175 grader och låter istället tiden gräddningstiden bli längre.
Serveras ljummen med sylt eller grädde
Testat och denna kaka blev jättegod, gjorde den ovo-vegetarisk och glutenfri med mandelmjöl och Oatly i mat ist för mjölk.
-
Har provat alla förslag i tråden och många fler men har fortfarande massor av gul squash kvar.
Går det att frysa squashen färsk, jag menar, blir den bra när den tinat upp?
-
Jag har brukat riva sommarsquash och frysa in den som sådan, funkar fint. Går t.ex. utmärkt att göra "courgette fritters" på – man blandar bara riven squash, riven lök och finhackad vitlök med lite bovetemjöl (vetemjöl går säkert också bra) och gärna kikärtsmjöl, och kryddar med salt, citronsaft, peppar o.d. (Eventuellt kan man tina squashen först och låta en del av vätskan rinna av.) Får dra en stund, sedan steker man dem. Jättegott med t.ex. hummus eller sojatzatziki!
-
Ja och så chokladkaka med squash såklart! (Kan säkert också frysas in :-[ )
T.ex. denna:
Vegansk Chokladkaka med zucchini
10 bitar
300g riven zucchini
1 ¼ dl vegetabilisk olja
2 dl strösocker
200g vetemjöl (ca 3 ⅓ dl)
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljextrakt
en nypa salt
½ dl växtmjölk
Chokladmousse:
300 g mörk choklad
1 ½ tsk vaniljextrakt
3 msk florsocker
3 dl vispbar växtgrädde, kall
3 msk vatten (alt. Kahlua)
Sätt ugnen på 180°. Blanda samtliga ingredienser i en bunke till en jämn smet.
Häll smeten i en smord ugnsform/kakform och grädda i ugnen i ca 20–25 min (beroende på hur stor formen är, en mindre form kräver längre tid) tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna helt.
Förbered under tiden moussen: smält chokladen i ett vattenbad och låt svalna till rumstemperatur. Vispa grädden tillsammans med florsockret till en luftig konsistens. Häll snabbt ner den svalnade smälta chokladen och fortsätt vispa. Tillsätt vaniljextrakt och vatten/Kahlua.
Dela chokladkakan på hälften och bred över hälften av moussen på ena halvan. Lägg sedan på andra kakhalvan och bred slutligen över resterande moussen över hela kakan, garnera med färska bär och servera.
https://vegobox.com/chokladkaka-med-zucchini/
-
Ja och så chokladkaka med squash såklart! (Kan säkert också frysas in :-[ )
T.ex. denna:
https://vegobox.com/chokladkaka-med-zucchini/
Men smask! :D
-
Dela squashen i bitar, lägg i en ugnsform och ringla över lite olivolja och salt och sen in i ugnen. När squashen är mjuk riv över lite parmesanost och in i ugnen en stund till. Innan servering strö över hackade hasselnötter.
-
Men smask! :D
Ja, chokladkakor med squash blir fantastiskt saftiga och goda! (Funkar också bra om en vill dra ner på fettmängden)