Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Mejeriprodukter => Ämnet startat av: JohannaMaria skrivet 13 maj-18 kl 18:31
-
Hej!
Är totalt nybörjare på det här...
Har börjat köpa opastöriserad mjölk från fjällnära kor och både grädde och mjölk smakar rejält surt efter bara 3 dagar - vad har jag gjort för fel?
Kan jag använda den sura grädden till något?
Mjölken kan jag iaf göra ost på eller?
Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
-
Slå upp den i en eller ett par mindre skålar lägg på dom tefat och låt dom stå varmt över natten. Om morgonen har du nu en färdig filbunke. Om du inte vill äta den som filbunke så vispar du upp den så blir det filmjölk.
-
Tack Kretslopp för bra tips!
Hur rädd ska man vara för opastöriserad sur mjölk, risk för matförgiftning?
Hur länge håller sig mjölken söt? Är van vid köpemjölk som håller sig en vecka...
Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
-
Tror inte du behöver vara rädd för att mjölken blir farlig när den surnar, men den smakar ju inte gott. Köpemjölk som blir dålig är farligare.
Opastöriserad mjölk håller inte alls lika länge som pastöriserad. Ställ kylskåpet lite kallare så vinner du lite tid.
-
Om du gillar fil och keso, kan du köpa lite "avelsbaciller" i affären. Lägg lite fin fil i botten på ditt kärl och häll sen den färska (helst spenvarma!) mjölken ovanpå. Efter några dagar BRUKAR hela kärlet innehålla fil, fast, säker kan man aldrig vara. Det är ju levande celler som förökar sig - både de du gillar (smaken av) och de du inte gillar. Men mjölksyrabakterier brukar vara duktiga på att hålla undan andra organismer - OM de kommer först på plats!
-
Det är skillnad på mjölk som blir sur av rätt bakterier eller om den surnar pga att det finns fel bakterier . Alltså mjölksyrad mjölk eller en som är på väg att ruttna .
Hur behandlar du mjölken? Jag har haft mjölk i kylskåpet ett par veckor utan några som helst förändringar, så för mig låter tre dagar mycket skumt.
Hur kallt har du i kylskåpet? Är det för kallt växer fel sorts bakterier till.
Är djuren friska eller finns det någon som inte är helt frisk med i gruppen?
-
Visst har olika bakterier olika temperaturer där de trivs, men håller man riktigt kallt (under 2 grader) så har väl alla svårt att föröka sig?
Vad har man för temp i mjölktanken? Är det inte under 4 grader som gäller?
Kylskåp brukar vara rätt varma.
-
Jag växte upp med mjölkkor hemma. Om sommaren surnade mjölken även om den stod svalt. Då blev den som vi sa blåsur och behövdes syras lite till för att bli god. men då varmsyras, stå framme på en varm plats i 12 timmar. Någon gång kunde syrningen bli mindre god, men då kunde man baka bröd på den. Aldrig vad jag hörde blev någon sjuk för att dom drack sur mjölk (filmjölk)
-
Det är skillnad på mjölk som blir sur av rätt bakterier eller om den surnar pga att det finns fel bakterier . Alltså mjölksyrad mjölk eller en som är på väg att ruttna .
Hur behandlar du mjölken? Jag har haft mjölk i kylskåpet ett par veckor utan några som helst förändringar, så för mig låter tre dagar mycket skumt.
Hur kallt har du i kylskåpet? Är det för kallt växer fel sorts bakterier till.
Är djuren friska eller finns det någon som inte är helt frisk med i gruppen?
Opastöriserad mjölk i kylskåp i ett par veckor :o Hoppas inte inte bjuder någon på den.
Tycker det känns normalt att den förändrar smak efter tre dagar. Var noga med att kyla snabbt och skumma av grädden så kan den klara sig lite längre men till dricka bör man hämta varannan dag.
-
Hej!
Är totalt nybörjare på det här...
Har börjat köpa opastöriserad mjölk från fjällnära kor och både grädde och mjölk smakar rejält surt efter bara 3 dagar - vad har jag gjort för fel?
Kan jag använda den sura grädden till något?
Mjölken kan jag iaf göra ost på eller?
Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475[/url])
Nej, det går inte att göra ost (inte hårdost iaf) på 3 dagar gammal mjölk som blivit sur, ostmassan blir helkonstig.
Funderar oxå på temperaturen i ditt kylskåp, vad du har mjölken i för kärl och om du transporterar den långt? Och hur är det med kornas juverhälsa? Tycker 3 dygns hållbarhet låter lite kort även för 'tankmjölk'.
-
Det går utmärkt att göra filmjölksost. Värm den sura mjölken (filmjölk) till ca 50 grader, Låt rinna av i en sil. Vasslan kan du baka på, koka messmör eller ge som foder till höns och gris. Ostmassan kan du blanda med gräslök eller något annat gott så har du ett gott smörgåspålägg.
-
Jag gav upp den sura mjölken eftersom jag inte var säker på om den surnat eller ruttnat, den smakade inte bra iaf. Nästa gång handlar jag snabbare och gör vad jag vill göra med mjölken på en gång. Är inte säker på om jag steriliserade alla kärl, det ska jag vara noga med nästa gång!
Är inte säker på hur kallt vårt kylskåp är, ska kolla upp det!
Mjölken transporteras 20 min i bil innan den når kylen... Kanske det är det som skyndar på försurningen lite...[emoji848]
Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
-
Tänker på när jag var på lillhärjåbygget, de förvarade mjölken i rumstemperatur mitt i sommaren, vi drack av den, gjorde smör och ost, fiskade upp flugor ur den... Men ingen blev sjuk, kanske är man lite överdrivet rädd...[emoji4]
Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
-
Det skall inte vara någon fara så länge den jäser och inte ruttnar, man känner tydligt den skillnaden i smak...
Så länge den bara surnar med rätt typer av bakterier så blir den mest bara oaptitlig men ej farlig att använda (Jag brukar baka bröd med surnad mjölk man inte längre vill dricka).
En grej jag funderar över, på tal om detta, när jag satte långfil av filmjölk från butiken så blev den perfekt när jag använde den jag inhandlat i Ångermanland, men det blev bara skit av allt när jag försökte sätta med samma typ av långfil från Hälsingemejerieriet, det vara bara att kasta då inget hände med den, vet någon vad det beror på?
-
fiskade upp flugor ur den...
Blåbärsmjölk...
Kylväskor är bra att använda.
-
JohannaMaria, du behöver inte vara orolig över mjölk som surnat och smakar konstigt. Om den inte "gått ihop" som en filbunke så var den inte färdig surad, den var bara blåsur. Det räcker att du diskar dina kärl alldeles vanligt. Om du sätter till syrning kan du slå i en skvätt köpt filmjölk, då går det lite snabbare. Men det går oftast bra ändå, ställ bara mjölken i en grund skål, rumsvarmt i 12 timmar så går den ihop som en skör aladåb (filbunke) och smakar ljuvligt.
-
Här är en smålänning som hämtar tre liter mjölk typ var femte sjätte eller sjunde dag. Hämtar i tank. Diskar normalt. Håller sig fint. Hämtar man under mjölket får man ej färdigkyld mjölk, den mjölken fäller bättre ut grädden. (Tanken rör om mjölken under kylning så inte grädden ska flyta upp. Kanske slår den sönder fettkedjan lite också(mindre nyttigt)). Skummar innan jag dricker på morgonen efter. Grädden kan hålla ganska länge, sur på slutet men passat då bra i bak och matlagning. Mjölken kan bli blåsur på slutet om jag inte använt så mycket. Sätter minst ett glas (senapsglas med lock är perfekta) med yoghurtbakterier per hämtning. De bakterier jag har nu har snurrat runt i typ tre år.
Fått sur mjölk någon gång efter par tre dagar, då har jag märkt att det kommit något odiskat i hämtkedjan. Kan finnas något svårdiskat ställe som samlar på sig fel bakterier.
Inget släcker törst och hunger som god kall mjölk i sommarvärmen. Ha en god sommar på er!
-
Många fina råd där! En viss försiktighet rekommenderas. Våra smaklökar är ganska pålitilga; om det luktar och smakar gott, så brukar det också vara hälsosamt att äta!
Till Pink Sheep kan jag upplysa att jag en gång fick rådet av en yrkesmejerist: Titta på numret i botten på förpackningarna. Det numret visar mejeriet, och försök få tag på fil från olika mejerier. Om mjölksyrabakterierna dör i en sats, så brukar det inte samtidigt drabba filen från andra mejerier.
-
Trollmor, tackar, den var riktigt bra så tänkte torka och spara den igen (den gamla möglade tyvärr när jag var bortrest...).
-
Rätt så, fåret! Så tänker en självhushållare! ;D