Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: jp103 skrivet 08 mar-18 kl 11:08

Titel: Konservering utav Nötsmör
Skrivet av: jp103 skrivet 08 mar-18 kl 11:08
Hej!

Jag gör olika nötsmör hemma, mandelsmör & hasselnötssmör bland annat, och planerar att börja sälja. Är det någon här som kan ge tips om konservering på bästa sätt?

Just nu gör jag såhär: Rostar nötterna och kör direkt i matberedaren medans de fortfarande är varma. Kör glasburkar i ugnen på 100 grader i 10 minuter, och lägger i det färdiga, varma nötsmöret i burken, och stänger locket.

Någon som kan komma med tips? Ska jag koka den färdiga burken osv?

Mvh, Jens
Titel: SV: Konservering utav Nötsmör
Skrivet av: kurt skrivet 08 mar-18 kl 11:56
Jag tror inte värme gör någon nytta, sporbildande bakterier överlever värmningen. Det viktiga är att minska på vattenaktiviteten (vattenhalten). Titta på de som finns att köpa, t ex jordnötssmör innehåller ofta andra vegetabiliska oljor, det är ett sätt att minska vattenaktiviteten om det behövs
Titel: SV: Konservering utav Nötsmör
Skrivet av: jp103 skrivet 12 mar-18 kl 16:01
Tack för svaret Kurt.

Jag har bara nötter som ingrediens och inget annat, och vill gärna fortsätta ha det så. Det bildas ju naturliga oljor ifrån nötterna, så det kanske kan räknas som en olja?

Mvh, Jens
Titel: SV: Konservering utav Nötsmör
Skrivet av: kurt skrivet 12 mar-18 kl 18:59
Det handlar inte om olja eller ej, utan om vattenhalten. Kanske är vattenhalten tillräckligt låg som den är, så att bakterier och svampar inte kan växa där.