Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Ofgrid skrivet 08 mar-18 kl 21:19
-
Hej
Ny här.
Youtube är otroligt spännade och man hittar intressanta videoklipp.
Följer en familj som är homesteaders. Dvs
De gör många saker på gammalt vis.
https://youtu.be/bTlcCvvUjl0
https://youtu.be/aaQLqKhSxY0
Jag undrar lite vad hon använder och hur mycket av varje. Som jag fattar det ska man ha filtrerat mycket rent vatten destilerat och kalciumhydroxid som är bränd kalk. Har jag fattat rätt?
Har försökt hitta på svenska men finner bara om vatten glas som inte är samma sak.
-
Eftersom jag inte tittar på Youtube, så har jag inte sett filerna ovan, men jag gissar att det kan vara
https://en.wikipedia.org/wiki/Century_egg (https://en.wikipedia.org/wiki/Century_egg)
http://www.instructables.com/id/century-eggs/ (http://www.instructables.com/id/century-eggs/)
PS. Skall man bara förvara ägg några månader, så behöver man inte krångla så där, de håller 3 månader utan något alls, längre ändå om man doppar dem i paraffin
-
Kolla Townsends, mycket historiskt matrelaterat där:
https://www.youtube.com/watch?v=yUYgguMz1qI (https://www.youtube.com/watch?v=yUYgguMz1qI)
Även "pickled eggs":
https://www.youtube.com/watch?v=NojtlqEUE0A (https://www.youtube.com/watch?v=NojtlqEUE0A)
Släckt kalk (slaked lime) är väl den metod han säger funkar bäst. Det kan man köpa i byggaffärer, jag tror mig har läst nånstans det inte är helt släckt det man köper så man bör lägga det i vatten nån vecka så blir det helt släckt.
-
Det har inget med de kinesiska äggen att göra alls.
Förutom att förvara ägg i vattenglas så kan man förvara dem i kalkvatten, meningen var att kalken skulle täppa till porerna i äggen så de höll sig längre. Aska ska också fungera men den ska vara fint siktad och torr.
Men ägg håller väldigt bra, många månader utan att använda sig av kemikalier. Linda äggen i lite papper och ställ dem upp, vänd sedan en gång i veckan, håller länge. När man använder ägg som lagrats länge så knäck inte alla i samma skål till pannkakor eller bak utan knäck ett och ett i ett glas och häll samman i bunken, är ett dåligt så kan man kasta det och inte alla.
Finns en gammal tråd om detta med långlagring av ägg på forumet