Alternativ.nu
Mat & tillvaratagande => Övrigt om mat och recept => Ämnet startat av: Frances skrivet 10 maj-07 kl 22:09
-
Hur var det nu igen..? Man plockar en massa granskott o sen.. ??? ???
Mycket gott på glass är det iallafall!
-
....jag vill minnas att man öste på ordentligt med socker, lock på, och sen skulle det stå i soligt fönster, tills sockret smält.
Oj det måste jag också testa!
-
mm.. hade för mig det var nåt sånt..har en svag minne av nån kokning också..eller minns jag helt fel.. ???
-
Hittade detta:
Plocka granskott på våren när granarna fått sina nya skott och de fortfarande är ljusa och mjuka.
Lägg skotten i en glasburk och häll i socker. Till en glasburk som rymmer ca 750 cl kan drygt 1-1,5 dl socker vara lagom. Skaka burken så att sockret fördelar sig väl. Sätt på tättslutande lock och ställ burken i ett varmt, soligt fönster. Vänd burken då och då.
Efter ca en vecka bildas en trögflytande sockerlösning. När allt sockret har smält hälls sirapen från och förvaras i kylskåp.
Denna sirap är bl a god på plättar, men den är också en god hostmedicin, särskilt mot ihållande hosta. Låt en tesked av sirapen långsamt smälta i munnen och hostan lindras direkt.
OBS! Att plocka granskott ingår INTE i allemansrätten!
-
Tack så mycket!
;D :-*
-
Ännu mer:
Örtsirap
Barrskottssirap
Det är vår nu, och snart får både granar och tallar nya skott. Du kan göra en god sirap av nya skott av gran, tall eller en, antingen skilt för sej eller i blandningar. Använd också skott av andra ogiftiga barrträd, men undvik giftiga arter. T.ex. idegran (Taxus) är giftig i alla delar utom bärens röda kött, och den är inte ett helt ärligt barrträd heller.
När du väl har försäkrat dej om att det träd du vill skörda skott från är ogiftigt, och när du väl har fått lov av markägaren (allemansrätten ger inte rätt att plocka träds skott), kan du plocka en liter eller tre, eller en korg full. Skotten växer varje vecka, så du får mera på kortare tid om du plockar senare. Vänta inte så länge att skotten är hårda, de skall fortfarande vara mjuka.
Kom ihåg att fråga landägarens lov. Allemansrätten omfattar endast bär av träd, inte blad, kvistar eller toppar. Och plocka inte trädens eller grenarnas ändskott. Träd är vackrare när de är raka och endast har en topp. Grenar är också finare med bara en kvist längst ut.
När korgen är full är det bara att komma in till köket och lämpa skörden i en kastrull. Täck med vatten. Om du väntar en 10 minuter kan eventuella småkryp ta sej upp till ytan, och du kan då plocka bort dem. Koka upp, låt koka 10-20 minuter, sila bort de nu gula granskotten, eller de fortfarande brunaktiga tallskotten. Du kan upprepa kokandet och silandet med nya skott i samma vatten; din sirap får då starkare smak.
Väg vätskan, sätt till samma mängd socker, och koka det hela i några timmar under omrörning, tills du har en sirapslik konsistens.
Sirapen är god på glass, pannkakor, och plättar, och den ger en god skogssmak till örtteer.
Var försiktig med växter som innehåller kåda om du har eller har haft njurproblem och om du är gravid. Kåda ger en extra spark åt njurarna, vilket inte är så bra om de redan är överbelastade.
Maskrossirap
En annan växt som ger en god sirap är maskros - om några veckor blommar maskrosor överallt, då är det bäst att sätta igång. Plocka två stora handfull maskrosblommor, i bukett, och bred ut din skörd i skuggan, t.ex. på en handduk. Medan du dricker en kopp te och äter en smörgås eller två har de flesta små svarta skalbaggarna gett sej av, så nu kan du slå dej ner på farstutrappan med två kippor och dina maskrosor. Soliga förmiddagar är fina att göra maskrossirap på. Medan du plockar alla gula (och vita) delar av blommorna i en kippa och stjälper de gröna delarna av maskrosen i den andra kippan kan du njuta av fåglars kvitt, beundra enstaka fjärilar och dagsländor, och lyssna till humlors och bins surr i blommorna.
Det är lättast att ta ett bra grepp om maskrosblommans gula delar och vrida. Med litet övning behöver du bara en eller två vridningar per blomma, och du blir fort färdig. Detta skede tar kanske en timme eller två, beroende på hur mycket du plockade.
Maskrosens gröna delar är beska, och din sirap kan bli förstörd om du släpper gröna delar i fel kippa. Och fastän maskrosens gröna delar är bra för levern och är starkt diuretiska är det inte bra att använda det som blev över när du gör maskrossirap. Du kommer att märka att maskrosens blombotten har mängder med invånare. Visst är protein bra, men inte i denna form, så bred ut blomstjälkarna på ängen där du plockade maskrosorna, eller släng dem på komposten.
Nästa skede är samma som för granskottssirapen ovan: täck maskrosens gula delar med vatten, koka upp, låt koka 10-20 minuter, sila, upprepa vid behov, väg vätskan, sätt till lika mycket socker, och koka ner tills sockervattnet blir till sirap.
Sirapen är god, den smakar till nötter och vanilj. När jag gjorde den första gången blev jag helt överraskad. Använde jag vaniljsocker istället för vanligt socker? Nej, det är maskrossirap. God på pannkakor och plättar, och i te.
Båda sorters sirap håller i kylskåp, men de bildar kristaller. I frysen förblir de flytande.
Henriette Kress
örtterapeut
(publicerad i Vasabladet den 23 april 1999)
-
Maskrossirap är god till pannkakor :)
-
Maskrossirap är god till pannkakor :)
http://www.alternativ.nu/yabbv2/index.php?board=70;action=display;threadid=9063
-
Jag tänker prova att göra sirap på citronmeliss och ananassalvia i år.
Jag förmodar att det mesta går att använda.....
-
Plocka två stora handfull maskrosblommor, i bukett, och bred ut din skörd i skuggan, t.ex. på en handduk. Medan du dricker en kopp te och äter en smörgås eller två har de flesta små svarta skalbaggarna gett sej av, så nu kan du slå dej ner på farstutrappan med två kippor och dina maskrosor.
Det är lättast att ta ett bra grepp om maskrosblommans gula delar och vrida. Med litet övning behöver du bara en eller två vridningar per blomma, och du blir fort färdig. Detta skede tar kanske en timme eller två, beroende på hur mycket du plockade.
Aha, tack för tipsen, särskilt för hur man blir av med skalbaggarna. Jag hade hela köket fullt av svarta kryp när jag höll på!
-
Sirap - det är väl egentligen mer eller mindre samma sak som det som kallas saft i de flesta fall, d v s en trögflytande socker-fruktblandning som man lika väl kan späda ut och dricka? Jag menar, citronmeliss-sirap är kanske något att blanda med vatten eller att ha i drinkar??
-
Sirap - det är väl egentligen mer eller mindre samma sak som det som kallas saft i de flesta fall, d v s en trögflytande socker-fruktblandning som man lika väl kan späda ut och dricka? Jag menar, citronmeliss-sirap är kanske något att blanda med vatten eller att ha i drinkar??
Njae, inte riktigt samma sak med outspädd saft och sirap.
Saft är lättflytande även outspädd, medan sirapen skall vara seg och trög, annars är det inte sirap. Då är det saft ;D.
-
Nu har jag kokat citronmeliss-sirap. eller inte... :-[.
Kokade för länge, svårt att se när konsistensen är som sirap medans det är varmt.
Resultatet blev att massan kristalliserade sig igen, i större o mindre bitar.
Kvar blev.................Smaksatt socker, eller godis ;D.
Jättegott med en mild smak av citronmelissen, mmmmmmmmmmm
Äldsta sonen o hans flickvän äter just av det, och igen, och igen, och..., ja, jag anser det godkänt.
-
Hur vore det att göra "granskottssirap" på häggblommor? Är de giftiga, eller hur var det?
-
Jag har testat det där receptet på granskottssirap. Men det funkade inte... Det saftade sig inte särskilt mycket, kristallerna fanns alltid kvar och sen blev det till en cemnthård sockerklump. Som visserligen doftade mycket gott... :-[
-
kik på matforum.nu/index.php?topic=983.0 :)