Alternativ.nu
Djur => Grisar => Ämnet startat av: madame_eve skrivet 10 maj-07 kl 03:54
-
Jag är ny här på detta forum men har länge gått och drömt och planerat över en egen liten gård i den närmsta framtiden.
Vi tänkte bland annat ha grisar, endera Linderöd eller Svensk Lantras är det tänkt..
Jag sitter och funderar och räknar lite på utgifter och sådant men finns vissa oklarheter..
Det jag främst funderar över är då hur gamla brukar de vara då de går till slakt och då även vilken vikt?
Då de ska gå ute året om ( givetvis med lämplig bostad ) så funderar jag lite över hur mycket maten kan tänkas komma att kosta? Vad kostar det "normalt" för 1 gris per år med de foder som behövs och har ni något bra tips på mat så skulle jag även vara tacksam för det.
Hur många kultingar är det vanligt att dessa raser får? Idag hör man så mycket olika från olika personer så tycker det är bättre att fråga där kunskapen verkligen finns.
Tacksam för alla svar.
MVH // Evelina
-
Hej!
Har ett gäng grisar, En piggham, en Linderödare och ett par vildsvin.
Och som svar på dina frågor skulle jag säg att suggan kan få allt ifrån 5 till 13 kultingar, allt berorende på hennes genetik, storlek mm.
Hur mycket de äter och vad det kostar är en svår fråga, den beror lite på hur stora/gamla djur du har, och sen när suggan är dräktig samt när hon har kultingar, så ska hon ha mer mat. Men jag betalar 1.90/kg för Vete/Korn mjöl som jag blandar ut med SuggESS ( Koncentrat) samt lite betfor.
Eftersom du avser att hålla dem utomhus, kan du dra ned lite på maten sommartid ( beroende på hur stort hägn du har och hur mycket mat/bete som hägnet medger) Dock Vintertid så får du räkna med en ökad foderkostnad då de sätter mera fett för att inte frysa.
Grannen som vart proffesionell slaktsvinuppfödare och haft utegångsgrisar som var KRAV/EKO godkända sa så här: Det är svårt att få en lönsamhet i utegångsgrisar, då folk i affären tyvärr mest tittar på kilopriset och inte kvalité och ursprung. Han har tyvärr lagt ned verksamheten idag, pga att det inte gick ekonomiskt.
Men enligt min mening så är det värt pengarna och mödan att ha ett fåtal "hushållsgrisar" för egen/vänner/kompisar/grannars slakt.
Köttkvalitén och smaken är oslagbar.
Hur gamla de är när du ska ta dem till slakt, är upp till dig, men vanligt brukar väl vara att de föds våren, och åker till( eller hemmaslaktas) slakt till jul. Vikten varierar på rasen. Galt-kultingar som inte är kastrerade växer snabbast, men riskerar att sätta galtsmak ( enl. min mening inte så vanligt så att det försvarar kastrering)
Många anser att man ska ta dem till slakt INNAN det blir kallt ute, för att slippa för mycket fett.
Med tanke på raserna du funderar på hade jag rekommenderat att du korsar raserna för att få en trevlig "hushålls-gris-ras" ( nu kommer jag få hela föreingen för Linderödssvinets bevarande på mig..) ;D
-
Jag håller absolut med tidigare inlägg.
Det enda som jag har att tillägga är att jag inte fodrar koncentrat men däremot alternativa foderkällor t.ex. fisk. (inte slaktsvinen)
Dessutom rekommenderar jag att du åker runt bland alla bönder och tigger till dig ett bra pris på kornkross.
Runt 1-1.50 kan vara svårt att komma ner till men bra om du lyckas.
Beroende på rasen och när du vill slakta bör slaktvikten ligga mellan 60-120kg.
Foderkostnad hos våra avelsgrisar ligger på ca. 2000kr/gris och år men den summan ska gå att sänka om man t.ex. har en ICA eller liknande dit man åker och hämtar matrester.
Med tanke på raserna du funderar på hade jag rekommenderat att du korsar raserna för att få en trevlig "hushålls-gris-ras" ( nu kommer jag få hela föreingen för Linderödssvinets bevarande på mig..)
Nej då jag håller med dig - för hushållsbehov kan man korsa på det som finns till hands.
-
Fisk är inte tillåtet att ge grisar.,
Inget animaliskt foder och det är för att man inte inte vill få in smittor som tex svinpest i svenska grisbesättningar.
Ägg och mjölk kan vara ok om man har fått tillstånd från Jordbruksverket.
-
Ja det är det men ändå en vanlig foderkälla för i tiden.
-
En liten fundering kring detta med att hemmaslaktade grisar , uppfödda på ingenting, alltid ska vara så mycket bättre. Det kan vara så, men är alls inget självklart. Min styckare tar emot kött både från mig då, och även hemmaslaktade grisar. han poängterar ofta vilken otrolig skillnad det är i kvalitet på köttet. Mina, uppfödda på riktigt foder och slaktade på ett större slakteri.. mörka, fasta i köttet, väldigt lite vätska, inga tecken på stress.
Så de hemmaslaktade, många med blekt, nästan vitt kött, feta, klart stressade.
Så alldeles självklart är inget.
-
Så som du talar om dina grisar kan jag dra några snabba slutsatser:
Du går inte runt och slår och stressar de.
De får bra foder.
De får utlopp för fundamentala naturliga beteenden.
Om all svensk grisnäring skulle producera kött på detta sätt skulle vi ha världens bästa djurhållning!
-
Ja, det är en ständig balansgång mellan att se enbart till grisen och till att kunna producera med nån form av lönsamhet.
Den modellen jag nu testar går ut på att kultingarna får komma ut på bete och stanna ute i ca 3 månader. Därefter får dom flytta in i storboxar på ca 100 m2, med utgång till en mindre hage utanför. I boxarna har dom fri tillgång till halm att greja med och tugga på.
På detta viset så kommer dom att nå slaktvikt på ca 8 månader, vilket är 2,5 månader längre tid än vanliga innegrisar i storproduktion.
Tillsammans med ett fullvärdigt foder, så räcker detta för att nå en bättre köttkvalitet, samtidigt som grisen har fått leva ett lite mer naturligt liv.
Återstår att se om det går att få ihop det ekonomiskt..
-
Ja du existens.
Hoppas det går vägen för dig,all lycka och välgång.
Det är konstigt att såna som dig skriver dom inte om, lyfter bara fram all skit i branschen.